Opettele kappale rummuilla

Musiikin soitto on monelle rumpujensoiton mukavin osuus. Mikäli ei ole mahdollisuutta soittaa muiden kanssa, kappaleiden mukana soitto on lähin paras vaihtoehto. Miten uutta kappaletta kannattaa lähteä harjoittelemaan?

Opettele kappale pala kerrallaan

Seuraa samaa järjestystä minkä tahansa opiskelussa olevan biisin kanssa ja muokkaa listaa, kunnes löydät oman parhaan tapasi opetella kappaleita.

Usealla on tapana aloittaa kappaleen opettelu yhtä tiettyä tahtia tai yksittäistä komppia toistamalla. Tässä on riskinä se, että seinä nousee pystyyn ennen kuin kappale on oikeastaan ehtinyt edes alkaa. Siksi itse olen omassa opiskelussani sekä tunneilla käyttänyt hieman erilaista taktiikkaa, jonka käyn nyt askel askeleelta läpi.

Esimerkkikappale: Biffy Clyro - Many of Horror

1. Yleisfiilis ja tempo

Jos kappale on ennestään tuntematon, ensimmäinen askel on kuunnella kappaletta läpi yleisesti, tunnustella fiilistä ja tempoa.

Älä keskity yksityiskohtiin, ainoastaan siihen, onko kappale sopivan tasoinen. On hyvä haastaa ja oppia uutta, mutta liian vaikeiden kappaleiden kanssa voi tulla seinä vastaan liian nopeasti. Kannattaa pyrkiä etsimään kappaleita, jotka ovat suunnilleen oman osaamisesi tasolla.

Katso kappaleen alkuperäinen tempo. Tämä auttaa varsinkin silloin, kun tempo on sinulle haasteellisen nopea. Vertaa alkuperäistä tempoa oma maksimitempoosi ja mieti, saatko lähitulevaisuudessa tarpeeksi nopeutta vai onko kappale tällä hetkellä liian nopea.

Tempon voi etsiä esimerkiksi seuraavalta sivulta:
Song BPM

2. Kappaleen osiot

Kun olet päättänyt, että kappale on sopiva harjoiteltavaksi, ala käydä tarkemmin läpi kappaleen osioita.

Tässä vaiheessa ei tarvitse muistaa, kauanko osiot kestävät, vaan niiden järjestys. Sinun ei välttämättä tarvitse olla setillä ja soittaa kappaletta, työmatkan aikana tai aamukahvin kanssa kuuntelu käy hyvin.

Tavoitteena on, että tämän osion jälkeen muistat, että tässä kappaleessa:

Kappale alkaa kitaralla ja laululla (intro): Sinun ei tarvitse aloittaa.
Rummut alkavat -> crash + komppiin, jossa soitetaan hi-hatilla.
1. säkeistö
-> kertosäe edelleen hi-hatilla
2. säkeistö
Jne. Joko päässäsi tai paperille / puhelimeen hahmottelet kappaleen osioiden järjestyksen.

Lopulta olet kerännyt listan, montako säkeistöä tulee, monta kertaa kertosäe soitetaan, muuttuuko kappale C-osassa tms. Koko kappale ei enää toivottavasti tunnu yhtä isolta ja pelottavalta, koska usein samat osiot toistuvat, joten kun opit tietyn osan tai kompin kerran, saatat todennäköisesti hyötyä siitä kappaleen edetessä.

3. Rumpuosiot - suurpiirteisesti

Kappaleen yleisfiilis ja perusrakenne on nyt tuttu, seuraavaksi lähdetään tarkastelemaan rumpuosioita.

Tässä vaiheessa kannattaa soitella esimerkiksi tavallista 8-osakomppia kappaleen päälle, kuunnella kappaletta ja katsoa nuotteja tai muistiinpanojasi.

Sinulla on 3 vaihtoehtoa, joita yhdistelemällä kappaleen opettelu on helpompaa:

1. Korvakuulolta
Voit harjoitella kappaletta korvakuulolta ensin ja soitella, jotta rakenne tulee tutuksi paremmin. Itse laitan yleensä tässä vaiheessa kappaleen repeatille, välillä pitkänkin lenkin ajaksi ja kuuntelen.

2. Drum cover youtubesta
Voi olla helpompi oppia mukana, kun katsoo jonkun toisen soittavan kappaletta.

3. Nuotit
Kaikista kappaleista ei välttämättä löydä nuotteja helposti (ilmaiseksi), mutta voit aina kokeilla google-hakua: "esittäjä kappale drum sheet music" tai "esittäjä kappale drum notation"

Toinen hyvä työkalu on Songsterr, josta löytyy nuotteja helposti useimpiin biiseihin. Songsterrin musiikissa ei ole laulua eikä oikeita soittimia (luultavasti tekijänoikeudet), mutta rumpuosiot ovat selkeät, kappaleen mukana soitto toimii kuin karaoke, eli highlight liikkuu kappaleen mukana, jolloin näet koko ajan missä olet menossa. Miinuksena se, että nuotit eroavat toisinaan hieman kappaleesta, joskus näkee aika erikoisiakin nuotinnoksia.

Tämä kappale löytyi Songsterrista, katso se täältä.

