Rudimentit

Rudimentit ovat rytmikuvioita / käsijärjestyksiä, joita harjoitellessa tulee kehitettyä samalla kertaa monia rumpujensoitossa tärkeitä osa-alueita. Tässä tekstissä käydään läpi se, miksi rudimentit ovat rumpalille tärkeitä ja miten harjoittelu kannattaa aloittaa.

Mitä rudimentit ovat?

Rudimentit ovat käsijärjestyksiä / patterneja, jotka auttavat rumpalia ilmaisemaan itseään paremmin virvelirummulla tai rumpusetillä. Rudimentteja voisi verrata kosketinsoittimien sävelasteikkoon.

Rudimentit ovat saaneet alkunsa Euroopassa sotien aikana satoja vuosia sitten. Rumpalin tehtävä oli rudimenttien avulla viestiä joukoilleen käskyjä virvelirummulla. Rytmiset kuviot oli muistettava ja pystyttävä soittamaan marssiessa, joten nähtiin parhaaksi kehittää tiettyjä lyhyitä yhdistelmiä. Yhdysvaltoihin Rudimentit kulkeutuivat Yhdysvaltain vapaussodan yhteydessä vuosina 1775–1778.

Kun rumpusetti ja settisoitto alkoivat vähitellen kehittyä, rudimentaalinen rumpujensoitto siirtyi myös rumpusetille, samalla kun teknologian kehitys toi rumpalit sotatantereelta muihin töihin, kuten esimerkiksi mykkäelokuvien äänientuottajiksi ja viihdeteollisuuteen yleisesti. Rudimentit jäivät elämään rummunsoitossa ja soiton opetuksessa.

Jossain vaiheessa matkaa alettiin kaivata standardeja, sillä riippuen maasta ja opettajasta, jokainen opetti oppilailleen hieman eri rudimentteja.

Ensimmäisen varsinaisen listan "virallisista" rudimenteista keräsi yhdistys nimeltä N.A.R.D (National Association of Rudimental Drummers). Tässä listassa oli ja on edelleen 26 rudimenttia. Lista julkaistiin vuonna 1934.

Myöhemmin toinen yhdistys, nimeltään PAS (Percussive Arts Society), laati vielä uuden listan vuonna 1984. Tässä listassa on 40 rudimenttia, se sisältää käytännössä samat rudimentit kuin N.A.R.D:in lista, mutta siihen on lisätty 14 uutta.

Lista rudimenteista

Rudimentit voidaan listasta riippumatta jakaa neljään kategoriaan:

Roll Rudiments
Diddle Rudiments
Flam Rudiments
Drag Rudiments

Ei ole juurikaan väliä, kumman listan mukaan alat rudimentteja opetella, joskin PAS:in 40 rudimentin lista on ehkä hiukan yleisempi ja enemmän käytetty.

n.a.r.d 26 standardpas 40 rudiments

Tärkeimmät rudimentit aloittelijalle

40 opeteltavaa rudimenttia kuulostaa aikamoiselta työmaalta, helpotuksena tähän voidaan sanoa että muutamalla oleellisimmalla rudimentilla pääset hyvin alkuun:

Single Stroke Roll
Double Stroke Roll
Paradiddle
Flam
Drag
Multiple Bounce Roll (Buzz Roll)

Nämä rudimentit toimivat pohjana kaikille neljäkymmenelle rudimentille, joten ennen kuin näiden perusteet ovat hallussa, ei kannata siirtyä eteenpäin.

Katso tästä videosta kaikki rudimentit järjestyksessä tai siirry Youtubeen, jossa voit kätevästi katsoa soittolistalta juuri nämä kyseiset rudimentit ja harjoitella mukana.

N.A.R.D Finland - Ensimmäinen alajaosto

Rudimentaalista rumpujensoittoa on myös Suomessa, sillä Suomi on ensimmäinen maa, joka on avannut virallisen alajaoston N.A.R.Dille vuonna 2018. N.A.R.D Finland on löydettävissä Facebookista, voit katsoa keväällä 2020 nauhoitetun livestreamin rudimentaalisesta rumpujensoitosta.

N.A.R.D Finlandin juttuja kannattaa seurailla muutenkin, mikäli rudimentaalien rumpujensoitto kiinnostaa, eräs heidän jäsenistään on perustanut myös oman rumpuryhmän, joten sitäkin pääsee ainakin pääkaupunkiseudulla harrastamaan.

Meillä on tietysti myös oma puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Tammikuun kutsunnoissa perustettava kokoonpano keikkailee aktiivisesti ympäri vuoden, eli jos oma osaamisesi ja ikäsi mahdollistavat varusmiessoittokuntaan pyrkimisen, mikä olisikaan mukavampi tapa suorittaa varusmiespalvelusta.

N.A.R.D Finland fb live

Miten harjoitella rudimentteja?

Rudimentin opiskelu ei ole valmis silloin, kun osaat soittaa sen harjoituspadilla 60 BPM. Katso videolta, mitä kaikkea rudimenteilla voi tehdä ja alta, sekä videon alta ohjeet rudimenttien opiskeluun.

1. Käsijärjestys, feel ja aksentit

‍Otetaan esimerkkinä Paradiddle


R= oikea käsi , L= vasen käsi. Väkänen nuotin yläpuolella tarkoittaa aksenttia, eli voimakkaampaa iskua. Tässä rudimenttissa aksentoidaan se nuotti, jolla liidaava käsi vaihtuu.

Feel: rudimentti tunnetaan 16-osina
1 e and a 1 e and a 3 e and a 4 e and a
‍Käsijärjestys: R L R R L R L 

2. Harjoittele harjoituspadilla tai virvelillä

Lataa itsellesi metronomi sovelluskaupasta. Aloita esimerkiksi 60 BPM. Opettele rudimentti hitaasti ja nosta tempoa vähitellen, tavoitteena voisi olla esimerkiksi 100-120 BPM, jotta sillä alkaa olla käyttöä musiikissa.

Rudimentaalisessa rummunsoitossa rudimentti soitetaan aloittaen hitaasti, kiihdyttäen pikkuhiljaa tempoa kohti maksimia ja lasketaan tempo taas hitaammaksi.

Vie rudimentti rumpusetille

Kun olet oppinut käsijärjestyksen, saanut hieman nopeutta ja pysyt rudimentin kanssa metronomin rytmissä, on aika kokeilla, mihin tätä rudimenttia voisi käyttää. Komppina, fillinä, vai osana näitä? Katso paradiddle sovelluksia alla olevalta "Paradiddle Applications" videolta.

Lue seuraavaksi

Loputon määrä uusia fillejä? Tällä systeemillä pystyt keksimään fillejä liukuhihnalta helposti.

loputon määrä fillejä