Riippumattomuus testiin! Dembow, Samba ja Bossa nova

Rumpaleina tarvitsemme usein kahden, kolmen ja neljäkin raajan itsenäistä toimintaa riippumatta muista raajoista. Tätä voi harjoitella monella tapaa, mutta miten olisi kokonaan uusi musiikkityyli?

Latinalainen musiikki = Riippumattomuus

Riippumattomuutta (independence) voi harjoitella monella eri tavalla, mutta etenkin ensimmäisten kuukausien ja vuosien ja tavallisten harjoitusten jälkeen riippumattomuusharjoituksilla on kaksi selkeää kuningasta (kuningatarta?): Latinalainen musiikki sekä Jazz. Lukuisat maailman tunnetuimmista rumpaleista nimeävät jommankumman ellei molemmat näistä tyylilajeista avanneen heille eniten ovia, tarkoittaen nimenomaan sitä, miten paljon nämä taidot ovat vieneet heidän soittoaan eteenpäin.

Tässä tekstissä keskitytään näistä ensimmäiseen. Saat kolme aihetta sekä harjoituksia, jolla pääset alkuun latinalaisten rytmien kanssa; Dembow, Samba sekä Bossa Nova.

Katsotaan kuitenkin ensin pari maistiaista. Äläkä huoli, vaikka kyseinen musiikkityyli ei iskisi sinuun juuri tällä hetkellä, näiden harjoitusten hallitseminen tulee hyödyttämään rumpujensoittoasi oli genresi mikä hyvänsä.

Katso esimerkiksi tämän rumpalin raajojen saumatonta yhteistyötä ja rytmien hallintaa!

1. Dembow - kebab-komppi

Otetaan "alkulämmittelyksi" helpompi komppi, jolla pääset tunnelmaan. Dominikaanisessa tasavallassa syntynyt Dembow-komppi on yleinen reggaeton-kappaleissa sekä jo joitakin vuosia myös pop-musiikissa, etenkin "kesäbiiseissä". Tässä tekstissä hieman taustaa Dembow-kompista. Alla myös Rumpukoulu Basarin loistava video kebabbikompista, kannattaa katsoa!

Aloitetaan perusrytmistä, joka muodostuu bassorummun ja virvelin lyönneistä.

Lisätään mukaan hi-hat 8-osille. Kompista on monia variaatioita, mutta tässä niistä ensimmäinen. Toisessa esimerkissä mukaan on lisätty myös loput hi-hat iskut sekä hi-hatin avaukset.

2. Samba

Samba on kotoisin Brasiliasta. Sen juuret ulottuvat kuitenkin alun alkujaan Afrikkaan, josta tyyli kulkeutui saapuneiden afrikkalaisorjien mukana Rio De Janeiron kaduille. Kuten äsken käytyä Dembow-komppia, myös Sambaa on monenlaista ja paljon variaatiota, tässä tekstissä opettelemme Samban oleellisen jalkaostinaation, riippumattomuusharjoituksen sekä yhden Sambakompeista.

1. Jalkaostinato

Ostinato tarkoittaa tietyn tahtimäärän tai osan läpi toistuvaa rytmiä tai melodiaa. Sambassa Ostinato on hi-hat pedaalin ja bassorummun välillä. Harjoittele ensin pelkästään tätä muutamalla eri tempolla.

2. Singlet, tuplat ja paradiddle

Kun jalkakuvio alkaa olla hallussa, jatka harjoitettua lisäämällä soiton päälle eri käsijärjestyksiä. Tässä harjoituksessa ne on lisätty 1/16-nuotteina, mutta käytä 1/4- tai 1/8-nuotteja taitojesi mukaan.

1. Single Stroke Roll
2. Double Stroke Roll
3. Paradiddle

R L R L R L R L

R R L L R R L L 

R L R R L R L L

Tämä harjoitus on hyvin perinteinen riippumattomuus x samba-harjoitus, osa siitä tällä videolla.

3. Sambakomppi

Sitten Sambaosuuden viimeiseen harjoitukseen. 3 Askelta sambakomppiin!

Tässä sama komppi myös nuotteina. Ei ihan helppo, heti alkaa hikoiluttaa!

3. Bossa nova

Viimeisenä tähän tekstiin, Samban yksi tunnetuimmista alalajeista nimeltä Bossa nova (käännettynä new trend), joka on kehittynyt Sambasta 1950-luvulla. Suurin vaikuttaja Bossa novan suosion nousuun oli vuonna 1964 ilmestynyt "The Girl From Ipanema".

Kuten Sambassa, komppeja ja variaatioita on paljon. Alla video yleisen Bossa nova kompin opetteluun. Useissa versioissa hi-hat pedaalia ei käytetä, joten voit myös hyvin opetella molemmat versiot. Lisää variaatioita.

Siinä pähkinänkuoressa muutama latinalainen rytmi ja esimerkkiharjoituksia, joilla pääset alkuun.

Ota huomioon, että jo pelkkä "fiilis" näissä tyyleissä ja kompeissa on niin erilainen, kuin mihin me täällä Suomessa olemme tottuneet, että rytmien sisäistämiseen menee aikaa. Tähän kun lisätään vielä tarvittava 4-raajan koordinaatio niin uskon, että muutamankin treenikerran (kuukauden, vuoden) näihin saa halutessaan uppoamaan, jotta soitto alkaisi kuulostaa luontevalta.

Toivottavasti ymmärsit myös tästä tekstistä, että pienilläkin askeleilla pääsee liikkeelle, jo pelkän sambaostinaton hallitseminen vaikka joidenkin jo ennalta tuttujen käsijärjestysten kanssa auttaa sinua eteenpäin kohti sulavampaa soittoa.

Mikäli aihe jäi kiinnostamaan, katso alta kokoelma 13 erilaista latinokomppia ja etsi Youtubesta ohjevideoita!

Lue seuraavaksi

Ensimmäinen askel rumpujen äänitykseen. Mitä tarvitset päästäksesi alkuun?

äänitys 1