Hyvä rumpusetti aloittelijalle

Oletko aikeissa ostaa uuden rumpusetin, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Tämän kirjoituksen tarkoituksena on auttaa sinua rumpusetin ostossa, ostat settiä sitten itsellesi tai esimerkiksi lapsellesi.

Rumpusetti lapselle

On olemassa erikseen "junior"-settejä, jotka voivat olla paras ratkaisu pienelle lapselle, mutta heti kun pituus riittää yltämään pedaaleihin, käy lapselle samat rumpusetit kuin aikuisillekin.

Sähkörumpusettiä ostaessa vältä erikoisen näköisiä, pieniä ja huteria settejä, ne jäävät lapsenkin soiton jalkoihin nopeasti ja säätömahdollisuudet ovat usein minimaaliset.

Akustista settiä ostaessa bassorummun on hyvä olla 18- tai 20-tuumainen, jotta tomit on mahdollista asettaa hieman alemmas. Lapsi yltää näin paremmin soittamaan.


Sähkörummut vai akustinen rumpusetti?

Hyvän rumpusetin osto saattaa tuntua aloittelijasta vaikealta. Vaihtoehtoja ja valmistajia on paljon, hintaerot suuria, eikä yhtä oikeaa vastausta tunnu löytyvän. Tämä johtuu siitä, että aloittelijalle sopii moni rumpusetti, eikä yhtä vastausta siksi olekaan.

Ensimmäinen asia, joka täytyy ottaa huomioon on se, missä aiot rumpuja säilyttää ja soittaa, eli
ostatko sähkörummut vai akustiset rummut.

Sähköiset ja akustiset rummut soveltuvat eri tarkoituksiin. Vähän tilaa ja aikaa omaavalle sähkörummut soveltuvat mainiosti olohuoneen nurkkaan, mutta mikäli on mahdollisuus kodin ulkopuoliselle treenikämpälle, ovat akustiset rummut todennäköisesti parempi vaihtoehto.

On mielipideasia, kummalla setillä haluaa soittaa, mutta ostoa harkitessa on syytä tietää molemmista vaihtoehdoista oleellisimmat hyödyt ja haitat.


Sähkörumpusetin plussat ja miinukset

https://www.reddit.com/r/edrums/comments/
gkij57/joining_the_td17kvx_club/

+ Helppo aloittaa. Heti kun setti on kasattu ja aseteltu, voit kytkeä virran päälle ja valmista tuli.

+ Soveltuvat kerrostaloon,
koska mahtuvat pieneen tilaan ja ääni tulee kuulokkeisiin. Tarkoittaa käytännössä myös sitä, että sinun ei tarvitse kulkea treenikämpän ja kodin väliä. Muista että rumpuihin lyömisestä ja etenkin bassorummusta tulee silti ääntä. Huomioi naapurit.

+ Liittäminen suoraan tietokoneeseen mahdollista, tämän ansiosta esimerkiksi äänittäminen ja oman soiton taltioiminen on helpompaa.

+ Rumpumoduuli sisältää monia erilaisia ääniefektejä, jotka tuovat soittoon uutta soundia verrattuna akustiseen rumpusettiin. Toimii esimerkiksi konemusiikkia soittaessa tai äänittäessä sekä omia projekteja tehdessä.

+ Sähkörumpuja ei tarvitse virittää. Helpottaa, mikäli taloudessa ei ole virittämistä osaavia henkilöitä. Rumpujen virittäminen vaatii hieman perehtymistä ja sitä on tehtävä ajoittain, sähkörummuissa tätä ongelmaa ei ole.

- Erilainen soittotuntuma. Sähkörumpuihin lyöminen ei vastaa tuntumaa, jonka saa lyödessä akustisen setin kalvoon. Usein sähkörummuissa lyönnin ääni tulee samanlaisena kuulokkeeseen riippumatta lyönnin voimakkuudesta ja osumakohdasta, varsinkin edullisimmissa seteissä. Tämä ei toimi samalla tavalla akustisessa setissä, jolloin sellaiselle siirtyessä sähkörumpujen soittaja joutuu usein opettelemaan dynamiikkaa ja settibalanssia uudelleen.

- Hinta. Laadukas sähkörumpusetti on suhteessa paljon kalliimpi, kuin vastaavan tason akustinen setti. Mikäli tavoittelee akustiseen rumpusettiin verrattavaa soittokokemusta, on maksettava hieman enemmän.

