Miksi kalvoihin täytyy kiinnittää huomiota
Rumpukalvoilla on suuri merkitys akustisen setin soundiin, huonot ja "loppuun soitetut" kalvot saavat kalliinkin setin kuulostamaan huonolta, samoin uudet ja hyvin viritetyt kalvot saavat halvan setin kuulostamaan kalliilta.
Rumpukalvojen vaihto ja viritys kannattaa ensisijaisesti tästä syystä, mutta sen lisäksi on hyvä huomioida, että kaikki kaikki kalvot eivät pysty kaikkiin lopputuloksiin. On hyvä tiedostaa eri kalvojen ominaisuudet, jotta on helpompi kokeilla uusia vaihtoehtoja ja löytää juuri omaan settiin ja musiikkityyleihin parhaiten toimivat kalvot.
Tässä tekstissä käydään läpi erilaisia kalvovaihtoehtoja, tunnetuimpien valmistajien kalvoja sekä muita vinkkejä kalvojen vaihtoon.
Rumpukalvot 101
Rumpukalvot voidaan jakaa karkeasti neljään kategoriaan, kahteen pinnan mukaan, ja kahteen paksuuden mukaan.
Clear - läpinäkyvä
Kirkas kalvo antaa avoimen ja kirkkaan soundin ja soitettu nuotti soi pidempään. Kalvot sopivat joka musiikkityyliin, mutta niitä käytetään paljon esim. metallimusiikissa, kun halutaan kunnon "attackia".
Coated - päällystetty
Päällystetty kalvo puolestaan on syvempi, lämpimämpi ja vähemmän resonoiva kalvo. Päällystetyssä kalvossa on vähemmän overtonea, nuotti soi lyhyemmän ajan ja siitä saa helpommin mukavan "paksun" soundin.
1-kerroskalvo (Single Ply)
Single ply- kalvo on yleisimmin käytetty kalvo. Se on yleensä 7, 7,5 tai 10 millin paksuinen. Mitä ohuempi kalvo, sitä enemmän overtonea ja kirkkautta kalvossa on.
2-kerroskalvo (Double Ply)
Double ply - kalvossa on nimensä mukaiseksi kaksi edellä mainittua kerrosta kalvoja päällekkäin. Kaksikerroskalvot antavat syvemmän, kontrolloidumman soundin. Kaksikerroskalvot ovat myös yksikerroskalvoja kestävämpiä.
Tämä kuulostaa aluksi monimutkaiselta, mutta pienellä ajatustyöllä löydät varmasti itsellesi sopivan lähtökohdan:
Enemmän atakkia ja sointia: clear ja 1ply kalvo, tai pehmeämpi, lämpimämpi soundi ja vähemmän overtonea, coated ja 1ply tai 2ply kalvo.
Muista pitää huolta ylä- ja alakalvoista
Rummussa on kaksi kalvoa, molemmilla on väliä
Rummun ääni syntyy lyödessä yläkalvoon, jolloin ääni kimpoaa alakalvon kautta takaisin ylös. Tämän vuoksi alakalvolla on jopa suurempi merkitys lopulliseen soundiin. Tämä tuppaa usein unohtumaan.
Muista kiinnittää huomiota molempiin kalvoihin uusia ostaessa. Koska alakalvoon ei lyödä, se kestää yläkalvoa pidempään, sitä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein.
Yläkalvo: Batter head
Alakalvo: Resonant Head
+ Virvelin ja bassorummun kalvot
Virvelissä on ohuempi alakalvo
Virvelin yläkalvo voi olla sama, kuin tom-tomeissa, mutta alakalvo on spesiaali, sillä se on todella ohut. Virvelin ääneen tuova virvelimatto on kosketuksissa alakalvoon, joten jos kalvo on paksu, matto ei pääse resonoimaan ja virvelin ominainen ääni jää puuttumaan.
