Rumpusetin ostajan opas

Oletko ostamassa ensimmäistä rumpusettiä itsellesi tai lapsellesi? Käydään läpi vaihe vaiheelta, mitä tarvitset. Vaikka otsikon nimi onkin "rumpusetin ostajan opas", tässä tekstissä keskitytään paljon myös kaikkeen muuhun, jota setin oston rinnalla tulee ottaa huomioon.

Mitä tarvitaan rumpujensoittoon?

Ensimmäisenä mietit varmasti rumpusettiä, joka on toki loogista, mutta se ei ole ensimmäinen asia, jonka tarvitset. Käydään läpi yksi kerrallaan, mitä kannattaa ostaa.

1. Rumpukapulat

Sanomattakin on selvää, että ilman kapuloita et voi soittaa. Kapuloita on olemassa monenlaisia ja monelta eri valmistajalta. Helpoitetaan päätöstä:

Mikä vain valmistaja käy. Kokeile eri valmistajien kapuloita ja löydät ajan mittaa suosikkisi.

Jos kapulat tulevat alle 7-vuotiaalle lapselle, osta 7A-kokoiset - Nämä ovat hieman ohuemmat kapulat pienelle kädelle

Kaikissa muissa tapauksissa, osta joko 5B (standardi) tai 5A (hieman B:tä pidemmät) kapulat.

Yleisimmät materiaalit ovat koivu (Maple) ja hikkori (Hickory), koivu on kevyempi, hikkori kestävämpi. Simppeliä.

Osta esimerkiksi

Klikkaa linkistä ja tutustu lisää:

Vater Manhattan 7A (Kuvassa)

Vic Firth American Classic Hickory 5A

2. Rumpupenkki

Älä tee sitä virhettä, että ajattelet säästää kustannuksissa ja otat penkiksi minkä vain puisen jakkaran, nojatuolin tai käsinojallisen tietokonetuolin. Rumpupenkki pitää huolen siitä, että soittoasentosi on pituutesi mukaan säädettävissä, ergonominen ja tasapainoinen.

Hyvä rumpupenkki on tukeva, siinä on hyvä korkeudensäätö ja sillä on hyvä istua pitkiäkin aikoja. Spindel-niminen "kierre" on hyvä, jos penkin korkeutta säädetään usein, esimerkiksi jos moni talossa soittaa.

Älä osta halvinta, rumpupenkki on yksi parhaista sijoituksista kun se ostetaan kunnolla. Hyvä penkki kestää vuosia. Mitä enemmän pituutta ja painoa sinulla on, sitä tärkeämpää penkin laatu on.

Osta esimerkiksi

Klikkaa linkistä ja tutustu lisää:

DW 5100 Drummer Throne

Mapex MXT561A Drum Stool

3. Bassorummun pedaali

Jos ostat ensimmäistä settiä, on todennäköistä, että sinulla ei vielä ole bassorummun pedaalia. Useassa rumpusetissä se ei tule mukana. Huomioi settiä valitessasi, kuuluuko pedaali mukaan vai ei, jotta tiedät ostaa erikseen.

Pedaaleita on karkeasti kahdenlaisia: Single ja Double. Sinkkupedaali ja tuplapedaali.

Single pedaalissa on yksi pedaali, jonka päässä on yksi nuija. Tuplapedaaleilla voit soittaa molemmilla jaloilla, niissä on toinen pedaali ja nuija (kuvassa). Alussa kannattaa ostaa single pedaali.

Osta esimerkiksi

Klikkaa linkistä ja tutustu lisää:

Tama Iron Cobra Single Pedal

Millenium PD-122 Pro Bass Drum Pedal

4. Kuulokkeet

Viimeinen vaihe ennen rumpusetin valintaa! Kuulokkeilla on kaksi tehtävää: Tuoda musiikki, sähkörumpujen äänet tai metronomin ääni korviisi, sekä vaimentaa akustisen rumpusetin ääntä. Mitä parempi vaimennus, sitä pienemmällä volyymilla saat musiikin kuulumaan rumpujen äänen yli ja säästät kuuloasi.

Äänen vaimennukseen voi käyttää perus peltor-kuppisuojaimia, mutta voi olla mukavampaa soittaa nappikuulokkeilla, jotta saat myös musiikkia korviisi. Alla olevassa linkissä suositut, ehkä aloittelijalle hintavat Shure e215-kuulokkeet, mutta tavalliset Clas Ohlsonin 10 euron nappikuulokkeet riittävät, kunhan niissä on pehmeä korvanappi.

Sähkörumpujen ääniin myös tavalliset piuhalliset pelikuulokkeet ja nappikuulokkeet käyvät. Sähkörumpuseteissä kuulokkeet kuuluvat tosinaan mukaan kauppaan, huomioi tämä valitessasi settiä.


Osta sähkörummuille

The t.bone HD 200


Osta akustisille rummuille

Shure e215 earphones

5. Rumpusetti

Noniin! Vihdoinkin kaikki ylimääräiset kilkkeet on mietitty ja on aika päästä itse pihviin: Rumpusetti. Isoin, oleellisin ja samalla myös kallein osa rumpujensoiton aloittamista.

