Rumpujensoitto aloittelijalle

Mitä tarvitset, jotta voit aloittaa rumpujensoiton?

1. Rumpukapulat

Ensimmäisenä aloittaaksesi, tarvitset jotain millä soittaa. Kapuloita on moneen lähtöön, mutta tietämällä muutaman perusasian saat ostettua ensimmäiset kapulasi.

Kapuloita on eri paksuisia. Tässä käytetyimmät, standardit kapulakoot:

2B - Todella paksut kapulat
5A ja 5B - Standardi kapulan koko, tällä ei voi mennä pieleen. 5A on hieman ohuempi ja kevyempi kuin 5B.
7A
- peruskäyttöön, ohuempi kapula, sopii myös lapselle (lapsille on omiakin kapuloita, jotka ovat vielä kevyempiä, mutta 5-vuotiaasta ylöspäin 7A on hyvä valinta, kunnes taas lapsen koosta riippuen n. 13-vuotiaana voi hyvin siirtyä jo 5A tai 5B kapuloihin.

Kapuloissa on myös erilaisia tippejä (kapulan pää). Alussa ei ole väliä, minkä valitset, matkasi edetessä löydät pikkuhiljaa itsellesi sopivan. Poikkeuksena nylon-tippi, joka voi olla hyvä sähkörummuille suojaamaan kalvoa, mutta akustiseen rumpusettiin ne eivät välttämättä ole yhtä hyvät.

Käytetyimpiä kapulamerkkejä ovat Vic Firth, Vater, sekä Promark.

Kapulaotteesi ja tekniikkasi kehittyy pikkuhiljaa, alussa loistava kapula ei välttämättä aina ole lopulta paras. Testaile eri valmistajien kapuloita.

Kapulat hajoilevat toisinaan, kannattaa pitää pari kapulaparia aina ulottuvilla.

2. Treenipadi / harjoitussetti

Nyt olet saanut kapulat ostettua, tai ainakin päätettyä. Seuraavaksi pitäisi ostaa se, mihin lyödään.

Haluat todennäköisesti ostaa rumpusetin. Mikäli isolle setille ei kuitenkaan ole tilaa tai budjettia, pääset tarvittaessa alkuun treenipadilla tai setillä. Katso lisää vinkkejä näihin tekstistä: Rumpusetti kerrostalossa, jossa on esimerkkejä erilaisista treeniseteistä.

Rumpusettiin verrattuna näiden hankkiminen on edullista ja paikkakunnasta riippuen näitä löytää myös käytettynä: Tori.fi, muusikoiden.net tori sekä Facebookin rumpukirppis- ryhmä.

Osta ensin kapulat, harjoituspadi ja virveliteline jotta saat paremman soittoasennon. Näillä pääset jo hyvin alkuun, sillä kapulatekniikka on yksi tärkeimmistä taidoista rumpujensoittoa aloittaessa. Nämä menevät myös pieneen tilaan ja soveltuvat kerrostaloonkin.

www.thomann.de

Rumpukapulat

Vater Fusion Hickory

Katso lisää

www.thomann.de

Harjoituspadi

Zildjian Reflexx 10" padi

Katso lisää

www.thomann.de

Virveliteline

Tama HS80W Snare Stand

Katso lisää

Myöhemmin jos mahdollista, voit ostaa bassorummun pedaalin, harjoituspadin bassorummulle sekä rumpupenkin. Penkki kannattaa ostaa näistä ensimmäisenä. Huomioi, että pedaali ja penkki siirtyvät suoraan rumpusetille mikäli ostat sen myöhemmin, joten näiden hankkimisesta on hyötyä myös pidemmällä tähtäimellä.

www.thomann.de

Bassorumpupadi

Evans RFBass Bass Pedal Practice Pad

Katso lisää

www.thomann.de

Bassorummun pedaali

DW 5000 Pedaali

Katso lisää

www.thomann.de

Rumpupenkki

Tama HT230 Drum Throne

Katso lisää

Katso videolta samantyylinen treenisetti kohdasta 5.30.

3. Rumpusetti

Jos sinulla hieman enemmän budjettia, sekä tila olohuoneen tai makuuhuoneen nurkassa sähkörumpusetille, tai autotalli tai erillinen harjoitustila akustiselle rumpusetille, kannattaa toki jo mahdollisimman pian ostaa oma rumpusetti.

Katso tästä blogitekstistä vinkit hyvän sähkörumpu- tai akustisen rumpusetin ostoon. Koska aiheesta on jo erillinen teksti, en avaa settien eroja tässä tekstissä enempää, mutta voit katsoa muutaman vinkin videolta.

Huomioi rumpusettiä ostaessasi, että tarvitset sähkörumpuihin kuulokkeet, jotta kuulet rummut, sekä akustiseen settiin kuulosuojaimet, koska niiden äänenvoimakkuus on kova.

Parasta molemmissa tapauksissa on ostaa ääntä vaimentavat kuulokkeet, jotta saat samalla kertaa peitettyä rumpujen äänen sekä kuultua rummut, metronomin tai taustamusiikin. Silloin et tarvitse kuulosuojaimia erikseen.

Alla ensimmäinen kuuloke-ehdotus on kategoriansa myydyin in-ear-kuuloke Shure 215. Nämä ovat todella hyvät ja kestävät, ollut itsellänikin käytössä jo vuosia. Mikäli et halua nappikuulokkeita, vaihtoehto myös kuppikuulokkeista, monet nykyajan pelikuulokkeet / vastamelukuulokkeet pitäisi myös pystyä tähän tehtävään. Halvemmatkin kuulokkeet toki käyvät, kunhan ne vaimentavat ääntä.

www.thomann.de

In-ear-monitorit

Shure 215

Katso lisää

www.thomann.de

Kuulokkeet

beyerdynamic DT-770 Pro 80 Ohm

Katso lisää

Nyt olet valmis!

Näillä hankinnoilla pääset rumpujensoiton alkuun. Myönnettäköön, rumpujensoitto ei ole se halvin harrastus, varsinkin jos haluaa ostaa heti sellaiset tavarat, että niillä pärjää hyvin muutamankin ensimmäisen vuoden. Mikäli kyse on lapsen harrastuksesta, jonka jatkuminen ei ole varmaa, muista, että mikäli ostat keskihintaiset, laadukkaat tavarat saat ne myytyä tarvittaessa eteenpäin. Kaikkea rumpuihin liittyvä vaihtaa paljon omistajaa monellakin alustalla, joten ostajia varmasti löytyy.

Lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, että harrastus jatkuu ja jatkaa kehittymistään, joilloin olisi joka tapauksessa syytä päivittää heti alussa ostettuja tavaroita vähän parempiin. Rumpalit ovat tunnettuja GAS-syndroomasta kärsijöitä (Gear Acquisition Syndrome) ja harrastus vie helposti mennessään. Mutta mikäs sen parempaa.

Lue seuraavaksi

Mitä täytyy tietää, kun on aikeissa ostaa uutta rumpusettiä? Minkälainen setti sopii aloittelijalle?

Rumpusetti aloittelijalle

Ostamassa uutta rumpusettiä?

Tässä E-kirjassa koottuna yksien kansien väliin kaikki, mitä tarvitsee tietää kun on ostamassa rumpusettiä. Isot kuvat ja selkeä kokonaisuus auttaa oikean setin valitsemisessa.

Calender
  • Mitä ominaisuuksia setistä kannattaa etsiä ja mitä välttää

  • Termejä ja hyödyllisiä vinkkejä rumpusetin ostoon uutena ja käytettynä

tilaa sähköpostiin