Rumpujensoiton harjoittelu 1: Osaaminen ja tavoitteet

Koska kaikkea ei voi harjoitella ja oppia kerralla, on tärkeää tunnistaa omat tavoitteet ja osaaminen, jotta voit selvittää, mitä sinun kannattaa nyt harjoitella ja mitä siirtää myöhemmäksi.

1. Aloita määrittämällä osaamisesi

Rumpujensoitossa on paljon osa-alueita, joita "pitäisi" harjoitella, jonka vuoksi on usein vaikea hahmottaa mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Samoin yhtä tärkeää on tietää mitä ei kannata juuri tällä hetkellä lähteä opettelemaan. Kuten minkä tahansa uuden taidon kanssa, askelmia ei kannata ohittaa, etkä voi myöskään edetä jokaiseen suuntaan samanaikaisesti.

Aloita harjoittelusi suunnittelu kartoittamalla missä olet tällä hetkellä. Nämä ovat suhteellisen karkeita teemoja, mutta auttavat sinua toivottavasti löytämään ainakin oleellisimmat osa-alueet, jotka kannattaa ottaa mukaan harjoitteluun seuraavaksi.

Oma osaamisesi aiheittain

Voit aloittaa esimerkiksi pohtimalla omaa osaamistasi aihealueittain, arvioi osaamisesi asteikolla 1-5 tai 1-10.

1 - En osaa ollenkaan / en ole opiskellut
5 / 10 - Osaan todella hyvin

Mikään taito ei tässä lajissa ole koskaan ns. valmis, mutta listaamalla omat vahvuutesi ja kehittymiskohtasi näet selkeästi, mitä asioita kannattaisi seuraavaksi harjoitella

Nuotit, teoria, lukeminen, kirjoittaminen, nuoteista soitto, rumpukirjat
Kapula- ja pedaalitekniikka
Kompit ja fillit
Riippumattomuus
Dynamiikka ja settibalanssi
Time
Rudimentit
Musikaalisuus
Äänitys / miksaus
Muut taidot (listaa ylös mikäli et löytänyt tästä sopivaa kategoriaa)

Listaa taidot vahvimmasta heikoimpaan

Järjestä ylläoleva lista siten, että vahvimmat taidot ovat ylhäällä ja heikoimmat alhaalla. Nyt sinulle alkaa muodostua kuva siitä, mihin teemoihin sinun kannattaisi seuraavaksi keskittyä.

Jätetään tämä lista hetkeksi syrjään ja siirrytään tavoitteisiin.

2. Tee lista tavoitteistasi

Oli tasosi mikä tahansa, on vaikea motivoitua harjoittelemaan vähänkään suunnitelmallisesti, jos ei tiedä mitä haluaa saavuttaa. Sinun täytyy tietää, mitä olet tekemässä ja miksi.

Olemassa olevien taitojen kartoittaminen auttaa luonnollisesti myös puuttuvien taitojen löytämisessä. Vaikka tavoitteidesi olisi hyvä sisältää vaiheeseesi tarpeellisia taitoja, mieti tässä vaiheessa myös mitä haluat omalta rumpujensoitoltasi lähitulevaisuudessa tai pidemmällä tähtäimellä.

Minne päin haluat soittouraasi viedä?

Mitä soittaminen sinulle merkitsee? Mikä sinua motivoi ja mistä saat hyvän fiiliksen? Missä näet itsesi esimerkiksi 5 vuoden kuluttua? Liittyen tietysti rumpujensoittoon tässä tapauksessa. 

Vaihtoehtoja on useita:

Pelkkä harrastus. Ehkä et ole koskaan halunnut rumpujensoitosta muuta kuin harrastuksen ja soitat omaksi iloksi, kenties joku autotallibändi tai sisarusten kanssa yhteissoitto voisi olla mukana haavelistalla.

Tukisoitin. Rummut ovat sinulle tukisoitin toisen instrumentin rinnalle.

Sosiaalinen media. Yleinen ja simppeli tie "kehittää" omaa soittouraa on aloittaa erilaisten rumpuvideoiden kuvaaminen toisten katseltavaksi.

