Tehokas treenaaminen: Three Point Practice Plan

Rumpujensoiton opiskelu on vaikeaa (samoin kuin kaikkien instrumenttien), koska opeteltavia asioita on todella paljon. Helpota omaa urakkaasi keskittymällä muutamaan pääteemaan kerrallaan ja liiku vasta sitten seuraaviin asioihin.

Miten harjoitella rumpujensoittoa?

Järkevän treeniohjelman ja rutiinin löytäminen tuntuu olevan rumpaleiden yleinen ongelma. Osa tiedostaa oman treenaamisensa epäkohdat, mutta osalle ei välttämättätule edes mieleen ajatella treenaamista omana "kokonaisuutenaan" ja treenataan tottuneesti yksin ja bändin kanssa yhdessä vain keikkaa tai levyä varten. Tekniikan harjoittelu unohtuu, koska itse soittaminen on vaan niin kivaa. Ehkä koetaan, että ollaan jo "tarpeeksi hyviä", treenataan mitä sattuu milloin sattuu. 

Soittamisessa on silti puutteita. Kitaristi valittaa seilaavasta temmosta, äänitystilanteet aiheuttavat harmaita hiuksia ja soittaminen on toisinaan kankeaa ja vaivalloista, jalat väsyvät ja ranteisiin sattuu. 

"Vinkkejä harjoitteluun"
"Suunnitelmallinen harjoittelu"
"Miten te harjoittelette?"
"Mitä treenaat tällä hetkellä?"
"Miten aloitan rumpujen soiton harjoittelun?"

Tämä kirjoitus pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin. Tekstissä keskitytään harjoittelusuunnitelman tekemiseen, millainen on hyvä suunnitelma ja mitä asioita sinne kannattaa kirjoittaa.

Oma osaaminen

Liikkeelle lähdetään oman osaamisen kartoittamisesta. Ilman tätä vaihetta on mahdoton tietää, millaisia harjoituksia tarvitset. Mikäli olet vasta aloittanut, voi olla hankala kirjoittaa omasta osaamisesta. Kuitenkin hyvin pian on mahdollista löytää omia vahvuuksia varsinkin, jos joku ulkopuolinen on katsomassa.

Vahvuuksiasi kartoittaessa voit miettiä esimerkiksi, onko rytmin tunteminen on sinulle luontevaa, tai onnistuuko eri komppien oppiminen sinulta nopeasti. Onko sinulla kokemusta yhteissoitosta vaikka koulun musiikintunneilla tai valmiin biisin mukana soittamisesta? Aikaisempi soittokokemus mistä tahansa instrumentista lasketaan myös ehdottomasti vahvuudeksi (kyky hahmottaa rytmejä, kenties kokemusta nuoteista ja musiikin teoriaan liittyvistä käsitteistä).

Multi-instrumentalisteja meistä kaikista ei tule, mutta mikäli ymmärtää esimerkiksi basson tai pianon perusteet, on esimerkiksi rumpukomppien variointi ja improvisointi huomattavasti helpompaa

Mikäli olet jo soittanut useita vuosia ja perusteet ovat hallussa, osaamisen kartoituksessa kannattaa tietysti keskittyä syventämiseen ja yksityiskohtiin. Tässä tapauksessa osaamista voi olla esimerkiksi: Time, kyky soittaa yhdessä muiden kanssa, improvisointitaidot, eri musiikkityylit, dynamiikka, riippumattomuus, hyvä kapulatekniikka, rudimentaalista osaamista, aiempaa rumpukirjoista opiskelua jne.

Omaa osaamista voi olla vaikea kartoittaa, koska omaa soittoa ei pääse näkemään ulkopuolisen silmin. Tässä auttaa toisen ihmisen mielipiteiden lisäksi videointi. Jo heti alussa suosittelen ehdottomasti videoimaan omaa soittoa. Videolta näkee helposti esimerkiksi kapulaotteen ja soittoasennon, sekä millaisissa tilanteissa soitto ei ole täysin kontrollissa. 

oma osaaminen

Kehonhallinta
Rytmitaju
Kolme vuotta kitaransoittoa takana
Rumpujensoittokokemusta koulusta

Yhteissoittokokemusta kavereiden kanssa

Haasteet

Kun oma osaaminen on kartoitettu, on aika alkaa miettiä kehittämiskohteita. Erityisesti haasteiden kohdalla listan on hyvä olla mahdollisimman yksityiskohtainen, jotta kehityskohteisiin on helpompi tarttua ja kehitystä on helpompi mitata.

