Hyvä rumpusetti aloittelijalle

Oletko aikeissa ostaa uuden rumpusetin, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle? Tämän kirjoituksen tarkoituksena on auttaa sinua rumpusetin ostossa, ostat settiä sitten itsellesi tai esimerkiksi lapsellesi.

Missä aiot soittaa? Ostaako sähkörummut vai akustinen rumpusetti?

Hyvän rumpusetin osto saattaa tuntua aloittelijasta vaikealta. Vaihtoehtoja ja valmistajia on paljon, hintaerot suuria, eikä yhtä oikeaa vastausta tunnu löytyvän. Älä huoli, aloittelijalle sopii moni rumpusetti, eikä yhtä vastausta siksi olekaan.

Ensimmäinen asia, joka täytyy ottaa huomioon on se, missä aiot rumpuja säilyttää ja soittaa, eli ostatko sähkörummut vai akustiset rummut?

Sähköiset ja akustiset rummut soveltuvat eri tarkoituksiin: Vähän tilaa ja aikaa omaavalle sähkörummut soveltuvat mainiosti olohuoneen nurkkaan, mutta mikäli on mahdollisuus kodin ulkopuoliselle treenikämpälle, ovat akustiset rummut todennäköisesti parempi vaihtoehto.

On mielipideasia, kummalla setillä haluaa soittaa, mutta ostoa harkitessa on syytä tietää molemmista vaihtoehdoista oleellisimmat hyödyt ja haitat.

Huomio: Rumpusetti lapselle

On olemassa erikseen junior-settejä, jotka voivat olla paras ratkaisu pienelle lapselle, mutta heti kun pituus riittää yltämään pedaaleihin, käy lapselle samat rumpusetit kuin aikuisillekin.

Sähkörumpusettiä ostaessa vältä erikoisen näköisiä, pieniä ja huteria settejä, ne jäävät lapsenkin soiton jalkoihin nopeasti ja säätömahdollisuudet ovat usein minimaaliset.

Akustista settiä ostaessa bassorummun on hyvä olla 18- tai 20-tuumainen, jotta tomit on mahdollista asettaa hieman alemmas. Lapsi yltää näin paremmin soittamaan.

Vaihtoehto 1: Sähkörummut

Sähkörumpusetin plussat ja miinukset

+ Helppo aloittaa. Heti kun sähkörumpusetti on kasattu ja aseteltu, voit kytkeä virran päälle ja valmista tuli.

+ Soveltuvat kerrostaloon,
koska mahtuvat pieneen tilaan ja ääni tulee kuulokkeisiin. Tarkoittaa käytännössä myös sitä, että sinun ei tarvitse kulkea treenikämpän ja kodin väliä. Muista että rumpuihin lyömisestä ja etenkin bassorummusta tulee silti ääntä. Huomioi naapurit.

+ Liittäminen suoraan tietokoneeseen mahdollista, tämän ansiosta esimerkiksi äänittäminen ja oman soiton taltioiminen on helpompaa.

+ Sähkörumpuja ei tarvitse virittää. Helpottaa, mikäli taloudessa ei ole virittämistä osaavia henkilöitä. Rumpujen virittäminen vaatii hieman perehtymistä ja sitä on tehtävä ajoittain, sähkörummuissa tätä ongelmaa ei ole.

- Erilainen soittotuntuma. Sähkörumpuihin lyöminen ei vastaa tuntumaa, jonka saa lyödessä akustisen setin kalvoon. Usein sähkörummuissa lyönnin ääni tulee samanlaisena kuulokkeeseen riippumatta lyönnin voimakkuudesta ja osumakohdasta, varsinkin edullisimmissa seteissä. Tämä ei toimi samalla tavalla akustisessa setissä, jolloin sellaiselle siirtyessä sähkörumpujen soittaja joutuu usein opettelemaan dynamiikkaa ja settibalanssia uudelleen.

- Hinta. Edullisimmat sähkörummut ovat yleensä huteria ja kapeita, moduuli ei välttämättä tunnista kaikkia iskuja, säätömahdollisuudet ovat rajalliset jne. Jotta saat setin, joka pysyy soittajan mukana muutamankin ensimmäisen vuoden, alle 500 euron ei yleensä settiä löydä uutena eikä käytettynäkään.