Keikkailu. Yhdessä pääsee jammailemaan kerran kuussa, kerran viikossa tai tosissaan kiertämään, kokoonpanoja on monenlaisia. Omaan tilanteeseesi sopiva bändi löytyy varmasti. Lähtökohta tässä on se, että haluat soittamaan muiden kanssa ihmisten eteen, tämä tavoite merkitsee ehdottomasti tietynlaisia tavoitteita oman osaamisen suhteen.

Äänittäminen ja säveltäminen. Varsinkin bändihommia tehdessä tulee varmasti eteen tilanteita, joissa äänitystaidoista on hyötyä. Uusille biiseille on tehtävä rumpusovitukset ja viimeistään studiolla äänitystilanteen tuntemisesta on todella hyötyä. Nykyään rumpalina oleminen on paljon muutakin kuin pelkkää rumpujensoittoa, kuten taustanauhojen pyöritystä, sähköpadien ja samplereiden kanssa kikkailua jne, että tästä(kin) lokerosta löytyy kyllä tekemistä loppuelämäksi.

Opettaminen. Opettaessa tulee itse kerrattua asioita perusteellisemmin ja saa jakaa toiselle sitä tunnetta, mitä itse saa rumpujen soitosta. Oman osaamisen jako toisille voi olla hyvin palkitsevaa ja sillä pystyy myös saavuttamaan hieman lisätuloja tai enemmänkin, omasta osaamisesta riippuen.

Muitakin vaihtoehtoja on. Eri asia on se, mistä esimerkiksi saisi elannon, mutta harrastamisen ja intohimon vuoksi sitä kuitenkin soitetaan. Mitä enemmän tosissaan olet matkalla kohti ammattilaisuraa, sitä enemmän myös harjoitteluun ja oman tekemisen ohjaamiseen ja jatkuvaan kehittymiseen on keskityttävä.

3. Aloitetaan suunnitelman teko

Nyt kun tavoitteet on kartoitettu, otetaan taas mukaan ensimmäisessä kohdassa tehty lista. Seuraavaksi on aika koota sekä puuttuvat taidot, että tavoitteesi yhteen. Tässä meillä on käytössä kaksi joillekin ehkä työelämästä tuttua frameworkkia: Eisenhower Matrix sekä OKR.

Mitä tehdä ensimmäiseksi? - The Eisenhower Matrix

The Eisenhower Matrix on tehokkuuden, priorisoinnin ja ajanhallinnan framework, jonka tavoitteena on auttaa sinua priorisoimaan listan tehtäviä kategorisoimalla ne kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan.

Rumpuharjoitteluun tämä tulisi muokata seuraavanlaiseksi:

Vasen yläkulma: Tärkeä ja kiireellinen -> Tehdään ensimmäiseksi, sillä nämä teemat ovat paitsi suurimpia heikkouksiasi soittajana, myös aiheita, joiden osaaminen edesauttaisi omien tavoitteidesi saavuttamista todennäköisesti eniten.

Oikea yläkulma: Tärkeä mutta ei kiireellinen -> Lisätään seuraavaan harjoittelusuunnitelmaan, sillä taito on tärkeä, mutta ei juuri nyt liikuta neulaa kohti tavoitteitasi, tai osaat sitä jo sen verran, että pärjäät tällä hetkellä.

Vasen alakulma: Ei tärkeä, mutta kiireellinen -> tämä ei suoraan toimi, koska harjoittelua ei voi delegoida, joten tähän laatikkoon ei tarvitse laittaa mitään.

Oikea alakulma: Ei tärkeä, eikä kiireellinen -> voi olla teema, josta sinulla ei ole erityishyötyä, esimerkiksi tietty tyylilaji, jota et usko että "tarvitset" lähitulevaisuudessa tai todennäköisesti myöhemminkään. Tähän laatikkoon tehtävät, jotka voit kenties jättää roikkumaan ja palata myöhemmin, tai päättää toistaiseksi olla ottamatta niitä mitenkään huomioon.

https://hive.com/blog/eisenhower-matrix/

Tämän frameworkin avulla sinulle tulisi muodostua lista teemoista, joita haluat osata sellaiseen järjestykseen, että hahmotat mitä kannattaa alkaa heti seuraavaksi harjoittelemaan.

