RUMPUJENSOITTO ALOITTELIJALLE

Mitä tarvitset, jotta voit aloittaa rumpujensoiton?

1. Rumpukapulat

Ensimmäisenä aloittaaksesi, tarvitset jotain millä soittaa. tai surffaat nettikauppaan ajatellen, että ei kapuloiden ostaminen voi olla niin vaikeaa. Mutta yllätyt. Tarjontaa onkin paljon. Mistä tiedät, mitkä kapulat sopivat sinulle?Tähän on onneksi helppo vastaus. Minkä kokoiset kapulat haluat?

Kapuloita on eri paksuisia. Tässä käytetyimmät, standardit kapulakoot:

2B - Todella paksut kapulat
5A ja 5B - Standardi kapulan koko, tällä ei voi mennä pieleen5A on hieman ohuempi ja kevyempi kuin 5B.
7A
- peruskäyttöön, ohuempi kapula, sopii myös lapselle (lapsille on omiakin kapuloita, jotka ovat vielä kevyempiä, mutta 5-vuotiaasta ylöspäin 7A on hyvä valinta, kunnes taas lapsen koosta riippuen n. 13-vuotiaana voi hyvin siirtyä jo 5A tai 5B kapuloihin.

Käytetyimpiä kapulamerkkejä ovat Vic Firth, Vater, Promark ja Balbex.


Kapulat hajoilevat toisinaan yllättävän helposti, kannattaa pitää pari kapulaparia aina ulottuvilla, ettei hyvä soittohetki mene kesken siksi, että on kipitettävä kauppaan hakemaan lisää kapuloita.

STANDARDIT KAPULAKOOT

Kapulakoot paksuimmasta ohuempaan. 5A ja 5B kapulat ovat peruspaksuiset ja sopivat kaikenlaiseen musiikkiin.

KIINNITÄ HUOMIOTA TIPPIIN

Tippi, eli kapulan pää voi olla joko nylonia tai puuta. Voit valita kumman haluat. Tippejä on erilaisia, testaamalla huomaat, mikä on sinulle paras. Aloittaessa mikä vain tippi käy.

OSTA ERILAISIA JA VERTAA

Kapulaotteesi ja tekniikkasi kehittyy pikkuhiljaa, alussa loistava kapula ei välttämättä aina ole lopulta paras. Testaile eri valmistajien kapuloita.

2. Treenipädi / harjoitussetti

Nyt olet saanut kapulat ostettua, tai ainakin päätettyä. Seuraavaksi pitäisi ostaa se, mihin lyödään.

Haluat todennäköisesti ostaa rumpusetin. Sopiiko rumpusetti nykyiseen kotiisi, vai onko sinulla joku toinen tila (autotalli, varasto, treenikämppä), jonne voit settisi viedä? Rumpusetti vie aika paljon tilaa, ja akustinen rumpusetti on niin äänekäs, ettei sovellu kerros-, tai rivitaloon. Mikäli sinulla ei ole heti ylimääräistä tilaa rummuille, voit aloittaa ostamalla harjoituspädin tai -setin, joka on melko äänetön ja mahtuu pieneen tilaan.

Pädiharjoittelu on varsinkin lapsen tapauksessa hieman haastavaa, mutta se voi olla esimerkiksi kerrostaloasunnossa asuvalle perheenjäsenelle ainoa vaihtoehto alussa. Todennäköisesti tarvitset jotain perus kapulatekniikkaohjeita ja harjoituksia, jotta pääset pädiharjoittelun alkuun, internet on hyvänä tukena, minulta voi myös kysyä apua!

Rumpusettiin verrattuna näiden hankkiminen on todella edullista. Treenipädi maksaa 30-40 euroa, hyvän virvelitelineen voi löytää käytettynä on 30-50 eurolla, sekä DW practice kit maksaa esim. Thomannilla 189 euroa.

TREENIPÄDI

Ensimmäinen, vähiten tilaa vievä vaihtoehto on treenipädi. Pädiharjoittelu vaatii paljon innostusta. Alkuun pääseminen, tai enemmänkin harjoittelun jatkaminen, vaatii paljon motivaatiota ja itseohjautuvuutta.

Pädiharjoittelu olisi kuitenkin alussa todella tärkeää, sillä oikean kapulatekniikan kehittäminen on paras taito tuoreelle rumpalille.

Rumpujensoitto on rumpuihin lyömistä, joten mitä paremmin hallitset perustekniikan, sitä nopeammin pääset pidemmälle.

VIRVELITELINE

Harjoituspädin lisäksi olisi hyvä ostaa myös virveliteline, johon pädi on hyvä asettaa.

Soittoasento on tällöin parempi ja soittaminen mukavampaa.

GO ANYWHERE PRACTICE KIT

Pädin ja telineen sekä rumpusetin välissä on myös yksi tuote, nimittäin DW:n Go Anywhere practice kit.

Tässä on sähkörumpuja halvempi, mutta yksittäistä pädiä mielenkiintoisempi vaihtoehto.

Setti mahtuu pieneen tilaan, on kevyt roudata mukana ja sillä on myös mahdollisuus harjoitella bassorumpusoittoa (heti, kun bassorummun pedaali on hankittu) Suosittelen!

3. Rumpusetti

Sitten hauskaan osuuteen! Sinulla on tila olohuoneen tai makuuhuoneen nurkassa sähkörumpusetille, tai autotalli tai erillinen harjoitustila akustiselle rumpusetille.

