Loputon määrä fillejä?

Fillien keksiminen "tyhjästä" ei ole helppoa, koska vaihtoehtoja on käytännössä rajattomasti. Miten siis ideoida liukuhihnalta uusia fillejä mahdollisimman nopeasti?

Mitä fillit ovat

Fillit (fill-in), eli komppien väliin soitetut lyhyet rytmit ovat iso osa rumpujensoittoa. Fillien tehtävä on ensisijaisesti kertoa muulle bändille, että kappaleessa on tulossa osanvaihdos tai korostaa tiettyjä kohtia, mutta niitä käytetään myös tuomaan rumpuosioihin lisää vaihtelua. Mahdollisia fillejä on lukemattomia, siksi omien fillien ideointi tuntuu etenkin aloittelijasta vaikealta. Tässä tekstissä käydään läpi tapa, jolla pystyt luomaan uusia fillejä helposti valmiista konsepteista.

Millainen on hyvä tai huono filli

Ennen kuin lähdetään keksimään uusia fillejä, on pakko sanoa se, että mikä tahansa filli ei sovi mihin tahansa. Se ei siis onnistu, että keksimme 10 filliä, joita käytämme tilanteessa kuin tilanteessa. Hyvä filli on yksinkertaisesti sellainen, joka luo toivotun tunnelman kohtaan, johon se soitetaan. Se ei sotke kappaleen rakennetta, ei ole irrallinen tai peitä muita instrumentteja tahattomasti. Esimerkiksi, kertosäkeeseen johtavan fillin on yleensä hyvä olla tunnelmaa nostattava, pop-musiikissa fillit ovat yleensä suhteellisen lyhyitä ja metallimusiikissa taas soitetaan usein nopeita nuotteja kovalla voimakkuudella.

Huono filli puolestaan on tietysti näiden vastakohta. Väärän pituinen tai rakenteeltaan epäsopiva filli väärässä kohdassa, joka ei tuo kappaleeseen mitään tarpeellista.

Hyvä filli, joka sopii ympärillä olevaan komppiin

Huono filli, joka ei sovi

Miten keksiä loputon määrä fillejä

Käydään seuraavaksi läpi askeleet, joita seuraamalla saat kehitettyä uusia fillejä helposti.

1. Kuuntele kappaletta

Kuten aiemmin kävimme läpi, ensisijaisesti täytyy muistaa, että fillillä on aina jokin tehtävä. Ensimmäiseksi siis on pakko pohtia sopivaa filliä kappaleen tunnelmaan. Jos kappaletta ei ole ja soitat vain yksin rumpuja omaksi iloksesi, sama toimii myös pelkästään omaa soittoa seuratessasi, eli mieti, millainen filli tähän komppiin voisi sopia.

Onko kappale tunnelmaltaan rauhallinen vai vauhdikas? Tarvitaanko paljon vai vähän nuotteja? Halutaanko paljon ääntä vai pientä, melkein huomaamatonta filliä?

2. Fillin pituus

Seuraava askel on miettiä, kuinka pitkä filli voisi olla. Tässä esimerkkejä virveliin soitetuista filleistä, jotka kestävät koko tahdista pelkkään yhteen 8-osaan.

1. Kokonainen tahti (iskut 1,2,3,4)
2. Puoli tahtia (iskut 3 ja 4)
3. Yksi pulssi (4)
4. Yksi 1/8-osa (4 &)

3. Nuotit

Kun fillin pituus on päätetty lähdetään keksimään rytmejä, eli toisin sanottuna mitä nuotteja fillissä on.

Helpoin tapa aloittaa ideointi on lähteä liikkeelle pelkästä virvelirummusta ja keksiä mahdollisimman paljon erilaisia rytmejä valittuun aikaan.

Otetaan esimerkkiin puolen tahdin fillit, koska nämä ovat hyvin yleisiä. Tätä harjoitusta voi tehdä ilman rumpujakin, lyömällä käsiä tai kapuloita yhteen. Mieti rytmi ja yritä soittaa se.

Huom: Muista käsijärjestykset

Saman rytmin saa soitettua monella eri tavalla. Kätevä tapa lisätä mahdollisuuksia, on muistaa, että aina ei tarvitse soittaa rytmejä OIKEA-VASEN-OIKEA-VASEN järjestyksessä. Tämä helpottaa seuraavassa vaiheessa, kun voit soittaa eri rumpuja helpommin riippuen siitä, mitä käsijärjestyksiä olet keksinyt.

Otetaan esimerkkiin äskeisen kohdan toinen tahti. R = oikea käsi, L = vasen käsi.

4. Orkestrointi

Jatketaan saman rytmin kanssa.

Seuraavaksi viedään rytmi virvelirummusta muihin rumpuihin. (Tämä ei tietysti ole pakollista, toimiva filli voi olla sellainen, jossa ei soiteta muuta, kuin virveliä.)

Orkestroinnin kanssa haasteeksi tulee se, että koko rumpusetissä on valtavan paljon vaihtoehtoja. On hankala päättää mistä rummusta aloittaa ja mihin mennä seuraavaksi. On myös toisinaan vaikea sanoa, mikä kuulostaa hyvältä ja mikä ei. Vaihtoehtoja on yksinkertaisesti liikaa.

Jos vaihtoehtojen tulva tuntuu mahdottomalta, etene nuotti kerrallaan: Jos aloitan fillin virvelistä? Tai entä jos aloitan pikkutomista? Mikä nuotti tulee seuraavaksi? Ja niin edelleen. Näin ei tarvitse keksiä koko filliä kerralla, vaan voit edetä yksi isku kerrallaan.

Katso miten monia eri fillejä pelkästään yhdestä, näinkin yksinkertaisesta rytmistä voi tehdä.

Omat maneerit auttavat pääsemään alkuun

Yksi erittäin toimiva tapa keksiä omia fillejä on kehitellä muutamia go-to maneereita, eli samoja lyhyitä rytmejä tai yhdistelmiä, jotka toimivat fillin aloittajina.

Tämä voi olla esimerkiksi yksinkertainen Flam + bassorumpu, jonka jälkeen tulevat nuotit vaihtuvat. Näin pääset liikkeelle helposti, eikä tunnu siltä, että pitäisi joka kerta keksiä aivan täysin uusi filli.

Toinen maneeri voisi olla vaikka pikku-tom ja virveli.

Katso videolta lisää ideoita

Tässä videossa käydään läpi samantyylinen prosessi, josta saat myös selkeän kuvan, miltä fillien keksiminen voi käytännössä näyttää. Voit napata samalla hyvältä kuulostavia rytmejä omiin filleihisi. Tässä videossa aloituskohtana on käsijärjestys, tämäkin on hyvä tapa aloittaa.

Lue seuraavaksi

Tämän kirjoituksen tarkoitus on esitellä sinulle käsijärjestykset, jotta opit hyödyntämään niitä esimerkiksi filleissä ja soittamaan luovemmin.

käsijärjestykset