5 paditreenia aloittelijalle

Vaikka rumpusetillä soittaminen onkin hauskaa, on hyvä välillä harjoitella kapulatekniikkaa ja käsien koordinaatiota erikseen harjoituspadin kanssa.

Harjoituspadin hyödyt

Harjoituspadin käytössä on monta hyötyä rumpalille riippumatta siitä, missä vaiheessa soittouraa ollaan menossa.

Padi antaa rehellisesti palautetta iskujen tasaisuudesta (time, dynamiikka, käsien väliset erot).
Taidot, jotka opit padilla on mahdollista siirtää suoraan rumpusetille, tai keksiä harjoituksista uusia ideoita, jotka toimivat setillä.
Padilla on vaikeampi harhautua soittamaan muita juttuja, kuten setillä soittaessa helposti käy
Suhteellisen halpa ostos -> Padi maksaa ostopaikasta ja koosta riippuen 20-50 euroa.
Padi mahtuu pieneen tilaan ja sillä voi harjoitella myös kerrostalossa ja perheen läsnä ollessa ilman merkittävää meluhaittaa. Helppo napata reppuun mökille lähtiessä.

Minkälainen padi kannattaa ostaa?

Padeissa on eroja valmistajien välillä, sekä eroa on myös koon puolesta.

Yleisimmin käytetyt padit ovat 6-, 10-, tai 12- tuumaisia. Suosittelen yli 6-tuumaista, koska soittoalue on laajempi, joka helpottaa varsinkin alussa. Isomman padin saa myös helpommin asetettua virvelirummun päälle tai virvelitelineeseen.

Tässä kaksi suosittua, hyvää vaihtoehtoa kaiken tasoiselle soittajalle ja lisäksi esimerkki virvelitelineestä, joka kannattaa ehdottomasti myös hankkia. Mikäli asut kerrostalossa, suosittelen Reflexx padia, koska se on erittäin hiljainen. Padi on suhteellisen kallis, mutta se todennäköisesti kestää myös vuosikausia täysin moitteettomana ja jälleenmyyntiarvoakin jää jäljelle.

www.thomann.de

Evans

Evans RealFeel 12"

Katso lisää

www.thomann.de

Zildjian Reflexx

Kaksipuoleinen 10"

Katso lisää

www.thomann.de

Virveliteline

Tama HS80W Snare Stand

Katso lisää

Katso videolta vinkkejä padin asetteluun ja soittoon

5 padiharjoitusta aloittelijalle

Nyt kun sinulla on tiedossa padiharjoittelun hyötyjä, sekä tiedät millainen padi voisi olla hyvä ostos, on aika siirtyä päivän aiheeseen eli harjoituksiin.

1: Rebound

Yksi tärkeimmistä asioista kapulatekniikassa on opetella rebound eli karkeana suomennoksena, pomppu.

Rebound mahdollistaa sen, että voimme keskittyä soittamisessa vain alas lyömiseen ja kapula tulee itse ylös pinnasta iskun jälkeen. Tällöin meidän ei tarvitse soittaa ylös ja alas ja saamme soitettua paitsi nopeammin, myös tehokkaammin ja vähemmän raskaasti.

Tämä on kuin koripallon pomputus, emmehän pelaa koripalloakaan niin että tiputamme pallon maahan ja nostamme sen takaisin ylös. Sama pätee reboundiin. Harjoittele reboundia lyömällä padiin yksi isku kerrallaan ja pyrkimällä saamaan kapulan tippi takaisin ylös. Tämä vaatii harjoitusta iskussa, ranteen asennossa ja liikkeessä, sekä sormien käytössä. Jos puristat kapulasta kiinni liian kovaa, reboundille ei jää tilaa vaan se ns. tukahtuu.

Katso videolta esimerkki rebound-iskusta. Varsinainen harjoitus alkaa 5 minuutin jälkeen.

2: Yhden käden 1/8-iskut

Kun rebound alkaa löytyä, voidaan siirtyä seuraavaan harjoitukseen, joka rakentaa myös hieman edellisen harjoituksen päälle. Harjoitus on hyvin yksinkertainen. Soitetaan yksi käsi kerrallaan yksi tahti 1/8-nuotteja, eli kahdeksasosanuotteja.

Tämä tarkoittaa 8 iskua / käsi ja sitten vaihto. Katso esimerkki alta. Voit soittaa harjoituksen harmaasta play-nappulasta ja kahden nuolen kohdalta painamalla voit muuttaa myös tempoa!

R= Right hand - oikea käsi
L = Left hand - vasen käsi

Hitaalla temmolla sinun on hyvä harjoitella rebound-iskua lisää.
Tempoa nostamalla taas pääset kehittämään käsiesi nopeutta yksi käsi kerrallaan. Tämä voi olla alussa hieman turhauttavaa varsinkin heikomman käden kanssa, mutta todella yksinkertainen ja tehokas harjoitus.

3: Eri nuottien yhdistäminen

Harjoitellaan seuraavaksi, jälleen edellisestä harjoituksesta rakennettuna, käsien nopeuden parantamista.

Tässä harjoituksessa yhdistetään 1/8 sekä 1/16-osanuotteja. Harjoitus kestää yhden tahdin verran ja se soitetaan uudelleen ja uudelleen.

Ensimmäinen puolikas tahdista soitetaan kahdeksasosanuotteina, ja toinen kuudestoistaosanuotteina. Vuorokäsin. Katso esimerkki alta.

4: Aksentit

Tästä löytyikin hyvä ja täsmällinen videoesimerkki seuraavaan harjoitukseen.

Tässä harjoituksessa opetellaan pienempien / normaalien iskujen sekä aksenttien (voimakkaammat iskut) sekoittamista. Tämä antaa soittoosi monipuolisuutta ja kehittää kontrollia.

Harjoitus soitetaan vuorokäsin, 16-osanuotteina, aksentoiden eri 16-osanuotteja.

Katso soittoesimerkki harjoituksesta kohdasta 1.35.

5: Käsijärjestykset

Viimeisessä harjoituksessa päästään muuttuvan kuvion äärelle.

Tässä harjoituksessa yhdistetään aiemmissa harjoituksissa opittuja käsijärjestyksiä:
Puoli tahtia oikean käden iskuja, puoli tahtia vasemman käden iskuja (1/8-nuotteina)
Puoli tahtia vuorokäsin 16-osanuotteina, sekä yhden käden iskuja 1/8-nuotteina.

Koska harjoituksen toisen tahdin jälkeen lopetetaan oikean käden iskulle, kääntää se harjoituksen jälkimmäisen puolikkaan "left hand lead" eli alkavaksi vasemmalla kädellä. On todella tärkeää harjoitella myös vasen käsi edellä.

Katso harjoitus videolta. Harjoitus alkaa kohdasta 1.30.

Padiharjoittelussa (kuten rumpujensoiton tai minkään muun taidon harjoittelussa ylipäätään) on hyvä muistaa kärsivällisyys. Nopeus ei koskaan ole ensisijainen tavoite, vaan seuraus hyvästä tekniikasta ja hyvästä käsijärjestysten harjoittelusta.

Ota padi mukaan harjoituksiin ja tee pieni muutaman minuutin alkulämmittely pari kertaa viikossa. Tulet huomaamaan eron pian! Lisää harjoituksia voit keksiä itse tai katsoa Youtubesta vastaavan tyyppisiä videoita, kuin äsken näit.

Lue seuraavaksi

Rudimentit ovat rumpalin aakkoset. Mitä ne ovat ja miten niitä kannattaa harjoitella?

rudimentit