Rumpusetti kerrostalossa

Rumpujensoitto on tunnetusti äänekäs laji, jonka vuoksi harrastus saattaa jäädä monesti aloittamatta siksi, että sopivaa paikkaa rumpusetille ei ole.

Tässä tekstissä haluan auttaa sinua oikeiden välineiden hankinnassa, jotta voit soittaa rumpuja kerrostalossa.

Rumpujensoitto kerrostalossa

Tässä tekstissä käydään läpi kolme eri tapaa, joilla voit harjoitella rumpujensoittoa kerrostalossa:

1) Akustinen rumpusetti ääntä vaimentavilla ratkaisuilla
2) Sähkörumpusetti
3) Treenisetti

Akustinen rumpusetti kerrostalossa

Lyhyesti sanottuna, akustinen rumpusetti on poissuljettu. Se on sen verran kovaääninen, että vaikka miten äänieristät ja rakennat kelluvan lattian rumpuhuoneeseesi, tämä ratkaisu ei voi toimia ilman pieniä muokkauksia, joista puhutaan seuraavaksi.

Jos tarkoituksena on soittaa pääasiassa kerrostalossa, akustista settiä ei kannata ostaa. Äänen lisäksi akustinen setti vie paljon tilaa siihen nähden, mitä hyötyä sen ostamisesta kerrostaloon on.

Jos sinulla on jo olemassa akustinen rumpusetti, jolle ei ole paikkaa muualla ja haluaisit päästä soittamaan sillä kotonasi, muutama ratkaisu on olemassa tilanteen helpottamiseksi. Nämä eivät takaa sitä, että naapurit hyväksyvät rumpuharrastuksesi, mutta ne auttavat laskemaan akustisen rumpusetin volyymia sen verran, että kannattaa kokeilla, varsinkin esimerkiksi rivitalossa tai paritalossa asuessa.

Miten voit soittaa akustisella setillä kerrostalossa

Oikeastaan ainoa järkevä ratkaisu tähän ongelmaan on ääntä vaimentavat mesh-kalvot, sekä hiljaisemmat low-volume symbaalit. Ota huomioon, että näistäkin lähtee kyllä ääntä, eli ei välttämättä siltikään ratkaise ongelmaa.

Evans DB One drum heads

Evansilta on tullut juuri vähän aikaa sitten uusi low volume-sarja, joka vaikuttaa videoiden perusteella oikein hyvältä ratkaisulta!

Katso Thomannilta

Zildjian L80 Low volume cymbals

Samaan DB One sarjaan tuli myös symbaalit, mutta tutkimuksen perusteella eivät ole yhtä hyvät kuin jo aiemmin olemassa olleet Zildjian L80 low-volume symbaalit, pidetään näiden osalta suositus ennallaan.

Katso Thomannilta

Sähkörumpusetti kerrostalossa

Soittajalle, kanssa-asujille sekä naapureille ehdottomasti paras ratkaisu kerrostaloon on sähkörumpusetti. Rumpujen ääni tulee soittajalle kuulokkeisiin, muille rummuista kuuluu ulos vain rumpupadien läpytys. Ota huomioon, että tästäkin lähtee hiukan ääntä, eli täysin äänetöntä sähkörummuilla soittaminen ei ole.

Suurin naapurinhäiritsijä sähkörummuissa on bassorumpu, koska pedaalin lattiaan tamppaaminen tuottaa yllättävän paljon meteliä. Vaimenna sähkörumpujen bassorummun ääntä laittamalla tarvittaessa esimerkiksi pyyhe tai muu bassorumpupadin päälle, sekä ehdottomasti matto rumpusetin alle.

Suosi sähkörumpuseteissä Rolandin settejä, ne ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita. Lisää sähkörumpuseteistä: Rumpusetti aloittelijalle.

roland sähkörummut

Harjoitussetti kerrostalossa

Kolmas, ehkä hieman enemmän harjoittelumotivaatiota vaativa ratkaisu on joko harjoitussetti tai oman treenisetin kokoaminen. Tämän ratkaisun etuja ovat mm:

- Harjoitussetti mahtuu todella pieneen tilaan
- Soveltuu kerrostaloon, koska ei pidä paljoa ääntä
- Setti ei vaadi sähköjä
- Oman setin rakennukseen voi käyttää paljon luovuutta
- Uusia osia voi ostaa pikkuhiljaa, jolloin investoinnin hinta pysyy helpommin lapasessa
- Tekniikan harjoitteluun keskittyminen on helpompaa kompaktilla ja äänettömällä harjoittelusetillä

Harjoitussetin miinuksia:
- Vaatii viitseliäisyyttä, ei ole välttämättä kovin mielenkiintoista esimerkiksi lapsen mielestä
- Soittoa ei saa äänitettyä samalla tavalla, kuin akustista rumpusettiä tai sähkörumpuja

DW Go Anywhere Practice kit

Tämä DW:n harjoitussetti on oikein hyvä valinta, ollut olemassa jo pidemmän aikaa ja paljon käytetty. Pienenä miinuksena se, että on harjoitussetiksi suhteellisen äänekäs.

Katso Thomannilta

Tama True Touch training kit

Tamalta on myös juuri tullut uutuus tähän kategoriaan: True touch training kit. Tämä on melko paljon arvokkaampi, kuin DW:n setti, mutta oikein pätevältä vaikuttaa, eli mikäli budjetissa on tilaa niin oikein hyvä valinta.

Katso Thomannilta

Yksittäinen padi + virveliteline + mahdollisesti bassorumpu

Näistä edullisin ratkaisu on ostaa erikseen pelkkä padi, laittaa se telineeseen ja mikäli budjetti sallii, ostaa myös erikseen bassorumpupadi. Tässä videolla lisätty myös hi-hat teline ja low volyme symbaali, mutta tee omat valintasi tarpeen ja budjetin mukaan.

Padit ja bassorumpupadit

Telineet

Toivottavasti saat tekstin avulla kartoitettua itsellesi parhaan tavan soittaa rumpuja kerrostalossa. Katso lisää pedaaleista, penkeistä, kapuloista ja muista tarvittavista välineistä tästä tekstistä.

Lue seuraavaksi

Seuraava askel rumpusetin oston jälkeen on asetella setti itselle sopivaksi, jotta soitto on sujuvaa ja vältyt vammoilta.

rumpusetin asettelu