Sähkörummuilla pääsee loistavasti alkuun. Vaikka hyvänkään sähkösetin tuntuma ei vastaa akustista rumpusettiä, aloittaessa tärkeintä on kuitenkin, että pääsee harjoittelemaan ja soittamaan. Ensimmäisessä kuvassa on esimerkki hyvästä sähkörumpusetistä aloittelijalle, koska valkoiset "mesh"- kalvot vastaavat enemmän oikeaa rumpua, kuin mustat kumiset rummut.

Sähkörumpuseteissä kannattaa suosia merkkejä Roland ja Yamaha.

Sähkörumpusetit ovat melko kalliita, uudesta setistä on maksettava 500-700 euroa, jos haluaa, että se pysyy kehittyvän rumpalin perässä parikin vuotta. Käytettyjä settejä kannattaa katsoa alussa, muista tarkastaa, että kaikki osat toimivat. Hyvällä sähkörumpusetillä on vielä jälleenmyyntiarvoa seuraavaa settiä ostettaessa.

Akustisia rumpusettejä on todella monen hintaisia, käytettynäkin saa yleensä hyvän setin verrattaen hyvällä hinnalla. Voit ostaa hyvän setin käytettynä 400-500 euron hintaan ja pääset hyvin alkuun. Hyviä merkkejä ovat mm. Yamaha, Tama, Ludwig, Pearl, DW  ja DW PDP, Sonor sekä Gretsch.

Ensimmäistä settiä ostaessasi muista katsoa, kuuluvatko pedaali, penkki, sekä sähkörumpusetissä kuulokkeet mukaan.

SÄHKÖRUMPUSETTI

Tämän setin etuna on se, että se on Bundle-paketti, johon kuuluu mm. kapulat, penkki, bassorummun pedaali ja kuulokkeet, nämä eivät usein ole mukana rumpusetin kanssa.

AKUSTINEN RUMPUSETTI

Standardissa rumpusetissä on virveli, kaksi pikkutomia, yksi lattiatom, hi-hat, ride ja crash. Rumpusetissä ei kuitenkaan ole sääntöjä, eli mitä rumpuja setissäsi on, on se oma päätöksesi. Voit ostaa ja yhdistellä uusia rumpuja myöhemmin.

SYMBAALIT

Mikäli rumpusetissäsi ei ole symbaaleita mukana, kannattaa symbaalit ostaa käytettynä, sillä ne kestävät aikaa ja ovat uutena sen verran kalliita, että parempi diili on ostaa käytettynä.


Esimerkkitavaroita rumpujensoiton aloittamiseen

Tutustu tuotteisiin lisää ja valitse itsellesi mieluiset, käytännössä mitkä tahansa tavarat käyvät alkuun.

www.thomann.de

Rumpukapulat

Vater Fusion Hickory

Katso lisää

www.thomann.de

Harjoituspadi

Meinl 12" Practice Pad

Katso lisää

www.thomann.de

Virveliteline

Tama HS80W Snare Stand

Katso lisää

www.thomann.de

Bassorummun pedaali

DW 5000 Pedaali

Katso lisää

www.thomann.de

DW rumpupenkki

DW 5100 Drum Throne

Katso lisää

www.thomann.de

Sähkörumpusetti

Roland sähkörumpusetti

Katso lisää


Muista ostaa!

Kuulokkeet

Sähkörummuissa ääni tulee kuulokkeisiin, tarvitset kuulokkeet

Kuulosuojaimet

Akustinen rumpusetti on äänekäs, tarvitset kuulosuojaimet

Aloittelevan rumpalin tärkeimmät taidot

Olet nyt ostanut ensimmäisen settisi ja kaiken tarvittavan ja voit aloittaa rumpujensoiton. Mitkä ovat ensimmäiset asiat, joita kannattaa harjoitella?

target icon
Kapulatekniikka

Miten kapuloita pidetään kädessä, eri kapulaotteet ja perustekniikka on tärkein asia, johon kannattaaa aloittaessa kiinnittää huomiota.

Soita vuorokäsin, kaksi iskua samalla kädellä ( oikea oikea vasen vasen) ja keksi uusia kuvioita. Voit laittaa lempimusiikkisi taustalle, jotta harjoittelu on mukavampaa.

management icon
Pedaalitekniikka

Myös pedaalitekniikkaa on tärkeä harjoitella alusta lähtien. Soita esimerkiksi käsi jalka käsi jalka tai käsi jalka jalka käsi jalka jalka.

Voit soittaa kantapää alhaalla ( heel down ) tai ylhäällä ( heel up ) katso ohjeita netistä.

speech icon
Kompit ja fillit

Rumpujensoitto alkaa kuulostaa musiikilta siinä vaiheessa, kun olet saanut ensimmäiset komppisi ja fillisi opittua. Kannattaa katsoa esim. youtubesta seuraavia asioita:

quarter note beat
eighth note beat
beginner drumbeats
beginner drumfills

growth icon
Musiikki

Rumpuja on tarkoitus soittaa muiden soittajien tai edes musiikin kanssa, jotta saa kaiken ilon irti ja rummut pääsevät osaksi kokonaisuutta.

Katso Spotifystä "Beginner drumtracks" soittolista, josta löydät aloittelijalle sopivia kappaleita.

Spotify soittolista >>


Lue seuraavaksi

Nuotit 1: käsitteet

Haluatko oppia lukemaan rumpunuotteja?

Aloita nuottien opiskelu yksityiskohtaisen ja visuaalisen e-kirjan avulla.

lue lisää