Nuotit 5: Rytmiharjoituksia

Aiemmissa kirjoituksissa olemme harjoitelleet nuottien tunnistamista ja erottamista, rumpunuotteja sekä tahtilajeja. Eiköhän harjoitella!

Nämä videot auttavat, mutta vain jos soitat mukana

Tässä tekstissä on koottuna kertauksen ja harjoituksen vuoksi muutamia nuotti- ja rytmiharjoituksia rumpalille. Videoiden katsominenkin auttaa, mutta parhaiten opit, kun katsot videot ajan kanssa ja soitat mukana.

1. Kertaus peruskäsitteistä

Kerrataan vielä esimerkkien kautta perusnuotit ja miten nuotteja lasketaan. Nuottien laskeminen on tärkeä taito etenkin alussa, koska se auttaa hahmottamaan milloin mikäkin nuotti soitetaan ja miten nuotit asettuvat soittoon keskenään.

Nämä on erittäin tärkeä ymmärtää, koska musiikissa ja rummuissa käytetään ilmaisuja kuten "It's on the and of two" "hit the snare on the A's", joten mitä nopeammin saat eri termeistä selville, minne nuotit sijoittuvat, sitä helpompi uusi rytmi on sisäistää ja oppia.

Rumpunuotit neljäsosista kuudestoistaosiin, ja miten ne lasketaan.

Toinen video, jossa käydään läpi sama asia. Katso myös tämä, koskaan ei ole liikaa kertausta ja jonkun toisen selittämänä asian saattaa ymmärtää paremmin. Tässä videossa mainitaan myös termi time signature, siitä voi lukea lisää "tahtilajit" blogitekstistä.

Rumpunuotit kahdessa minuutissa! Huomaa, että riden ja crashin kohdalla on muutamia eri tapoja kirjoittaa nuotit, nämä vaihtelevat vähän kirjoittajasta riippuen.

Rytmiharjoitus 1

Jos katsoit edelliset videot huolella, sinun pitäisi nyt muistaa, miten eri nuotteja lasketaan ja miten rumpusetin eri rummut merkitään nuottiviivastolle. Jatketaan nuottiharjoituksilla. Kannattaa ensin pysäyttää video ja yrittää laskea ja soittaa rivi auki, ennen kuin katsot vastauksen videolta.

Tässä videolla yleisiä rytmejä ja niiden laskeminen. Laske ja soita mukana!

Huom! Pisteellinen nuotti

Tässäkin videolla näit muutamaan otteeseen nuotteja, joiden perässä on piste. Pisteellisiä nuotteja käytetään pidentämään aikaa, joka nuottien välissä on. Rummuilla ei saa pidempää nuottia vaikka miten soittaisi, toisin kuin esim. pianolla, joten yksi tapa siirtää seuraavaa nuottia pidemmälle, on kirjoittaa nuotin perään piste.

Saman saisi periaatteessa tehtyä myös niin, että kirjoitetaan nuotti ja lisätään taukoja perään, mutta pisteellinen nuotti on tätä varten, joten on parempi opetella käyttämään sitä.

Yksinkertaisuudessaan, pisteellinen nuotti on yhtä pitkä, kuin kolme pisteellistä nuottia pienempää nuottia. Tai toisin sanottua, 1,5 kertaa pisteellisen nuotin pituus.

Eli:
Pisteellinen neljäsosanuotti kestää yhtä kauan, kuin kolme kahdeksasosanuottia
Pisteellinen kahdeksasosanuotti kestää yhtä kauan, kuin kolme kuudestoista osanuottia
Pisteellinen kuudestoistaosanuotti kestää yhtä kauan, kuin kolme 32-osanuottia.

Rytmiharjoitus 2: Harjoitellaan rytmien lukemista

Eteenpäin! Harjoitellaan rytmien laskemista ja soittamista lisää seuraavan videon avulla.

Taso vaikeutuu koko ajan, katso miten pitkälle pääset niin, että laitat videon seis ja luet ensin nuottirivin, ennen kuin katsot miten se soitetaan. Tämä auttaa paljon enemmän, kuin se että yrittää pysyä videon mukana ymmärtämättä kunnolla mitä soittaa.

Rytmiharjoitus 3: Soitetaan!

Nyt ollaan harjoiteltu eri rytmejä ja laskemista, katsotaan seuraavaksi miltä tämä näyttää rumpukompeissa.

Tässä videolla erilaisia bassorumpukuvioita. Jokaisen tahdin yläpuolelle on kirjoitettu myös miten nämä nuotit lasketaan, laske mukana joko ääneen tai päässäsi. Keskity erityisesti siihen, että tunnistat mille iskuille (tai laskulle) bassorumpu tulee.

Loppuun vielä erilaisia rytmejä, jotta voit oppia uutta ja huomaat, miten nuottien laskeminen ja rytmit kulkevat pelkistä harjoituksista kohti kaikkea sitä, mitä rummuilla soitetaan.

Lue seuraavaksi

Rudimentit ovat rumpalin aakkoset. Mitä ne ovat ja miten niitä kannattaa harjoitella?

rudimentit