Mistä löytää rumpunuotit biiseihin?

Harjoittelun päätavoitteena on suurimmalle osalle meistä muusikin soitto, joko itse kappaleiden mukana tai bändin kanssa. Tässä tekstissä näet muutaman vaihtoehtoisen paikan, josta voit löytää kappaleiden rumpunuotit.

1. Songsterr

Songsterr.com toimii kätevästi tietokoneella ja puhelimella. Siitä on olemassa ilmainen ja maksullinen versio, mutta ilmaisellakin pärjää pitkälle! Pystyt soittamaan kappaletta interaktiivisen nuotin kanssa, eli näet koko ajan missä olet menossa.

Ilmaisella versiolla pystyt kuuntelemaan synth-versiota, eli aidot soittimet ja laulu eivät kuulu, mutta kappale on silti tietysti erinomaisesti tunnistettavissa. Maksullisella versiolla voit soittaa ruudun sivussa olevan Youtube-videon mukana eli silloin saat soittaa oikean biisin mukana.

2. Tomplay

Tomplay.com on maksullinen palvelun, kirjoitushetkellä (syksy 2024) se on 19,99 € kuussa.

Tämä ei ole paha hinta siitä, että saat satoja biisejä soittoon, koska yleensä juuri rummuille nuottien löytäminen on välillä hyvin työlästä. Tomplayssa on 14 päivän ilmainen triali, joten voit rauhassa käydä tutustumassa ja katsoa löytyykö sieltä kappaleita, jotka haluat opetella.

3. Drumeo

Drumeo.com on maailman suurin online-rumpukoulu. Melkein samalla hinnalla, mitä maksat esimerkiksi Tomplaysta, pääset tuhansien kappaleiden lisäksi oppimaan samalla rumpujensoittoa muillakin tavoilla, kuten Drumeon omalla Methodilla ja 30 päivän liveharjoituksilla, joita heillä nykyään julkaistaan säännöllisesti. Nuotit saa myös kätevästi tulostettua ulos jos tarvitset niitä esim. rumpuhuoneella tai keikalla.

*Huomio, Drumeolla tuli jonkinlaista lisenssikiistaa tms. nuotinnuksista kesällä 2024 ja valtaosa kappaleista jouduttiin poistamaan. He tekevät varmasti töitä korjatakseen asian, mutta toistaiseksi kappalerepertuaari on paljon aiempaa suppeampi. Seuraillaan tilannetta, muu sisältö on tietysti ennallaan.

4. Youtube

Tämä on minun henkilökohtainen suosikki. Yleensä jos kappale on vähänkään tuttu, on sen joku soittanut läpi ja usein myös löytyy nuotitettu versio. Hyvä puoli tässä on se, että voit seurata itse rumpalia samalla kun seuraat nuottia ja opit soittaessasi myös soittotekniikkaa, näet millaisia käsijärjestyksiä hän käyttää, miten kovaa tai hiljaa soittaa tiettyjä nuotteja jne, havaintoja, joita pelkkä nuottirivi ei kerro.

Tässä alla muutamia kanavia, joilla on paljon nuotitettuja kappaleita.

5. Rumpucoverit

Sitten kun olet soittanut vähän kauemmin, voi olla että riittää pelkästään, että näet mitä toinen soittaa ja pystyt sen perässä opettelemaan kappaleita. Tässä pari kanavaa siihen.

Huom! Muista opetella soittamaan myös ilman nuotteja.

Nuotit ovat hyvä tapa sisäistää ja harjoitella kappaleiden soittoa, mutta muista, että rummuissa on kyse myös energiasta. Nuottilappuun orjallisesti tuijottaessa tietynlainen vapaus häviää ja soitosta tulee helposti vähän "insinöörimäistä" jos näin voisi sanoa. Muista siis, että kun kappale on hallussa, harjoittele kääntämään katse pois nuoteista ja opettele muistamaan kappaleen osiot ilman nuotteja.

Lue seuraavaksi

Miten uusia kappaleita kannattaa lähteä harjoittelemaan rummuilla?

opettele kappale