Valmistaudu maksamaan setistä uutena 500-1000 euroa, käytettynä voit saada hyviä diilejä. Katso muusikoiden.net "tori" osio, sekä Facebookin "rumpukirppis"-ryhmä käytetyille hankinnoille. Rumpusettiä ei kannata välttämättä ostaa uutena, parempi setti käytettynä on monesti parempi, kuin huonompi setti uutena.

Sinulla on ensimmäisenä edessäsi yksi kysymys: Missä soitat rumpujasi?

A: Kerrostalossa
B: Omakotitalossa, jossa muiden häiritseminen ei haittaa, tai erillisessä musiikkitreenitilassa

A: Sähkörummut
B: Myös akustiset käyvät


Kokonaisen, standardin rumpusetin rakenne on seuraavanlainen.
Sekä akustisessa, että sähköisessä setissä on samat standardit.

Rumpusetti sisältää yleensä:
1 x virvelirumpu (snare)
1 x bassorumpu (bassdrum)
2 x pikkutomit (tom)
1 x lattiatom (floor tom)Lisäksi se sisältää
1 x hi-hat (hi-hat)
1 x ride-symbaali (ride cymbal)
1 x crash-symbaali (crash cymbal)
sekä 1 x bassorummun pedaali (bassdrum pedal)


Sähkörumpusetti

Suosi merkkejä Roland, Yamaha tai Alesis

Roland TD-1 rumpusetti


Akustinen rumpusetti

Oikeastaan mikä vai valmistaja käy. Yamaha, Tama, DW PDP, Mapex, Sonor, Pearl, DDrum,..

DW PDP Mainstage BK

Ota nämä asiat huomioon rumpusetin ostossa

Sähkörumpusetti

Älä osta halvinta, oudon muotoista pientä settiä. Se jää soittajan jalkoihin ensimmäisten kuukausien aikana.
Suosi merkkejä Roland, Yamaha tai Alesis. Vältä Millenium-merkkejä, laatu ei pärjää edellä mainituille.
Valkoiset verkkokalvot "mesh-heads" tuntuvat enemmän akustiselta rumpusetiltä, sekä niistä lähtevä ääni on hieman vaimeampi. Suosi siis näitä, jos budjetti sallii.
Huomaa, että edes sähkörumpusetti ei ole äänetön soitin. Lyönnit ja etenkin bassorumpujalan polkeminen voi hyvinkin ärsyttää naapureita. Laita paksu matto setin alle ja huomioi kanssa-asujat.


Akustinen rumpusetti

Kiinnitä eniten huomiota rumpujen kokoihin. Koot ilmoitetaan tuumissa. Esimerkiksi, mitä syvempi tom-rumpu, sitä korkeammalle se on asetettava. Lyhyelle soittajalle valitse siis vähemmän syvät tomit.

Standardit rumpujen koot:
22 "x 16" Bassorumpu
10 "x 07" Tom Tom
12 "x 08" toinen Tom Tom
14 "x 15" Lattiatom
14 "x 5.5" Virveli
Näitä et voi soittaa kerros- tai rivitalossa. Tarvitset omakotitalon tai erillisen tilan. Akustinen rumpusetti on sen verran äänekäs soitin, ääntä ei myöskään saa millään keinolla vaimennettua tarpeeksi.
Lapselle settiä ostaessa, osta mielummin setti, jonka bassorumpu on syvyydeltään 18 ai 20 tuumaa (18"). Tämä mahdollistaa loppujen rumpujen asettelun sen verran alas, että lyhyemmän on helpompi soittaa. Muussa tapauksessa 20" tai standardi 22" on hyvä ja varma päätös.
Akustisessa rumpusetissä saat aika vapaasti valita, mitä rumpuja sinulla haluat käyttää ja miten ne asetella. Katso ohjeita ja kysy neuvoa, jos siltä tuntuu.
Akustinen rumpusetti vaatisi pientä perehtymistä, esimerkiksi rumpujen virittämisen osalta. Tätä ei kannata säikähtää, se ei ole "pakollista", mutta varmasti taito, jonka oppiminen tulee eteen akustisen rumpusetin kanssa.


Rumpusettejä on monenlaisia, katso ja vertaile hieman ennen ostoa. Aloittelijalle käy moni setti, mutta pienellä taustatyöllä vältät virheostokset. Älä kuitenkaan analysoi niin kauaa, että setti jää ostamatta.

Rumpuseteillä on kohtuullinen jälleenmyyntiarvo käytettynäkin. Ostaessasi kohtuuhintaisen setin, saat myytyä sen kohtuuhinnalla eteenpäin.


Tällä sivustolla on blogi-osiossa paljon tekstiä liittyen rumpusetin hankintaan, rumpujensoiton aloittamiseen sekä muihun uuden soittajan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää ja jos vielä jäi epäselvyyksiä, tai haluat varmistuksen ennen ostoa, voita laittaa sähköpostia: tasodrums@gmail.com. Autan mielelläni sinua tavaroiden ostossa.


Lue lisää rumpusetin ostosta:

Tästä aiheesta on kirjoitettu aiemminkin, tässä tekstissä käydään tarkemmin nimenomaan rumpusettiä ja sen ostamista, toisin kuin tämä teksti keskittyi oleellisena osana kokonaisuuteen rumpuharrastusta aloittessa.


Katso seuraavaksi

rumpusetti aloittelijalle