Rumputavaroiden hankinta - mitä on hyvä tietää

Rumpujensoittoon tarvitaan monenlaisia tavaroita. Valmistajia, merkkejä ja tarjontaa eri hintaluokissa on paljon. Miten voi tietää mistä tavarat kannattaa ostaa ja mitä niistä yleensä maksetaan?

Katso ohjeet rumputavaroiden ostoon

Tässä tekstissä käydään läpi:

Osa 1: Milloin on hyvä ostaa uutena ja milloin saa rahalleen paremmin vastinetta käytettynä ostettaessa
Osa 2: Mistä tavaroita kannattaa ostaa ja paljon niistä yleensä maksetaan

Useista näistä on kirjoitettu myös erillinen teksti, jossa kerrotaan enemmän kustakin tavarasta, katso muutkin blogit!

Osa 1: Milloin ostaa uutena ja milloin käytettynä

1. Rumpusetti

Uutena ostettu rumpusetti ei usein ole paras mahdollinen sijoitus. Uusi on aina uusi, mutta varsinkin pienemmällä budjetilla liikuttaessa laadukas setti käytettynä on järkevämpi valinta, kuin heikompilaatuinen setti uutena. -> Molempien settien hinta saattaa olla sama, mutta laadussa on todennäköisesti suuri ero.

Akustinen rumpusetti ei paljoa käytössä kulu, paitsi jos ne kokevat paljon roudaamista (varsinkin ilman caseja), keikkaöitä pakkasessa olevassa peräkärryssä tai muuten vain huonoa käsittelyä. Näet kyllä ostaessa miten rumpuja on pidetty.

Jos setti näyttää siltä, että sitä on käsitelty huolellisesti, vaihda käytettyyn settiin uudet kalvot ja saat uudet hyvät soundit.

Sähkörumpusetit ovat melko kalliita, jos haluaa ostaa hyvän. Siksi ensimmäinen setti on kenties järkevämpää ostaa käytettynä, jos nämä ovat ehjät ja pysyvät hyvänä, jälleenmyyntiarvo säilyy myös. Katso erityisesti Roland-TD sarjan merkit, näitä on monia eri hintaluokissa.

Jos haluat kuitenkin pelata varman päälle, uusi on parempi, koska palautusmahdollisuus ja takuut ovat olemassa.

Käytettynä ostaessa Googlaa setin malli ja huomioi setin alkuperäinen hinta ja nykyinen kunto ostoa harkitessasi, jotta voit arvioida hinta-laatusuhdetta paremmin. Näin varmistat myös, ettet maksa liikaa tuotteesta, jonka arvo uutena olisi ollut lähes sama. Tarkista huolellisesti kaikkien liitäntien ja johtojen toimivuus. Sähköviat ovat kalliita ja toisinaan mahdottomia korjata.

Testaa etenkin sähkösetti huolellisesti ennen ostoa, älä osta sokkona.

2. Virveli

Hyvät virvelirummut ovat todella arvokkaita ja kestävät hyvänä pitkään, joten käytettynä ostaessa saat todennäköisesti erittäin hyvän virvelin uutta edullisemmin. Ymmärrä kuitenkin ero 100 euron ja 600 euron virvelin laadussa. Virveliä ostaessa kalvojen vaihto tekee vanhastakin rummusta kuin uuden.

Tässäkin tapauksessa, jos ostat käytettynä kysy myyjältä tarkka merkki ja malli ja etsi netistä saman hinta uutena.

3. Symbaalit

Symbaaleissa ajan tuoma patina ei haittaa, symbaaleita voi halutessaan kiillottaa siihen tarkoitetuilla pesuaineilla. Symbaalit ovat arvokkaita eikä niiden arvo juurikaan laske käytössä, joten parempi ratkaisu on usein hankkia hyvä, ehjä symbaali käytettynä.

Tarkista kuitenkin ettei niissä ole pieniäkään halkeamia, ne lähtevät laajenemaan helposti.

4. Bassorummun pedaali

Pedaalit voi hyvin ostaa uutena tai käytettynä, nuijia, jousia ja tuplapedaalin välitankoja saa vaihdettua, pedaalit ylipäätään kestävät käyttöä keskivertaisesti todella pitkään. Tarkasta taas käytettynä ostaessasi pedaalien hinta uutena, ettet maksa turhan kovaa hintaa.

5. Rumpukapulat

Kapulat kuluvat ja hajoilevat käytössä, joten jos saat hyvällä hinnalla käytettynä, osta toki. Kapulat maksavat uutena n. 10-20 euroa keskimäärin. Lähtökohtaisesti kapulat ovat rumpujensoitossa eniten kuluvaa ja vaihtuvaa tavaraa, joten etsi itsellesi sopivimpia kapuloita ja osta tarvittaessa joko uutena tai käytettynä siten, että muutama pari on aina olemassa.