Muista, että oma korva, video tai nuotit eivät välttämättä ole aina 100 % oikein. Siksi yhdistämällä kaikki nämä osiot saat todennäköisimmän vastauksen.


Opettele esimerkiksi:

Kauanko osiot kestävät? 
Voit laskea joko tahtien määrän per osio (tämä mikäli haluat todella kehittää omaa soittotaitoasi, kun saat harjoitella tahtien laskemista), tai jos kappale alkaa olla jo tuttu, esimerkiksi laulun sana tai muu selkeä kohta, josta tunnistat että ollaan liikkumassa seuraavaan osioon.

Mitä symbaalia soitetaan?
Kuuntele ja katso mitä symbaalia kappaleen pääkompeissa soitetaan. Voit soitella myös mukana ja pyrkiä vaihtamaan oikeaan symbaaliin oikeassa paikassa.

Missä kohdissa tulee fillejä tai muita poikkeavia osia.
Mikäli olet tehnyt muistiinpanoja, kirjoita ylös tai yritä painaa mieleesi kohdat joissa on jotain tärkeää muistettavaa. Joskus esimerkiksi kertosäkeen jälkeen tulee puolen tahdin tauko, joten on erityisen oleellista muistaa olla soittamatta siinä. Fillejä ei tarvitse oppia auki vielä, mutta on hyödyllistä miettiä, ovatko fillit usein lyhyitä, parin iskun mittaisia, vai pidempiä, ja mikä niissä on pääasiassa aika-arvo / rytmi.


4. Kappaleen harjoittelu - Kohti yksityiskohtia

Aloitetaan rumpuosioiden harjoittelu. Nyt kannattaa pilkkoa kappale osiin ja opetella pikkuhiljaa, suurpiirteisestä kohti yksityiskohtia.

Lähde liikkeelle alusta (intro): 
Aloittaako rummut, vai jokin toinen soitin? Milloin rummut aloittavat?

Säkeistö:
Opettele säkeistön peruskomppi, ei välttämättä kaikkia variaatiotia tässä vaiheessa. Pelkkä perusrakenne. Ehdit täyttää yksityiskohdat myöhemmin.

Kertosäe:
Kertosäkeen peruskomppi, samalla tavalla, kuin säkeistön kanssa.

Loput osiot:
Opettele loput osiot edellä mainitulla tavalla.

Siirtymät / fillit:
Tässä vaiheessa voit harjoitella myös fillejä kappaleen päälle tai ilman kappaletta ja pyrkiä pikkuhiljaa saamaan ne soitetua oikein. Ei kuitenkaan haittaa, jos et saa ihan jokaisesta fillistä kiinni.

Bassorumpukuvio:
Yleensä tarkan bassorumpukuvion opettelu heti alussa ei ole tarpeellista, voit soittaa perus 8-osakomppia ja kuulostella mahdollisia ekstra-iskuja. Tässä vaiheessa voit kuitenkin ottaa haltuun myös varsinaiset bassorumpukuviot.

5. Yksityiskohdat

Olet nyt opetellut kappaleen rumpuosiot suhteellisen hyvin ja osaat jo lähestulkoon soittaa koko kappaleen.

Tässä vaiheessa voit ottaa haltuun loputkin yksityiskohdat: haamulyönnit, bassorumpukuvion variaatiot, yksittäiset chrash-lyönnit, flamit, mitä kappaleesta löytyykään.

Yksityiskohdat tulevat mukaan vasta tässä vaiheessa siksi, että ne on helpompi saada mukaan, kun kaikki muu on jo hallussa. Mikäli tämän vaiheen tekisin ensimmäisenä, tulisi helposti se olo että olen ollut 2 viikkoa kappaleen toisessa tahdissa enkä tunnu pääsevän eteenpäin.

6. Touch ja fiilis

Sitten kun osaat fyysisesti soittaa kappaleen, voit alkaa keskittyä vielä erityisesti siihen MITEN soitat. Onko ajoituksesi kohdallaan, soitatko riittävän hiljaisella voimakkuudella tai tarpeeksi kovaa, soitatko hi-hatia liian kovaa tai fillit liian nopeasti.

Tässä vaiheessa parasta olisi saada kappale joko äänitettyä tai kuvattua, jotta näet oikeasti miten olet oppinut.

Lue seuraavaksi

Miten tilasta, jota ei ole tehty musiikin soittamiseen, saadaan sopiva?

akustiikka

Ekstratehtävä: Keikkalista

1. Opettele 5 kappaletta

Käytä äskeistä järjestystä ja opiskele pikkuhiljaa viisi uutta kappaletta. Etsi kappaleita esimerkiksi Spotifystä:
Beginner Drumtracks
Intermediate Drumtracks

2. Mieti kappaleiden järjestys

Mikä kappale "aloittaisi keikan" mikä olisi seuraava ja miksi. Rakenna itsellesi viiden kappaleen settilista.

3. Pidä materiaalit tallessa ja valmiina

Tallenna keikkasettisi biisit soittolistaan, muistiinpanoihin tai muuhun sovellukseen. Ota muistiin myös katsomasi videot / muut materiaalit.

Laita nuotit talteen, oikeaan järjestykseen: Jos joku soittaisi ja kysyisi pääsetkö tänä iltana keikalle, olisit listasi kanssa valmis lähtöön.