- Sähkö. Vaativat aina sähköä toimiakseen, sähköiset osat voivat myös tietenkin hajota. Korjaaminen ei ole samanlaista, kuin akustisen rumpusetin rikkoutuneen osan korjaaminen.

- Uusien osien lisääminen. Akustisessa rumpusetissä saat siirtää, poistaa ja lisätä uusia rumpuja settiisi vaivatta ja täysin mielikuvituksesi mukaan. Sähkörumpusetissä raja voi tulla vastaan nopeammin, mikäli rumpumoduulissa ei ole ylimääräisiä liitäntöjä.

Esimerkkisetti

Roland TD-1DMK V-Drum Set

tutustu lisää


Vinkit sähkörumpusetin ostamiseen

Suosi merkkejä Roland ja Yamaha, varaudu maksamaan setistä uutena 700-800 euroa ja käytettynä n. 400-600 euroa.
Sähkörumpusetti kannattaa valita huolella. Vaikka kyse olisikin lapsen harrastuksesta, jonka jatkuvuutta ei välttämättä tiedetä, ei kannata ostaa ensimmäistä tori.fi:n 100 euron rumpusettiä ja katsoa jatkuuko innostus vai ei. Huomioi, että laadukkaan setin jälleenmyyntiarvo säilyy suhteessa hyvänä, joten seuraavaan settiin siirtyessä halpa setti täytyy myydä usein pilkkahinnalla, mutta paremmasta setistä saa myydessäkin vielä kelpo korvauksen.
Parasta olisi ostaa setti, jossa on ylläolevan kuvan tapaan valkoiset "mesh" kalvot eli verkkokalvot, joissa on vaimeampi ääni ja parempi soittotuntuma, kuin mustissa, kumisissa rummuissa. Toinen hyvä ominaisuus sähkörumpusetissä on mahdollisimman leveälle ja monipuolisesti vääntyvä runko, jotta soittoasennon saa säädettyä soittajalle sopivaksi.
Vertaile ja etsi arvosteluja. Kirjoita löytämäsi setti Googleen tai Youtubeen, hae lisätietoa ja katso videoita. Jos ostat setin käytettynä, katso, onko samaa settiä myytävänä uutenakin ja mikä on sen hinta. Kun tiedät setin arvon uutena, tai millä hintahaarukalla samantyyppisiä settejä on markkinoilla, tiedät mitä setistä kannattaa maksaa.
Setin "aivot", eli rumpumoduuli olisi tärkeä olla laadukas ja mahdollisimman monipuolinen. Rumpumoduuli tunnistaa ja erottelee iskut, hyvä moduuli pystyy erottamaan kovat ja vaimeat iskut toisistaan, sekä iskut rummun keskelle tai reunaan, sekä siinä on enemmän mahdollisuuksia ylimääräisten rumpujen lisäämiseen.
Muista, että bassorummun pedaali, penkki ja kuulokkeet eivät automaattisesti kuulu aina mukaan kauppaan. Tarkista ostaessa mitä setin mukana tulee.

Laita matto sähkörumpusetin alle bassorummun ääntä vaimentamaan ja pitämään rummut paikallaan!


Akustisen rumpusetin plussat ja miinukset


+ Hinta-laatusuhde.
Kohtuullisella rahamäärällä on jo mahdollista saada hyvänkuuloinen setti. Edulliseen runkoon voi ostaa hyvät kalvot ja oikein viritettynä edullisemmankin setin saa kuulostamaan erittäin hyvältä.

+ Soittotuntuma. Akustinen rumpusetti on soittotuntumaltaan aivan erilainen sähköiseen verrattuna. Pääset harjoittelemaan eri äänenvoimakkuuksia sekä soittamaan monipuolisempaa ja "vivahteikkaampaa" soittoa kaiken kaikkiaan.

+ Helppo muokata. Akustiseen rumpusettiin on helppo ostaa yhteensopivia tomeja ja uusia kalvoja. Symbaaleita ja telineitä voi hankkia oman mieltymyksen mukaan, teoriassa kaikki käy.

+ Vaihtoehdot. Myös akustisia rumpuja on mahdollista ostaa kokonaisina setteinä tai osa kerrallaan. Vaihtoehtoja on jokaiselle jokaiseen tarkoitukseen.

- Vaativat omakotitalon / treenikämpän. Akustiset rummut ovat sen verran äänekkäät, että edes äänieristysten kanssa ne eivät sovellu kerrostaloon.