Omalla kohdallani koen, että haasteodem nimeäminen on huomattavasti helpompaa, kuin osaamisen. Listasta tulisi loputon, jos lähtisi kirjaamaan kaikkea, mitä ei vielä osaa. Se ei tässä kuitenkaan ole tarkoitus, vaan sinun kuuluisi yrittää löytää asioita, jotka liittyvät tämänhetkiseen soittamiseesi ja tilanteisiin, jotka ovat muodostuneet hidasteeksi nykyhetkessä.

Listan on hyvä olla myös sellainen, että siitä on mahdollisimman helppo lähteä miettimään tavoitteita.

Kehittymiskohde voi olla asia, jota ei osaa ollenkaan, tai jossa haluaa kehittyä. Tässä kohdassa haasteena voi olla se, ettei tiedä, mitä osaamista voisi olla tai ei osaa nimetä kehittymiskohteita. Muiden ihmisten palaute ja videointi auttaa tässäkin kohdassa, kuten myös tietenkin itse soittaminen. Jos hyvin sujuva kappale kaatuu aina samaan filliin tai uutta kappaletta opetellessa prosessi kaatuu aina samaan asiaan, on syytä pysähtyä näihin kohtiin ja kehittää niitä ensimmäiseksi. 

kehittämiskohteet

Vasen käteni ei ole yhtä nopea, kuin oikea
Kapulatekniikassa on puutteita
Tempo nousee filleissä
Jalkojen ja käsien yhteistyö takkuaa

En osaa lukea rumpunuotteja

Tavoitteet

Tähän kohtaan päästyäsi sinulla on hieman selkeämpi kuva siitä, mitä osaat ja mitä et osaa, sekä jonkunlainen mielikuva siitä, mitä haluat osata ja oppia. Mitä enemmän aikaa olet käyttänyt osaamisten ja haasteiden kartoittamiseen ja mitä tarkempi listasi on, sitä helpompi osaamista on lähteä kehittämään ja ongelmia korjaamaan.

Nyt kuitenkin keskitytään tavoitteisiin. Mitä haluat oppia ja minne päin haluat soittouraasi viedä. Tavoitteita on tässä esimerkissä kahdenlaisia. 

1) Konkreettiset tavoitteet, jotka liittyvät itse soittamiseen

2) Suurpiirteiset tavoitteet koskien tulevaisuutta ja soittouraa  1) Konkreettiset tavoitteet

Tässä kohdassa sinun tulisi kirjata ylös asioita, jotka koskevat itse soittoa. Jos kirjoitit kehittymiskohteeseen, että vasen käsi ei toimi kuten oikea, luonteva tavoite on tietysti kehittää vasenta kättä lähemmäs oikean tasoa. Konkreettisten tavoitteiden lista on yksinkertaisesti lista ratkaisuista, joilla pyrit kehittämään osa-alueita, jotka koet tällä hetkellä olevan hidasteena kehittymisellesi.

Näihin tavoitteisiin tulisi palata aina silloin tällöin, jotta muistat, mitä olet halunnut harjoitella ja jotta saat treenaamiseesi enemmän hyötyä ja suuntaa. Jos haluat asettaa tavoitteillesi dead-lineja, on se ehdottomasti ok ja kannattavaakin, jotta harjoittelussa säilyy tehokkuus. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, kunhan pyrit kuitenkin treenaamisessasi pääsemään ensin lähemmäs näitä tavoitteitasi ennen uusien kirjaamista. 

2) Suurpiirteiset tavoitteet

Mitä soittaminen sinulle merkitsee? Mikä sinua motivoi ja mistä saat hyvän fiiliksen? Missä näet itsesi esimerkiksi 5 vuoden kuluttua? Liittyen tietysti rumpujensoittoon tässä tapauksessa. 

Vaihtoehtoja on useita:
Pelkkä harrastus. Ehkä et ole koskaan halunnut rumpujensoitosta muuta kuin harrastuksen ja soitat omaksi iloksi

Tukisoitin. Rummut ovat sinulle tukisoitin toisen insturmentin rinnalle.

Sosiaalinen media. Yleinen ja simppeli tie "kehittää" omaa soittouraa on aloittaa erilaisten rumpuvideoiden ja covereiden kuvaaminen toisten katseltavaksi.