- Sähkö. Vaativat aina sähköä toimiakseen, sähköiset osat voivat myös tietenkin hajota. Korjaaminen ei ole samanlaista, kuin akustisen rumpusetin rikkoutuneen osan korjaaminen tai vaihtaminen.

- Uusien osien lisääminen. Akustisessa rumpusetissä saat siirtää, poistaa ja lisätä uusia rumpuja settiisi vaivatta ja täysin mielikuvituksesi mukaan. Sähkörumpusetissä raja voi tulla vastaan nopeammin, mikäli rumpumoduulissa ei ole ylimääräisiä liitäntiä.

Vinkit sähkörumpusetin ostamiseen

Varaudu maksamaan setistä uutena 700-800 euroa ja käytettynä n. 400-600 euroa.
Katso, että setissä on oikea bassorummun pedaali ja valkoiset mesh-kalvot. Halvemmissa seteissä molemmille jaloille on vain irralliset polkimet, varsinkin oikealle jalalle, joka soittaisi bassorumpua, tämä poljin ei vastaa yhtään oikean pedaalin soittotuntumaa. Verkkokalvot siksi, että ne ovat hiljaisimmat.
Muista, että bassorummun pedaali, penkki ja kuulokkeet eivät automaattisesti kuulu aina mukaan kauppaan. Tarkista ostaessa mitä setin mukana tulee.

Laita matto sähkörumpusetin alle bassorummun ääntä vaimentamaan ja pitämään rummut paikallaan!

Merkkisuositus: Roland

Roland on alan johtava sähkörumpuvalmistaja, nämä setit ovat lähtökohtaisesti hyvälaatuisia, halvimmatkin. Ne kestävät vuosia ja niillä on myös jälleenmyyntiarvoa.

Suositus:
Roland TD-07DMK tai jos on vähän enemmän budjettia: Roland TD-07KV vähän paremmilla varusteilla.

Thomannilta selatessa huomaat, että suuremmat numerot ovat parempia malleja ja hinta nousee sen mukaan.

Nämä setit sopivat jokaiselle soittajalle iästä ja koosta huolimatta. Osta pelkkä setti tai bundle, jossa mukana tulee kuulokkeet, penkki ja pedaali jne, mikäli sinulla ei ole niitä valmiiksi.

Vaihtoehto 2: Akustinen rumpusetti

Akustisen rumpusetin plussat ja miinukset

+ Hinta-laatusuhde. Kohtuullisella rahamäärällä on jo mahdollista saada hyvänkuuloinen setti. Edulliseen runkoon voi ostaa hyvät kalvot ja oikein viritettynä edullisemmankin setin saa kuulostamaan erittäin hyvältä.

+ Soittotuntuma. Akustinen rumpusetti on soittotuntumaltaan aivan erilainen sähköiseen verrattuna. Pääset harjoittelemaan eri äänenvoimakkuuksia, liikeradat ovat laajempia ja kyllähän akustisen setin fiilis on voittamaton.

+ Helppo muokata. Akustiseen rumpusettiin on helppo ostaa lisää telineitä ja symbaaleja, kalvoja ja muita instrumentteja oman mieltymyksen mukaan, teoriassa kaikki käy.

+ Helppo ostaa ja myydä käytettynä. Akustisen rumpusetin instrumentteja, telineitä ja symbaaleita liikkuu paljon käytettynä ja niitä on pääosin luotettavaa ja melkein järkevämpääkin hinta-laatusuhteeltaan ostaa käytettynä. Sama toimii tietysti sinun tarvitessa myydä oman upgreidauksen yhteydessä edelliset tavarat.

- Vaativat omakotitalon / treenikämpän. Akustiset rummut ovat sen verran äänekkäät, että edes äänieristysten kanssa ne eivät sovellu kerrostaloon.

- Vaativat virittämistä.
Rumpujen runkomateriaalia tärkeämpää on kalvojen viritys, sillä huonosti tai ei lainkaan viritetyt rummut eivät imartele kalleintakaan rumpusettiä. Virittäminen voi aluksi tuntua vaikealta. Löydät ohjeet virittämiseen tästä kirjoituksesta.