- Vaativat tietotaitoa. Akustinen setti vaatii hieman perehtymistä, mutta tehdessä oppii, ei tarvitse ajatella, että kaikki täytyy heti tietää tai kaikesta täytyy heti välittää. Usein laji vie mennessään ja on vain luonnollista alkaa tutkimaan asioita omatoimisesti matkan edetessä, kun on päässyt jonkinlaisella setillä alkuun.

- Vaativat virittämistä.
Rumpujen runkomateriaalia tärkeämpää on kalvojen viritys, sillä huonosti tai ei lainkaan viritetyt rummut eivät imartele kalleintakaan rumpusettiä.


Esimerkkisetti

Mapex Tornado Studio Full Set - FJ

tutustu lisää


Vinkit akustisen rumpusetin ostamiseen

Akustisen rumpusetin voi ostaa hyvin uutena tai käytettynä, ensimmäisenä on hyvä miettiä soittajan ja sitä kautta rumpujen kokoa.

Rumpujen koot merkitään tuumissa, halkaisija x syvyys.

Standardikoot ovat
22 "x 16" Bassorumpu
10 "x 07" Tom Tom
12 "x 08" toinen Tom Tom
14 "x 15" Lattiatom
14 "x 5.5" Virveli
Jos ostat settiä lapselle, voit ostaa 18- tuumaisella bassorummulla varustetun setin, jotta rumpuja voi asettaa hieman alemmas. Muutoin kaikki koot käyvät. Pienempi rumpu tuottaa luonnostaan vähän korkeamman äänen ja isompi matalamman, toki myös virityksellä ja kalvoilla on väliä.
Katso tästä tekstistä lisää ohjeita kalvojen valintaan


Akustinen setti kokonaisena vai shell- settinä?


Kokonaisena ostettuun akustiseen rumpusettiin (5-piece) kuuluu ensimmäisessä kuvassa näkyvät osat, mutta jälleen penkki, bassorummun pedaali, kuulosuojaimet ja kapulat eivät yleensä kuulu mukaan kauppaan.

Shell-setti (toinen kuva, virvelikään ei kuulu shell-settiin) tarkoittaa sitä, että pedaali, symbaalit, symbaalitelineet, virveli tai sen teline eivät kuulu mukaan. Jos sinulla on olemassa edellämainitut tavarat, uusi setti kannattaa ostaa Shell-settinä, jotta saat samalla rahalla parempilaatuisena vain ne osat, jotka tarvitset.

Virvelirumpu ostetaan usein erikseen, vaikka se kuuluukin normaaleihin setteihin mukaan. Tomit ovat keskenään samaa merkkiä ja mallia, eikä niitä yleensä sekoiteta keskenään. Virveli ja symbaalit sen sijaan voivat olla myös jotain muuta merkkiä ja symbaalit eri merkkiä keskenäänkin.

Hyviä symbaalivalmistajia ovat mm. Sabian, Paiste, Istanbul, Zildjian sekä Meinl. Symbaaleita kannattaa hankkia käytettynä, kestävät aikaa ja ovat uutena todella kalliita.


Muistutus: Muista ostaa

Kuulosuojaimet

Akustinen rumpusetti on äänekäs, tarvitset kuulosuojaimet, joko kuppikuulokkeet tai in-ear-monitorit kuten Shure e215

Kuulokkeet

Sähkörummuissa ääni tulee kuulokkeisiin, tarvitset kuulokkeet

Rumpukapulat

Osta rumpukapuloita, mikä vain merkki 5A tai 5B tai 7A alle 6v. lapselle

Bassorummun pedaali

Bassorummun pedaali ei automaattisesti kuulu kauppaan


Mistä rumpusetti kannattaa ostaa?

Muusikoiden.net tai Facebookin Rumpukirppis ovat hyviä kauppapaikkoja laadukkaille käytetyille rumpuseteille.

Uutena ostaessa on hyvä idea ensin tukea paikallisia musiikkiliikkeitä, mutta mikäli sieltä ei löydy tarpeeseen vastaavia tuotteita, Euroopan suurin musiikkiliike, saksalainen Thomann on varma valinta. Heillä on laaja valikoima, nopeat toimitukset ja luotettava palvelu.

Toivottavasti tämä teksti auttoi sinua valitsemaan rumpusettisi paremmin.


Lisää apua

Lue seuraavaksi

aloita rumpujensoitto

Jäikö jotain epäselväksi?
Ota yhteyttä!

Vastaan kysymyksiisi mielelläni!

ota yhteyttä

Ostamassa ensimmäistä rumpusettiä?

Lue selkeät ja visuaaliset ohjeet rumpusetin ostoon tästä e-kirjasta.

e-kirja