Sähkörummut vai akustinen rumpusetti?
Hyvän rumpusetin osto saattaa tuntua aloittelijasta vaikealta. Vaihtoehtoja ja valmistajia on paljon, hintaerot suuria, eikä yhtä oikeaa vastausta tunnu löytyvän. Tämä johtuu siitä, että aloittelijalle sopii moni rumpusetti, eikä yhtä vastausta siksi olekaan. Kun ostat vain riittävän laadukkaan setin, se tulee olemaan riittävä.
Ensimmäinen asia, joka täytyy ottaa huomioon on se, missä aiot rumpuja säilyttää ja soittaa, eli
ostatko sähkörummut, vai akustiset rummut.
Sähköiset ja akustiset rummut soveltuvat eri tarkoituksiin. Vähän tilaa ja aikaa omaavalle sähkörummut soveltuvat mainiosti olohuoneen nurkkaan, mutta mikäli vain aikaa ja mahdollisuus kodin ulkopuoliselle treenikämpälle on, ovat akustiset rummut todennäköisempi vaihtoehto.
On lopulta mielipideasia, kummalla setillä haluaa soittaa, mutta ostoa harkitessa on syytä tietää molemmista vaihtoehdoista oleellisimmat hyödyt ja haitat.
Rumpusetti lapselle
Lapselle käy samat rumpusetit, kuin aikuiselle.
Sähkörumpusettiä ostaessa skippaa suoraan erikoisen näköiset, pienet ja huterat setit. Niistä ei ole kauaa iloa lapsellekaan.
Kuvassa oleva Rolandin setti on todella hyvä aloitussetti, koska siinä on mesh-kalvot rummuissa, sekä kaikki tarpeelliset tavarat tulevat mukaan kauppaan, joka säästää sinulta paljon rahaa.
Suosittelen tätä Rolandin settiä lapselle ja aloittelijalle muutenkin!
Akustista settiä ostaessa bassorummun on hyvä olla 18 tai 20 tuumainen, jotta tomit on mahdollista asettaa hieman alemmas. Lapsi yltää näin paremmin soittamaan. Yli 10-vuotiaalle lapselle käy kaikki setit, joita aikuisellekin voisit ostaa.
Sähkörumpusetti

https://www.reddit.com/r/edrums/comments/
gkij57/joining_the_td17kvx_club/
Sähkörumpusetti on melko hiljainen, huom. ei silti äänetön, koska kumisista / verkkokalvoisista rummuista lähtee kuitenkin ääntä, vaikka itse rumpujen ääni tulee kuulokkeisiin.
Toinen usein huomiotta jäävä asia on bassorummun soitto, joka on usein enemmän riesa naapureille, kuin rumpuun lyömisen ääni. Jalalla lattiaan tamppaaminen kuuluu ja tuntuu jonkin verran varsinkin alakertaan, joten ota tämä huomioon soittoajoissa ja pituuksissa.
Sähkörummut soveltuvat joka tapauksessa myös kerrostaloon, kun taas akustisella setillä ei missään tilanteessa voi soittaa kerrostalossa naapureita häiritsemättä.