6. Rumpukalvot

Osta kalvot aina uutena. Käytetty kalvo on käytetty kalvo. Viiden euron säästö hinnassa ei ole vaivan arvoinen. Kun kalvo on kerran rumpuun laitettu ja viritetty, joko oikein tai väärin, sillä on soitettu, kalvo venyy ja kuluu, eikä enää palaudu entiseksi.

Kalvot maksavat uutena n. 10-40 euroa koosta ja kalvosta riippuen, joten ei ole harrastuksen suurin sijoitus. Erityisesti, jos olet ostanut uuden setin, tehdaskalvojen vaihtaminen uusiin kalvoihin on ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä. Tehdaskalvojen tarkoitus on ainoastaan tehdä setistä “kokonaisen” asiakkaalle toimitusta varten, niillä ei kuulu soittaa sen pidempään.

HUOM! Ostaessasi uusia kalvoja, vaihda samalla sekä ylä- että alakalvot!
Alakalvo on lopullisen soundin suurin vaikuttaja ja tämä unohdetaan liian usein.

yläkalvo = lyöntikalvo = batter head
alakalvo = resokalvo  = resonant head

Kalvoista on kirjoitettu myös laajempi teksti, voit lukea sen täältä.

7. Hardware

Hardware eli telineet / ständit voi ostaa myös käytettynä. Laadukas hardware kestää käyttöä pitkään, eikä siksi ole tarpeellista ostaa uutena.

8. Äänitystarvikkeet

Mikrofonit ja johdot kannattaa ostaa uutena. Uudessa tuotteessa on aina jonkinlainen takuu, joka on turvasi oston jälkeen. Käytettynä voi löytää hyviäkin diilejä, mutta käytetyssä sähkötavarassa on aina iän ja käytön tuoma riski. Sama kuin sähkörummuissa, jos tavara on suhteellisen uusi ja näet, että se on hyvin pidetty, voi näitä ostaa myös käytettynä.

Mikserit ja telineet voi hyvin ostaa käytettynäkin. Vältä sian säkissä ostaminen ja testaa ennen ostoa jos mahdollista.

Osa 2: Mistä kannattaa ostaa

Mistä ostaa - uutena?

thomann

Euroopan suurin musiikkiverkkokauppa. Tasainen, luotettava laatu, nopea toimitus, hyvät hinnat ja laaja valikoima.

thomann

symbaalishoppi

Saanut paljon kehuja laadusta ja palvelusta suomalaisilta rumpaleilta somessa. Symbaalishopilla on monesti hyviä tarjouksia ja samalla tuet suomalaista musiikkiyrittäjyyttä.

symbaalishoppi

f-musiikki

Hyvä vaihtoehto on myös tukea suomalaisia ja hakea tuotteet paikan päältä F-Musiikilta. Huomioi myös verkkokauppa!

f-musiikki

muut paikalliset musiikkiliikkeet

Parasta olisi tietysti, jos paikallinen musiikkiliikkeesi tarjoaisi haluamiasi tuotteita suhteellisella hinnalla, jotta voisit tukea omaa liikettäsi. Kysy myös tilausvaihtoehdot ja huomioi verkko-ostaminen

Mistä ostaa - käytettynä?

muusikoiden.net

Luotettavin nettisivu käytettyjen rumpusettien ja tavaroiden hankintaan.

Myyjät omaavat useimmiten enemmän tai vähemmän musiikkitaustaa, ymmärtävät hinta-laatu-suhteen ja ovat pitäneet tavarat lähtökohtaisesti paremmassa kunnossa.

muusikoiden.net

Facebookin rumpukirppis- ryhmä

Fcebookissa toimitaan omalla naamalla ja nimellä, joten myyjiin voi lähtökohtaisesti luottaa, toki kannattaa pitää huoli, ettei tule huijatuksi.

Kuten muusikoiden.netissä, myyjät usein ymmärtävät mitä myyvät ja ovat pitäneet huolta tavaroista.

rumpukirppis

tori.fi

Tori.fi:stä on mahdollista löytää hyviäkin diilejä omalta lähialueelta tai kauempaa.

Torilla on kuitenkin myynnissä paljon halpoja tavaroita, joita myyvät toisinaan rummuista ymmärtämättömät. Tutustu tuotteisiin netissä ennen ostoa, kysy neuvoa tarvittaessa.

tori.fi

Lue seuraavaksi

Ensimmäiset askeleet nuotteihin! Termit ja käsitteet, nuottien teoriaa.

nuotit 1