Rudimentit

Rudimentit ovat rytmikuvioita / käsijärjestyksiä, joita harjoitellessa tulee kehitettyä samalla kertaa monia rumpujensoitossa tärkeitä osa-alueita. Tässä tekstissä käydään läpi se, miksi rudimentit ovat rumpalille tärkeitä ja miten harjoittelu kannattaa aloittaa.

Mitä rudimentit ovat?

Rudimentit ovat käsijärjestyksiä / patterneitä, joita kutsutaan usein "rumpalin aakkosiksi". Näistä aakkosista syntyy sanoja ja lauseita, joita rumpali voi käyttää soitossaan.

Rudimentteja on PAS:in (Percussive Arts Society) laatiman listan mukaan 40. Ne koostuvat yksittäisistä iskuista, tuplaiskuista, kovista sekä vaimeista iskuista sekä muutamasta muusta yksityiskohdasta.

Rudimentaalinen rummunsoitto on lähtöisin sota-ajalta, joilloin rumpalit viestivät joukoilleen käskyjä virvelirummuilla. Kullekin käskylle oli oma rudimentti.

Kun rumpusetti ja settisoitto alkoivat vähitellen kehittyä, rudimentaalinen rumpujensoitto siirtyi myös rumpusetille, samalla kun teknologian kehitys toi rumpalit sotatantereelta muihin töihin, kuten esimerkiksi mykkäelokuvien äänientuottajiksi. Vaikka rudimenttien alkuperäinen tehtävä ei ole enää samassa mittakaavassa, rudimenttien tärkeys ei ole poistunut.

Rudimenttien harjoittelu kannattaa joka tapauksessa ottaa mukaan treeneihin heti alusta alkaen silloin tällöin huomioiden, että vaikka rudimentit ovat todella tärkeitä, ne ovat vain yksi osa rumpujensoiton harjoittelua. Kaikkien 40 rudimentin opettelu ei ole välttämätöntä, varsinkaan alussa, mutta jossain vaiheessa soittouraa on hyödyllistä tutustua kaikkiin rudimentteihin.

Tärkeimmät rudimentit aloittelijalle

Single Stroke Roll
Double Stroke Roll
Paradiddle
Flam
Drag
Multiple Bounce Roll (Buzz Roll)

Nämä rudimentit toimivat pohjana kaikille neljäkymmenelle rudimentille, joten ennen kuin näiden perusteet ovat hallussa, ei kannata siirtyä eteenpäin.

Katso tästä videosta kaikki rudimentit järjestyksessä tai siirry Youtubeen, jossa voit kätevästi katsoa soittolistalta juuri nämä kyseiset rudimentit ja harjoitella mukana.

Bonus! N.A.R.D Finlandin Facebook-live keväältä 2020

Rudimentaalista rumpujensoittoa on myös Suomessa, sillä Suomi on ensimmäinen maa, joka on avannut virallisen alajaoston N.A.R.Dille (National Association Of Rudimental Drummers). N.A.R.D Finland on löydettävissä Facebookista, voit katsoa keväällä nauhoitetun livestreamin rudimentaalisesta rumpujensoitosta tästä. Vahva suositus.

N.A.R.D Finland fb live

Miksi rudimentit ovat niin tärkeitä?

target icon
Kapulanhallinta

Oikea lyöntitekniikka on tärkeintä, mitä rumpalin täytyy osata. Rudimentit opettavat kapulatekniikkaa tehokkaasti.

management icon
Rytmit

Osa rudimenteista soitetaan 16-osanuotteina, osa trioleina jne. Rytmit vaihtelevat, joten opit tuntemaan useita rytmejä.

speech icon
Nuotit

Vaikka opettelisit rudimentin katsomalla videota, opit samalla nuotinlukua, kun seuraat, miten rudimentti kuuluu soittaa.

growth icon
Käsijärjestykset

Eri käsijärjestykset ja patternit antavat sinulle uusia rytmisiä ideoita, joita voit käyttää soitossasi.

Miten harjoitella rudimentteja?

Rudimentin opiskelu ei ole valmis silloin, kun osaat soittaa sen harjoituspädillä 60 BPM. Katso videolta, mitä kaikkea rudimenteilla voi tehdä ja alta, sekä videon alta ohjeet rudimenttien opiskeluun.

Opettele rudimentin käsijärjestys, feel ja aksentit

‍Otetaan esimerkkinä Paradiddle


R= oikea käsi , L= vasen käsi. Väkänen nuotin yläpuolella tarkoittaa aksenttia, eli voimakkaampaa iskua. Tässä rudimenttissa aksentoidaan se nuotti, jolla liidaava käsi vaihtuu.

Feel: rudimentti tunnetaan 16-osina
1 e and a 1 e and a 3 e and a 4 e and a
‍Käsijärjestys: R L R R L R L 

Harjoittele rudimenttia harjoituspädillä tai virvelillä

Lataa itsellesi metronomi sovelluskaupasta. Aloita esimerkiksi 60 BPM. Opettele rudimentti hitaasti ja nosta tempoa vähitellen, pyri 80, tai 100 BPM, jotta sillä alkaa olla käyttöä musiikissa, kun tempo alkaa lähennellä populaarimusiikin tempoja.

Ei ole väliä, soitatko pädillä tai virvelillä, kokeile molemmilla jos mahdollista.

Vie rudimentti rumpusetille

Kun olet oppinut käsijärjestyksen, saanut hieman nopeutta ja pysyt rudimentin kanssa metronomin rytmissä, on aika kokeilla, mihin tätä rudimenttia voisi käyttää. Komppina, fillinä, vai osana näitä? Katso paradiddle sovelluksia alla olevalta "Paradiddle Applications" videolta.

Rudiment hacks

Easy Paradiddle Fills

Jos et tekstin alussa ollut kiinnostunut rudimenteista, toivottavasti nyt olet!

Hyviä treenejä (Y)


Lue seuraavaksi

Nuotit 1: Käsitteet