Telineet 101: Mitä telineitä rumpusettiin tarvitaan

Tässä tekstissä käydään läpi, mitä telinevaihtoehtoja on ja mitä kannattaa ottaa huomioon telineitä valitessa.

Telineet rummuille ja symbaaleille

Rumpusetin saa aseteltua monella tavalla, tähän vaikuttaa erityisesti valitut telineet. Osalla telineistä voi tehdä montaa asiaa, osa taas soveltuu vain tietyn rummun telineeksi.

Perustelineet, jotka tarvitset rumpusettiin ovat:

1) Virveliteline
2) Hi-hat teline
3) Teline tom-tomeille
4) Telineet lopuille symbaaleille

Milloin telineet on ostettava erikseen

Mikäli ostat rumpusetin kokonaisena, kaikki perustelineet tulevat yleensä mukaan. Tähän lasketaan myös bassorummun pedaali, vaikka se ei olekaan teline, koska se kuuluu "hardware" osastolle.

Jos taas ostat settisi Shell-settinä, siihen kuuluu vain rummut, mutta symbaalit tai niiden telineet eivät kuulu mukaan.

Virveliteline

Virveliteline on aika itseselitteinen. Se on ainoa teline, jolle virveli voidaan asettaa.

Hyvä tietää virvelitelineestä

Virvelitelineeseen voidaan kuitenkin laittaa myös tomeja. Sitä voidaan käyttää myös rumpupadin kanssa, jotta padin saa parempaan asentoon, kuin jos se olisi esimerkiksi sohvan reunalla tai jalkojen päällä.

Virveliteline on siitä turvallinen ostos, että halvemmallakin telineellä pääsee pitkälle. Teline kestää hyvin käyttöä ja siirtelyä, eikä siksi kannata varsinkaan alussa ostaa satasten arvoista telinettä.

Virveliteline - vaihtoehtoja

Hi-hat teline

Nimensä mukaisesti, tähän telineeseen laitetaan hi-hat symbaalit. Toisin kuin virvelitelineessä, tällä telineellä ei ole muuta käyttötarkoitusta.

Hyvä tietää hi-hat telineestä

Hi-hat teline on uniikki teline, jolla on vain yksi käyttötarkoitus. Hi-hat symbaaleja soitetaan joko kapulalla, kuten muita symbaaleja, tai telineen mahdollistamana, hi-hatia voidaan soittaa myös pedaalilla.

Hi-hatien päälle tai telineen varteen voidaan laittaa myös erilaisia efektisoittimia tuomaan lisää äänivaihtoehtoja.

Merkittävin asia, johon ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota on se, että telineitä on joko kaksi- tai kolmijalkaisina. Etenkin, jos sinulla on tuplapedaalit, kannattaa valita kaksijalkainen teline, jotta saat kaikki pedaalit aseteltua järkevästi.

Hi-hat teline vaihtoehtoja

Klikkaa kuvasta Thomannin sivuille

Kaksijalkainen: Yamaha HS1200D

Avaa uudessa ikkunassa

Kolmijalkainen: Tama Iron Cobra HH605

Avaa uudessa ikkunassa

Telineet tom-tomeille

Tom-tomit on mahdollista asetella monella eri tavalla.

Hyvä tietää tom-tom telineistä

Vaihtoehdot tom-tomien asettelulle:

1) Bassorummun telineeseen (tom mount)
2) Virvelitelineeseen
3) Symbaalitelineeseen
3) Tomeille on myös omia telineitä, joita näkee rumpusettisoitossa hyvin harvoin käytössä, joten niitä ei eritellä tähän.

Pienenä erona lattiatom, joka asetetaan useimmiten lattialle omille jaloilleen. Lattiatominkin saa symbaalitelineeseen tarvittaessa, mutta virvelitelineeseen sitä ei koskaan laiteta.

Yleisimmät tavat ovat tomipidike bassorummulle sekä virveliteline. Valinta riippuu siitä, onko bassorummussa tom-mountia, kaikissa ei ole, tai mikäli muusta syystä haluat tomin mieluummin bassorummun viereen. Tämä on tyypillistä etenkin silloin, kun käytetään vain yhtä pikkutomia. Valinta vaikuttaa jonkin verran tomin soundiin ja resonointiin, mutta ensimmäisiä telineitä ostaessasi kannattaa valita asettelulle paras tapa.

Tom-mount bassorummulle: Sonor TA 678MC Tom Arm

Mikäli sinun on ostettava tom-mount erikseen, muista varmistaa sen sopivuus omaan settiisi. Tomipidikkeitä on saatavana sekä yhdelle että kahdelle tomille

Avaa tämä tuote
Katso muita vaihtoehtoja

Virvelitelineet olivat jo edellisessä kohdassa, samat sopivat

Tomiteline symbaalitelineeseen: Gretsch Drums GS1-TC Single Tom Holder

Avaa uudessa ikkunassa

Muut symbaalitelineet

Loput telineet ovat tarkoitettu muille symbaaleille, kuten Ridelle, Crashille, Chinalle, Splashille jne.

Hyvä tietää symbaalitelineistä

Symbaalitelineitä on kahdenlaisia:

1) Puomitelineet, joissa on erikseen vaakatasossa säädettävä puomi
2) Suorat telineet, joissa symbaalia saa vain käännettyä vaaka- tai pystytasossa.

Molemmat telineet ovat yhtä hyviä, valinta riippuu siitä, mihin kohtaan haluat symbaalin saada. Varmimmalla pääset, kun ostat puomitelineitä, koska ne saa asetettua kummallakin tavalla.

Symbaalitelineiden kohdalla voit myös olla huoleton, nämä kestävät peruskäyttöä vuosikausia oikein hyvin, ehkä aivan halvimmat ei (vältä Millenium-merkkiä) mutta muussa tapauksessa edullisemmatkin telineet käyvät.

Vaihtoehtoja

Klikkaa kuvasta Thomannin sivuille

Puomiteline: DW PDP 800 Cymbal Boom Stand

Avaa uudessa ikkunassa

Suora teline: DW PDP 700 Straight Cymbal Stand

Avaa uudessa ikkunassa

Extra: Rumpuräkki

Etenkin silloin, kun setissä on paljon rumpuja, on vaihtoehtona harkita rumpuräkin ostamista. Räkki helpottaa tilan suhteen, sekä mahdollistaa symbaalitelineiden kiinnittämisen monipuolisemmin räkkiin sen sijaan, että kaikki olisivat omissa telineissään. Räkki ei välttämättä ole paras ratkaisu silloin, jos settiä pitää roudata usein, koska se on painava ja kilkkeiden kiinnitykseen ja irrotukseen menee vähintään sama aika, ellei enemmänkin, mitä tavallisten telineiden kanssa.

Katso rumpuräkkejä

Lue seuraavaksi

Koska kaikkea ei voi harjoitella ja oppia kerralla, on tärkeää tunnistaa omat tavoitteet ja osaaminen, jotta voit selvittää, mitä sinun kannattaa nyt harjoitella ja mitä siirtää myöhemmäksi.

rumpujensoiton harjoittelu 1