- Symbaalit ovat kalliita. Kuten sanottu, edullinenkin setti pärjää loistavasti kun kalvoista ja vireestä pitää huolta. Erona tähän ovat symbaalit, jotka ovat setin kallein osa. Niitä voi päivitellä matkan edetessä, pelkästään yksi hyvä symbaali saattaa kuitenkin maksaa 150-250 euroa.

Vinkit akustisen rumpusetin ostamiseen

Akustisen rumpusetin voi ostaa hyvin uutena tai käytettynä, ensimmäisenä on hyvä miettiä soittajan ja sitä kautta rumpujen kokoa.

Rumpujen koot merkitään tuumissa, halkaisija x syvyys.

Standardikoot ovat
22" x 16" Bassorumpu
10" x 07" Tom Tom
12" x 08" toinen Tom Tom
14" x 15" Lattiatom
14" x 5.5" Virveli
Jos ostat settiä lapselle, voit ostaa 18- tuumaisella bassorummulla varustetun setin, jotta rumpuja voi asettaa hieman alemmas. Muutoin kaikki koot käyvät. Pienempi rumpu tuottaa luonnostaan vähän korkeamman äänen ja isompi matalamman, toki myös virityksellä ja kalvoilla on väliä.
Katso tästä tekstistä lisää ohjeita kalvojen valintaan

Suositus:
Akustiset rummut: Tama Rhythm Mate Standard tai Yamaha Rydeen Studio.

Harkitse tätä: Akustinen setti kokonaisena vai shell- settinä?

Kokonaisena ostettuun akustiseen rumpusettiin (5-piece) kuuluu ensimmäisessä kuvassa näkyvät osat. Eli kaikki rummut, symbaalit ja telineet niille.

Shell-setti (toinen kuva, virvelikään ei kuulu shell-settiin) tarkoittaa sitä, että pedaali, symbaalit, symbaalitelineet, virveli tai sen teline eivät kuulu mukaan. Jos sinulla on olemassa edellä mainitut tavarat, uusi setti kannattaa ostaa Shell-settinä, jotta saat samalla rahalla parempilaatuisena vain ne osat, jotka tarvitset.

Virvelirumpu ostetaan usein erikseen, vaikka se kuuluukin normaaleihin setteihin mukaan. Tomit ovat keskenään samaa merkkiä ja mallia, eikä niitä yleensä sekoiteta keskenään. Virveli ja symbaalit sen sijaan voivat olla myös jotain muuta merkkiä ja symbaalit eri merkkiä keskenäänkin.

Hyviä symbaalivalmistajia ovat mm. Sabian, Paiste, Istanbul, Zildjian sekä Meinl. Symbaaleita kannattaa hankkia käytettynä, kestävät aikaa.

Muistutus: Muista ostaa

Ostit kumman setin tahansa, alla olevat välineet eivät yleensä kuulu mukaan kauppaan. Lue lisää näistä tästä tekstistä.

Kuulosuojaimet

Heti, kun mahdollista, osta kunnollinen rumpupenkki jotta saat hyvän soittoasennon.

Kuulokkeet

Joko in-ear-monitorit tai kuppikuulokkeet, jotta kuulet metronomin / musiikin & vaimennat rumpujen äänen.

Rumpukapulat

Osta rumpukapuloita, mikä vain merkki 5A tai 5B tai 7A alle 6v. lapselle.

Bassorummun pedaali

Bassorummun pedaali ei automaattisesti kuulu kauppaan.

Mistä rumpusetti kannattaa ostaa?

Muusikoiden.net tai Facebookin Rumpukirppis ovat hyviä kauppapaikkoja laadukkaille käytetyille rumpuseteille.

Uutena ostaessa on hyvä idea ensin tukea paikallisia musiikkiliikkeitä, mutta mikäli sieltä ei löydy tarpeeseen vastaavia tuotteita, Euroopan suurin musiikkiliike, saksalainen Thomann on varma valinta. Heillä on laaja valikoima, nopeat toimitukset ja luotettava palvelu.

Toivottavasti tämä teksti auttoi sinua valitsemaan rumpusettisi paremmin.

Lue seuraavaksi

Mitä vaihtoehtoja sinulla on, kun haluat soittaa rumpuja kerrostalossa?

rumpusetti kerrostalossa