Esimerkkisetti
Roland TD-1DMK V-Drum Set

Sähkörumpusetin plussat ja miinukset
+ Helppo aloittaa. Sähkörumpusettiä ei tarvitse virittää eikä säätää, heti kun setti on kasattu ja aseteltu, voit kytkeä virran päälle ja valmista tuli.
+ Soveltuvat kerrostaloon, koska mahtuvat pieneen tilaan ja ääni tulee kuulokkeisiin. Tarkoittaa käytännössä myös sitä, että sinun ei tarvitse kulkea treenikämpän ja kodin väliä. Muista että rumpuihin lyömisestä ja etenkin bassorummusta tulee silti ääntä. Huomioi naapurit.
+ Liittäminen suoraan tietokoneeseen mahdollista, tämän ansiosta esimerkiksi äänittäminen ja oman soiton taltioiminen on helpompaa.
+ Rumpumoduuli sisältää monia erilaisia ääniefektejä, jotka tuovat soittoon uutta soundia verrattuna akustiseen rumpusettiin. Toimii esimerkiksi konemusiikkia soittaessa tai äänittäessä sekä omia projekteja tehdessä.
+ Vaihtoehdot. Sähkörumpuja on paljon erilaisia, eri valmistajilta ja eri materiaalein varustettu. Näistä vaihtoehdoista löydät varmasti sinulle sopivimmat.
+ Sähkörumpuja ei tarvitse virittää. Helpottaa, mikäli taloudessa ei ole virittämistä osaavia henkilöitä.
- Erilainen soittotuntuma. Sähkörumpuihin lyöminen ei vastaa tuntumaa, jonka saa lyödessä akustisen setin kalvoon. Myöskään eri rummun tai symbaalin kohtiin lyömistä tai iskujen välisiä äänenvoimakkuuksia ja näistä syntyvää erilaista soundia ei kaikilla (varsinkaan edullisemmilla) sähkörummuilla pääse harjoittelemaan.
- Hinta. Laadukas sähkörumpusetti on suhteessa paljon kalliimpi, kuin vastaavan tason akustinen setti. Mikäli tavoittelee akustiseen rumpusettiin verrattavaa soittokokemusta, on maksettava hieman enemmän.
- Sähkö. Vaativat aina sähköä toimiakseen, sähköiset osat voivat myös tietenkin hajota. Korjaaminen ei ole samanlaista, kuin rikkinäisen akustisen rumpusetin osan korjaaminen.
- Uusien osien lisääminen. Akustisessa rumpusetissä saat siirtää, poistaa ja lisätä uusia rumpuja settiisi vaivatta ja täysin mielikuvituksesi mukaan. Sähkörumpusetissä raja voi tulla vastaan nopeammin, mikäli rumpumoduulissa eli rumpujen aivoissa ei ole ylimääräisiä liitäntöjä. Lisääminen on mahdollista, mutta halvemmilla seteillä raja voi tulla nopeammin vastaan

Vaikka kyse olisikin lapsen harrastuksesta, jonka jatkuvuutta ei välttämättä tiedetä, ei kannata ostaa ensimmäistä tori.fi:n 100 euron rumpusettiä ja katsoa jatkuuko innostus vai ei. Muista, että huono ja halpa käytetty rumpusetti on vaikeampi saada myydyksi seuraavan tieltä, kuin keskitasoinen, keskihintainen setti.
Vinkit sähkörumpusetin ostamiseen


Laita matto sähkörumpusetin alle bassorummun ääntä vaimentamaan ja pitämään rummut paikallaan!
Akustinen rumpusetti
Kuten aiemmin mainittiin, akustinen rumpusetti ei sovellu kerrostaloon. Jos sinulla on autotalli tai muu erillinen tila rummuille, on akustinen rumpusetti erittäin hyvä vaihtoehto.
Akustiset rummut eivät olet suhteessa yhtä kalliita sähkörumpujen kanssa, halvallakin voi saada todella hyvän setin. Varaudu maksamaan setistä uutena n. 500-600 euroa, käytettynä voit saada hyvän setin n. 300-400 euron hintaankin.
Hyviä rumpuvalmistajia on paljon, esimerkiksi Yamaha, Mapex, DDrum, Pearl, Tama, Ludwig, DW ja DW PDP, Gretsch, Sonor..
Akustisen rumpusetin plussat ja miinukset
+ Hinta-laatusuhde. Kohtuullisella rahamäärällä on jo mahdollista saada hyvänkuuloinen setti. Edulliseen runkoon voi ostaa hyvät kalvot ja oikein viritettynä edullisemmankin setin saa kuulostamaan erittäin hyvältä.
+ Soittotuntuma. Akustinen rumpusetti on soittotuntumaltaan aivan erilainen sähköiseen verrattuna. Eri voimakkuudella lyödyt iskut ja eri kohtiin rumpuja tehdyt lyönnit tuottavat erilaisen äänen, joten pääset harjoittelemaan musikaalisempaa ja vivahteikkaampaa rumpujensoittoa.
+ Helppo modifioida. Akustiseen rumpusettiin on helppo ostaa yhteensopivia tomeja ja kalvoja. Symbaaleita voi hankkia oman mieltymyksen mukaan, teoriassa kaikki käy.
+ Vaihtoehdot. Myös akustisia rumpuja on mahdollista ostaa kokonaisina setteinä tai osa kerrallaan. Vaihtoehtoja on jokaiselle jokaiseen tarkoitukseen.
- Vaativat omakotitalon / treenikämpän. Akustiset rummut ovat sen verran äänekkäät, että edes äänieristysten kanssa ne eivät sovellu kerrostaloon.
- Vaativat tietotaitoa. Akustinen setti vaatii hieman lajiin perehtymistä, jotta rummut saa kuulostamaan hyvältä. Koskee rumpuja, kalvoja, symbaaleja ja virittämistä. Toki tehdessä oppii, ei tarvitse ajatella, että kaikki täytyy heti tietää. Ole kuitenkin valmis opettelemaan hieman akustisen rumpusetin ominaisuuksia ja huoltoa pikkuhiljaa.
- Vaativat virittämistä. Kuten edellisessä kohdassa mainitsin, rumpujen materiaalia tärkeämpää on viritys, sillä huonosti tai ei lainkaan viritetyt rummut eivät imartele kalleintakaan rumpusettiä.
Esimerkkisetti
Mapex Tornado Studio Full Set - FJ

