Mitä tarvitaan rumpujensoittoon?
Ensimmäisenä mietit varmasti rumpusettiä, joka on toki loogista, mutta se ei ole ensimmäinen asia, jonka tarvitset. Käydään läpi yksi kerrallaan, mitä kannattaa ostaa.
1. Rumpukapulat
Sanomattakin on selvää, että ilman kapuloita et voi soittaa. Kapuloita on olemassa monenlaisia ja monelta eri valmistajalta. Helpoitetaan päätöstä:
Mikä vain valmistaja käy. Kokeile eri valmistajien kapuloita ja löydät ajan mittaa suosikkisi.
Jos kapulat tulevat alle 7-vuotiaalle lapselle, osta 7A-kokoiset - Nämä ovat hieman ohuemmat kapulat pienelle kädelle
Kaikissa muissa tapauksissa, osta joko 5B (standardi) tai 5A (hieman B:tä pidemmät) kapulat.
Yleisimmät materiaalit ovat koivu (Maple) ja hikkori (Hickory), koivu on kevyempi, hikkori kestävämpi. Simppeliä.

Osta esimerkiksi
Klikkaa linkistä ja tutustu lisää:
Vater Manhattan 7A (Kuvassa)
Vic Firth American Classic Hickory 5A
2. Rumpupenkki
Älä tee sitä virhettä, että ajattelet säästää kustannuksissa ja otat penkiksi minkä vain puisen jakkaran, nojatuolin tai käsinojallisen tietokonetuolin. Rumpupenkki pitää huolen siitä, että soittoasentosi on pituutesi mukaan säädettävissä, ergonominen ja tasapainoinen.
Hyvä rumpupenkki on tukeva, siinä on hyvä korkeudensäätö ja sillä on hyvä istua pitkiäkin aikoja. Spindel-niminen "kierre" on hyvä, jos penkin korkeutta säädetään usein, esimerkiksi jos moni talossa soittaa.
Älä osta halvinta, rumpupenkki on yksi parhaista sijoituksista kun se ostetaan kunnolla. Hyvä penkki kestää vuosia. Mitä enemmän pituutta ja painoa sinulla on, sitä tärkeämpää penkin laatu on.

3. Bassorummun pedaali
Jos ostat ensimmäistä settiä, on todennäköistä, että sinulla ei vielä ole bassorummun pedaalia. Useassa rumpusetissä se ei tule mukana. Huomioi settiä valitessasi, kuuluuko pedaali mukaan vai ei, jotta tiedät ostaa erikseen.
Pedaaleita on karkeasti kahdenlaisia: Single ja Double. Sinkkupedaali ja tuplapedaali.
Single pedaalissa on yksi pedaali, jonka päässä on yksi nuija. Tuplapedaaleilla voit soittaa molemmilla jaloilla, niissä on toinen pedaali ja nuija (kuvassa). Alussa kannattaa ostaa single pedaali.

Osta esimerkiksi
Klikkaa linkistä ja tutustu lisää:
Tama Iron Cobra Single Pedal
Millenium PD-122 Pro Bass Drum Pedal
4. Kuulokkeet
Viimeinen vaihe ennen rumpusetin valintaa! Kuulokkeilla on kaksi tehtävää: Tuoda musiikki, sähkörumpujen äänet tai metronomin ääni korviisi, sekä vaimentaa akustisen rumpusetin ääntä. Mitä parempi vaimennus, sitä pienemmällä volyymilla saat musiikin kuulumaan rumpujen äänen yli ja säästät kuuloasi.
Äänen vaimennukseen voi käyttää perus peltor-kuppisuojaimia, mutta voi olla mukavampaa soittaa nappikuulokkeilla, jotta saat myös musiikkia korviisi. Alla olevassa linkissä suositut, ehkä aloittelijalle hintavat Shure e215-kuulokkeet, mutta tavalliset Clas Ohlsonin 10 euron nappikuulokkeet riittävät, kunhan niissä on pehmeä korvanappi.
Sähkörumpujen ääniin myös tavalliset piuhalliset pelikuulokkeet ja nappikuulokkeet käyvät. Sähkörumpuseteissä kuulokkeet kuuluvat tosinaan mukaan kauppaan, huomioi tämä valitessasi settiä.
5. Rumpusetti
Noniin! Vihdoinkin kaikki ylimääräiset kilkkeet on mietitty ja on aika päästä itse pihviin: Rumpusetti. Isoin, oleellisin ja samalla myös kallein osa rumpujensoiton aloittamista.
Valmistaudu maksamaan setistä uutena 500-1000 euroa, käytettynä voit saada hyviä diilejä. Katso muusikoiden.net "tori" osio, sekä Facebookin "rumpukirppis"-ryhmä käytetyille hankinnoille. Rumpusettiä ei kannata välttämättä ostaa uutena, parempi setti käytettynä on monesti parempi, kuin huonompi setti uutena.
Sinulla on ensimmäisenä edessäsi yksi kysymys: Missä soitat rumpujasi?
A: Kerrostalossa
B: Omakotitalossa, jossa muiden häiritseminen ei haittaa, tai erillisessä musiikkitreenitilassa
A: Sähkörummut
B: Myös akustiset käyvät
Kokonaisen, standardin rumpusetin rakenne on seuraavanlainen.
Sekä akustisessa, että sähköisessä setissä on samat standardit.

Rumpusetti sisältää yleensä:
1 x virvelirumpu (snare)
1 x bassorumpu (bassdrum)
2 x pikkutomit (tom)
1 x lattiatom (floor tom)

Lisäksi se sisältää
1 x hi-hat (hi-hat)
1 x ride-symbaali (ride cymbal)
1 x crash-symbaali (crash cymbal)
sekä 1 x bassorummun pedaali (bassdrum pedal)

Akustinen rumpusetti
Oikeastaan mikä vai valmistaja käy. Yamaha, Tama, DW PDP, Mapex, Sonor, Pearl, DDrum,..
Ota nämä asiat huomioon rumpusetin ostossa
Sähkörumpusetti




Akustinen rumpusetti

Standardit rumpujen koot:
22 "x 16" Bassorumpu
10 "x 07" Tom Tom
12 "x 08" toinen Tom Tom
14 "x 15" Lattiatom
14 "x 5.5" Virveli





Rumpusettejä on monenlaisia, katso ja vertaile hieman ennen ostoa. Aloittelijalle käy moni setti, mutta pienellä taustatyöllä vältät virheostokset. Älä kuitenkaan analysoi niin kauaa, että setti jää ostamatta.
Rumpuseteillä on kohtuullinen jälleenmyyntiarvo käytettynäkin. Ostaessasi kohtuuhintaisen setin, saat myytyä sen kohtuuhinnalla eteenpäin.

Tällä sivustolla on blogi-osiossa paljon tekstiä liittyen rumpusetin hankintaan, rumpujensoiton aloittamiseen sekä muihun uuden soittajan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää ja jos vielä jäi epäselvyyksiä, tai haluat varmistuksen ennen ostoa, voita laittaa sähköpostia: tasodrums@gmail.com. Autan mielelläni sinua tavaroiden ostossa.
Lue lisää rumpusetin ostosta:
Tästä aiheesta on kirjoitettu aiemminkin, tässä tekstissä käydään tarkemmin nimenomaan rumpusettiä ja sen ostamista, toisin kuin tämä teksti keskittyi oleellisena osana kokonaisuuteen rumpuharrastusta aloittessa.