Keikkailu. Yhdessä pääsee jammailemaan kerran kuussa, kerran viikossa tai tosissaan kiertämään, kokoonpanoja on monenlaisia. Omaan tilanteeseesi sopiva bändi löytyy varmasti.

Äänittäminen ja säveltäminen. Varsinkin bändihommia tehdessä tulee varmasti eteen tilanteita, joissa äänitystaidoista on hyötyä. Uusille biiseille on tehtävä rumpusovitukset ja viimeistään studiolla äänitystilanteen tuntemisesta on todella hyötyä

Opettaminen. Opettaessa tulee itse kerrattua teoriaa perusteellisemmin ja saa jakaa toiselle sitä tunnetta, mitä itse saa rumpujen soitosta. 

Muitakin vaihtoehtoja on. Eri asia on se, mistä esimerkiksi saisi elannon, mutta harrastamisen ja intohimon vuoksi sitä kuitenkin soitetaan. Ensisijaisesti rumpujensoiton tulisi aina olla harrastus, tarkoittaen tällä sitä,että mikä ikinä se polku onkaan, soittamisen pitäisi kuitenkin olla pääsääntöisesti kivaa.

Tavoitteet

Vasen käteni ei ole yhtä nopea, kuin oikea
- Single stroke roll 100 BPM - 140 BPM
- Peruskomppien soitto vasemmalla kädellä
- Kappaleen opettelu soittaen pääosin vasemmalla kädellä
Kapulatekniikassa on puutteita
- Opettele push-pull tekniikka, double stroke roll 120 BPM käyttäen push-pull tekniikkaa
- 5 uutta rudimenttia - sujuvasti 2 minuuttia 100 BPM
Tempo nousee filleissä
- Opettele 15 uutta filliä 60, 100 ja 120 BPM
- Soita fillejä metronome gap clickin kanssa (metronomi pitää muutaman tahdin tauon, sinä jatkat soittamista ja yrität pitää temmon) löytyy Youtubesta hakemalla
Pidempiaikainen tavoite: Nosta sosiaalisen median seuraajamäärää
3 uutta Youtubevideota
30 uutta seuraajaa instagramiin
Pidempiaikainen tavoite: Mukaan bändiin
Tutustu oman alueesi bänditoimintaan, osallistu keskusteluihin somessa ja etsi itsellesi sopiva bändi

Three point practice plan

Koska määränpäätä “valmiiksi rumpaliksi” ei ole olemassa, on hyvä nähdä oma kehitys eri vaiheina, jotka johtavat aina seuraavaan vaiheeseen. Ja koska kaikkea ei yksinkertaisesti voi kehittää kerralla, on tehtävä joitain rajauksia.

“Mutta jos harjoittelen fillejä 3 kuukautta, pedaalitekniikkani ei kehity”. Mutta jos harjoittelet kaikkea koko ajan, et todennäköisesti opi oikein mitään mistään. Kuten roadtrip Helsingistä Ouluun, kumpi on tehokkaampaa: Ajella rauhakseen suorinta reittiä, vai kääntyä oikealle joka kerta, kun on mahdollisuus. Chances are, jälkimmäisellä tyylillä et koskaan pääse Ouluun asti.

Tämän vuoksi usein suositellaankin muutaman kehityskohdan valitsemista kerrallaan. Itse olen havainnut järkeväksi määräksi kolmen osa-alueen samanaikaisen kehittämisen

Treenisuunnitelmasi koostuu siis kolmesta osa-alueesta, jotka joko motivoivat sinua jatkamaan soittamista tai estävät sinua pääsemästä soitossasi eteenpäin. Koen, että on järkevää valita kolme mahdollisimman spesifiä tavoitetta eri osa-alueilta, jotta harjoittelu ei oleliian yksipuolista. 

Esimerkkinä oma three point planini 
Osa-alue 1: Kapulatekniikka
- Haluan opetella kaikki rudimentit

Osa-alue 2: Pedaalitekniikka
- Haluan pystyä soittamaan tietyt biisit, tällä hetkellä tuplapedaaliosiot estävät minua pääsemästä maaliin näiden kappaleiden kanssa

Osa-alue 3: Kappaleet
- Haluan oppia soittamaan 15 uutta kappaletta alusta loppuun 

Kun osa-alueet on rajattu, seuraavan treenikerran suunnittelu on jo puoliksi tehty. Rudimentit /pedaalitekniikka / uusi kappale. Ei enää päätöntä sähläystä tai päämäärätöntä biisijammailua, vaan tavoitteellista tekemistä. (paitsi treenien lopussa tietysti) 

Listan on hyvä olla mahdollisimman konkreettinen ja mitattava, jotta voit tarkistaa, oletko päässyt tavoitteeseesi. “Haluan olla nopeampi” – mistä tiedät, oletko nopeampi, jos et ole katsonut mistä lähdit ja päättänyt minne haluat päästä? 