Vinkit akustisen rumpusetin ostamiseen

Rumpujen koot merkitään tuumissa, halkaisija x syvyys.
Standardikoot ovat
22 "x 16" Bassorumpu
10 "x 07" Tom Tom
12 "x 08" toinen Tom Tom
14 "x 15" Lattiatom
14 "x 5.5" Virveli

Muutoin kaikki koot käyvät. Pienempi rumpu tuottaa vähän korkeamman äänen ja isompi matalamman, toki myös virityksellä ja kalvoilla on väliä.

Akustisissa rummuissa ääni syntyy siten, että kun lyöt yläkalvoon, ääni kimpaa yläkalvosta alakalvoon ja takaisin ylös. Alakalvo on lopulta se, joka määrittää rummun soundia eniten.
Ota tämä huomioon ja vaihda samalla kertaa sekä ylä-, että alakalvot. Voit ostaa samat kalvot molemmille puolille, tai eri kalvot, mielipideasia.
Kalvojen ostossa sinua helpottaa, kun tiedät rummun koon. Edellä mainitussa luettelossa koot ovat seuraavat:
Bassorumpu 22 tuumaa
Tom tomit 10 ja 12 tuumaa
Lattiatom 14 tuumaa
Virveli 14 tuumaa
Muissa rummuissa voit ostaa kaksi samaa kalvoa per rumpu, mutta virvelin alakalvo on erikseen. Virvelimaton täytyy päästä tuottamaan virvelille ominaista ääntä, jonka vuoksi alakalvo on todella ohut.
Hyviä kalvovalmistajia ovat Remo, Aquriand, Evans ja Code drumheads.
Setti kokonaisena vai shell- settinä?


Kokonaisena ostettuun akustiseen rumpusettiin (5-piece) kuuluu ensimmäisessä kuvassa näkyvät osat, mutta jälleen penkki, bassorummun pedaali, kuulosuojaimet ja kapulat eivät yleensä kuulu mukaan kauppaan.
Shell-setti (toinen kuva, virvelikään ei kuulu shell-settiin) tarkoittaa sitä, että pedaali, symbaalit, symbaalitelineet, virveli tai sen teline eivät kuulu mukaan. Jos sinulla on olemassa edellämainitut tavarat, uusi setti kannattaa ostaa Shell-settinä, jotta saat samalla rahalla parempilaatuisena vain ne osat, jotka tarvitset, etkä ylimääräistä penkkiä ja hi-hatia jne.
Virvelirumpu ostetaan usein erikseen, vaikka se kuuluukin normaaleihin setteihin mukaan. Tomit ovat yleensä keskenään samaa merkkiä ja mallia, eikä niitä sekoiteta keskenään. Virveli ja symbaalit sen sijaan voivat olla myös jotain muuta merkkiä ja symbaalit eri merkkiä keskenäänkin.
Hyviä symbaalivalmistajia ovat mm. Sabian, Paiste, Istanbul, Zildjian sekä Meinl. Symbaaleita kannattaa hankkia käytettynä, kestävät aikaa ja ovat uutena todella kalliita.
Muistutus: Muista ostaa
Ei muutakun rumpukaupoille!
Muusikoiden.net tai Facebookin Rumpukirppis ovat hyviä kauppapaikkoja laadukkaille käytetyille rumpuseteille. Uutena tykkään itse ostaa Saksasta Thomannilta, koska siellä on laajin valikoima, nopeat toimitukset ja luotettava palvelu.
Vaikka ostaisit todella vanhan setin, uusimalla kalvot ja virittämällä rummut saat soundista käytännössä uudenveroisen, joten myös käytetty setti omalta paikkakunnalta voi olla hyvä ratkaisu!
Mikäli akustisen setin osto tuntuu tässä vaiheessa liian vaikealta, voit aina ostaa ensin sähkörummut, aloittaa niillä, ja ostaa akustiset rummut vasta myöhemmin.
Toivottavasti tämä teksti auttoi sinua valitsemaan rumpusettisi paremmin.