Bassorummun kalvot
Bassorummussa lyöntikalvoksi sanotaan kalvoa, johon pedaalin nuija osuu. Etukalvo puolestaan on kalvo, joka näkyy yleisölle (kuvassa).
Rumpukalvojen valmistajat ja vaihtoehdot
Suosituimmat kalvojen valmistajat ovat Remo, Evans ja Aquarian. Käydään läpi jokaisen valmistajan rumpukalvoja ja niiden suosituimpia vaihtoehtoja, jotta voit tehdä itsellesi parhaiten sopivan ostoksen.
Kalvoja on mahdollista ostaa joko erikseen, tai kalvosetteinä. Hyvä perussääntö on pitää sekä ylä- ja alakalvo samana, mutta tästä voi luonnollisesti poiketa.
Välikysymys: Minkä kokoiset kalvot pitää ostaa?
Kalvojen koko riippuu rumpujesi koosta. Mikäli virvelisi on 14-tuumainen, siihen sopii 14-tuumainen kalvo ja niin edelleen.
Standardikoot:
Virveli 14 tuumaa
Pikku-tomit 10 ja 12 tuumaa
Lattiatom 14 tai 16 tuumaa
Bassorumpu 20 tai 22 tuumaa
REMO
Klikkaa kuvasta sivustolle
Ambassador Clear
Yksikerros, läpinäkyvä, kirkassoundinen kalvo. Varmasti kaikista ostetuin ja käytetyin kalvo, kaikkien merkkien vertailussakin. Kestosuosikki niin aloittelijoilla, kuin vanhoilla konkareillakin.
Emperor Coated
Kaksikerros, päällystetty, hallitumpi soundi. Myös todella suosittu ja varma valinta. Sekä Ambassadorista, että Emperorista on Clear ja Coated versiot.
Virveli: Powerstroke 4 White Dot
Remon puolella yllämainitut Ambassador ja Emperor ovat yleisimmät kalvovalinnat myös virveliin. Yksi suosittu valinta on myös Powerstroke, jossa on pieni vahvikerengas. Tämä poistaa rummusta ei haluttuja overtoneja ja antaa hallitumman soundin.
Alakalvoksi hyvä valinta on Ambassador Reso Classic
Bassorumpu: Remo Emperor Coated
Yksikerros- kalvosetti. Vahvikerenkaalla, jotta soundi on hallitumpi. Muista varmistaa oman bassorumpusi koko, kalvoja on mahdollisuus ostaa tietenkin myös erikseen.
EVANS
Klikkaa kuvasta sivustolle
EC2S/SST Clear
Kaksikerroskalvo, mutta poikkeavan demppaustekniikan avulla kalvosta saa enemmän sointia yhdistettynä todella hyvään attackiin lyödessä.
G1 Coated
Yksikerroskalvo monipuoliseen käyttöön. Luonnollinen, lämmin soundi. Mikäli haluat kaksikerroskalvon, valitse G2.
Virveli: EC Edge Control Snare RD
Kaksikerroskalvo, vahvikerengas poistaa ei-haluttuja overtoneja. Dynaaminen ja herkkä kalvo, vaikka yleensä yksikerroskalvo on kaksikerroksista herkempi.
Katso vaihtoehtoja alakalvolle
Bassorumpu: EMAD Coated
Todella suosittu läpinäkyvä, kaksikerros- etukalvo, jonka mukana saat kaksi erikokoista demppausrengasta. Näiden avulla voit säätää soundia haluamasi mukaan.
AQUARIAN
Klikkaa kuvasta sivustolle
Texture Coated
Yksikerroskalvo, todella kestävä, hyvä kapulavaste. Aquarianin suosituin kalvo, toimii tomeissa ylä- ja alakalvona sekä virvelin yläkalvona. Soi hyvin, tunnistaa hyvin vaimeatkin lyönnit.