3 point practice plan 1:
Kapulatekniikka

Eri grippien harjoittelu
Amerikkalainen, saksalainen sekä ranskalainen kapulaote, Single stroke roll 120 BPM 5 minuuttia moitteettomasti
5 uutta rudimenttia
Single Stroke Four
Six Stroke Roll
Paradiddle-diddle
Drag Paradiddle
Single Flammed Mill
5 minuuttia 100 BPM

3 point practice plan 2:
TIME

Temmon karkailu kuriin
Aiemmin opittujen komppien soitto metronome gap clickin kanssa, 80 ja 120 BPM harjoitukset moitteettomasti
Temmon kiihtyminen filleissä
Tiettyjen fillien harjoittelu metronomin ja drumlesstrackin kanssa, oman soiton äänitys arvioimassa onnistumista

3 point practice plan 3:
bändin kappaleet

Bändin 3 kappaletta opeteltuna
Nuottien ja rumpucovereiden opiskelu ja kappaleen harjoittelu

Äänitys kappaleiden putkeen soitosta arvioimassa onnistumista

"You play the way you practice" - Vinkkejä treenikämpälle

Muista alkulämmittely. Älä istu setin taakse ja ala samantien opettelemaan uutta. Tarkista aina kapulaotteesi ja istuma-asentosi. Lämmittele kätesi ja jalkasi yksinkertaisilla harjoituksilla. Tämä auttaa sinua keskittymään treenikertaan paremmin ja saa sinut pysähtymään hetkeksi treenaamaan tehokkaasti.

Aloita treeniohjelman suunnittelu osaamistaulukon kautta. Näin varmistat, että harjoittelusi sisältää niitä asioita, jotka tuottavat sinulle hankaluuksia ja jotka haluat oppia.

Suunnittele etukäteen, mitä aiot tehdä istuessasi setin taakse seuraavan kerran. Tällä tavoin arvokasta treenausaikaa ei mene hukkaan turhan mietinnän seurauksena.

Opiskelu ei saa olla väkinäistä. Pyri säilyttämään runko ja agenda perusharjoittelussasi, mutta muista treenata fiiliksen mukaan. Tärkeintä ei ole oppia kaikkea mahdollistaheti ja nyt,vaan kuitenin nauttia rumpujen soitosta ja säilyttää into ja motivaatio.

Vältä rutiininomaista harjoittelua. Haasta aivojasi ja lihaksiasi uusilla asioilla. Uutta asiaa ei kannata hangata kertakaikkiseen turhautumiseen asti, mutta oppimista ei tapahdu ilman pientä taistelua.

Muista improvisointi. Koskaan ei voi olla liikaa musikaalisuutta tai luovuutta. Soittamalla valmiiden biisien päälle opit jatkuvasti uusia juttuja, joita voit jatkossa hyödyntää omassa soitossasi. Laita kuulokkeisiin kappale, jossa ei ole rumpuja lainkaan ja soita päälle.

Etsi aktiivisesti lisää opiskeltavaa ja uusia harjoituksia, pyri jatkamaan niitä eteenpäin.

Pidä taukoja. Varsinkin uutta opetellessa aivojen keskittymiskapasiteetti on henkilöstä riippuen tietyn mittainen. Harjoittelu on turhaa, jos aivot eivät ole tekemisessä täysillä mukana.

Näillä eväillä, tehokkaampaan treenaamiseen ja parempiin tuloksiin. Ei muutakun treenailemaan!
 

Lataa osaamistaulukko
(pdf)

Three Point Practice Plan
(pdf)


Lue seuraavaksi

rudimentit

Rumpuaiheisia vaatteita ja muita printtituotteita?

Shopista saat erityisesti musiikista ja rumpujensoitosta kiinnostuneille sopivia designeja. Voit myös suunnitella ja tilata tuotteita itse valitsemallasi kuvalla!

siirry kauppaan