Virveli: Texture Coated Power Dot
10 milliä paksu yksikerroskalvo. Vahvikepiste kalvon alapuolella poistamaan ei-haluttua overtonea.
Vaihtoehdot alakalvolle
Bassorumpu: Super Kick Clear 1
Keskivahva läpinäkyvä yksikerroskalvo, omalla demppaussysteemillä. Matala, hallittu soundi ja hyvä atakki.
Kuinka usein kalvot kannattaa vaihtaa?
Se, kauanko kalvo kestää soittokuntoisena, toki kalvosta, mutta myös virityksestä ja soittomäärästä. Harrastelutason soitolla voit pärjätä helposti vuoden tai enemmänkin samoilla kalvoilla, kun taas ahkerasti livenä soittaessa saatat vaihtaa uudet kalvot joka illalle.
Kalvo venyy käytössä, eikä se enää palaudu takaisin. Tämän vuoksi kalvoja ei oikeastaan kannata ostaa käytettynä, kun se kerran on kiristetty ja viritetty rumpuun, siitä ei enää tule uutta.
Kun huomaat, että kalvo ei enää lyödessä juurikaan soi, vaan ääni, joka syntyy on lähinnä lyhyt "FLAP" tyyppinen, kalvo on todennäköisesti toast. Väärin viritetty kalvo saattaa myös kiertyä nopeammin ja alkaa tuottamaan outoja ääniä, myös tällöin kalvo menee vaihtoon. Lisäksi mikäli kalvon pinnassa selkeästi näkyy kupruja ja lommoja, on se myös syytä uusia.
Voit testata tämän helposti irrottamalla vanhan kalvon rummusta, roikottamalla sitä reunasta toisella kädellä ja napauttamalla toisella kädellä kalvon keskelle. Tee sama uuden kalvon kohdalla ja huomaat varmasti eron.
Miten kalvot vaihdetaan
Kalvot vaihdetaan avaamalla kaikki kiristysruuvit. Tämän jälkeen rummun vanne lähtee irti, jolloin kalvo saadaan sen alta.
Uutta kalvoa asettaessa varmista, että kalvo on keskellä rumpua ja viritä tasaisesti. Lisää virittämisestä seuraavassa blogissa, jonne pääset tekstin lopussa olevasta painikkeesta.
Katso ohjeet rumpujen viritykseen tästä tekstistä.
Kannattaako joka rummulle olla sama kalvo? Entä ylä- ja alakalvot?
Kultaisena keskitienä voit pitää tilannetta, jossa jokaisessa tom-tomissa on samat kalvot ylhäällä, ja samat alhaalla. Kaikkien tomien ylä-ja alakalvot voivat myös olla samat.
Virvelissä on joko sama tai eri kalvo ja ohut alakalvo. Bassorummussa on myös eri kalvot lyönti- ja resopuolella.
Ensimmäinen kalvo-ostos on todennäköisesti varmempi, haluat turvallisen ja toimivan ratkaisun, kuten Remo Ambassador Coated virvelin yläkalvoon sekä tomeihin ylä- ja alakalvoon. Matkan edetessä on kuitenkin tavanomaista lähteä kokeilemaan eri vaihtoehtoja, kuten:
- Eri valmistaja
- Päällystetty yläkalvo ja kirkas alakalvo
- 2ply yläkalvo ja 1ply alakalvo
- Eri kalvo lattiatomissa (joskus halutaan tosi tumma ja matala soundi lattiatomiin, mutta se ei toimi esimerkiksi pienessä 10" tomissa).
Kalvojen oston jälkeen uudet kalvot pitää vielä virittää. Seuraavassa tekstissä puhutaan rumpusetin virittämisestä, joten jatka ihmeessä sinne.
Lue seuraavaksi
Rumpusetin virittäminen voi tuntua varsinkin aloittelijasta työläältä ja vaikealta. Tässä tekstissä käydään läpi rumpujen virittämisen perusteet.