Miten saavutan tavoitteeni? - OKR: Objectives & Key Results

Kun harjoitteluteemasi on priorisoitu ja niiden tärkeysjärjestys suhteessa tavoitteisiin ja osaamiseen on selvillä, on vielä tehtävä pari valintaa. Emme voi harjoitella 7 asiaa kerralla, se johtaa yleensä heikkoon tulokseen, opit joko vain hieman jostain tai et välttämättä oikein mitään mistään.

Harjoitteluohjelman tarkempaa sisältöä kartoittaaksemme käväistään vielä hieman liiketoiminnan puolella.

OKR:iä on vuosikymmeniä käytetty mittaamaan yritysten, tiimien, sekä yksilöiden suorittamista sekä tavoitteiden saavuttamista. Yrityksiä, jotka käyttävät OKR:iä ovat esimerkiksi Adobe, Amazon, Facebook, Microsoft, Netflix, Spotify, Twitter... sait varmaan pointista kiinni?

"Okr:t ovat alunperin Andy Groven luoma tavoitejohtamismalli, jolla saadaan koko organisaatio toimimaan oikeaan suuntaan selkeästi mitattavin askelin. Okr:t lisäävät läpinäkyvyyttä ja auttavat ihmisiä keskittymään työssään oikeisiin asioihin". - Janne Jääskeläinen.

Pähkinänkuoressa: Mitä halutaan saavuttaa, miten voidaan mitata että päästiin perille, ja mitä konkreettisesti tehdään, jotta päästään perille.

OKR:iä mitataan yleensä kvartaaleittain (tammikuu-maaliskuu Q1, huhtikuu-kesäkuu Q2, heinäkuu-syyskuu Q3, lokakuu-joulukuu Q4), mutta päätä itse realistinen aikaikkuna tavoitteillesi.

https://www.perdoo.com/okr-examples-guide/

OKR:ien tavoitteena on "vaimentaa häly" ja ohjata tavoitteiden asettajaa (yritys, tiimi, yksittäinen henkilö) pysymään tietyllä, ennalta päätetyllä radalla arjen tekemisessä, suunnitella ja mitata tekemistä konkreettisesti ja pitää itsensä myös vastuussa tuloksista.

1. Objective

OKR:n rakentaminen lähtee "Objectivesta" eli päämäärästä. Mitä halutaan saavuttaa?

Päämäärä on suurpiirteinen, sitä ei mitata. Päämääriä on OKR-taulukossa yleensä 2-3. Tähän listaan tulee kolme tärkeintä / oleellisinta teemaa Eisenhower matrixin vasemman yläkulman laatikosta:

Mitkä kolme asiaa ovat kaikista tärkeimmät ja kiireellisimmät. Otetaan esimerkiksi:

Äänitys - koska tavoitteena on saada oman bändin ensimmäiset kappaleet nauhalle, mutta sinulla ei ole kokemusta eikä tarvikkeita äänittämiseen
Kapulatekniikka - koska musiikki, jota soitatte bändinne kanssa on fyysisesti sinulle haastavaa ja haluat saada soittosi kulkemaan paremmin
Fillit - tarvitset myös monipuolisempia fillejä, jotta saisit kirjoitettua mielenkiintoisempia rumpuosioita kappaleisiinne.

2. Key results

Otetaan äskeisen kohdan tavoitteet ja keksitään niille pari esimerkki key resultia.

Äänitys -> Olet ostanut tarvittavat mikrofonit ja mikserin sekä opetellut käyttämään yhtä DAWia. Olet myös opetellut perus miksauksen taidot, jotta pystyt joko muokkaamaan raitoja itse tai käydä parempaa keskustelua aihetta paremmin osaavan henkilön kanssa.
Kapulatekniikka -> Haluat oppia uuden tekniikan (push-pull), sekä kolme uutta rudimenttia X tempoon.
Monipuolisemmat fillit -> 1/16-osa trioleiden ja kolmen eri rudimentin käyttö filleissä sujuu luontevasti tempossa X. Muutaman lineaarisen fillin harjoittelu niin, että ne saa soitettua vaivattomasti.

3. Initiatives eli action!

Nyt sinun pitäisi olla aika perillä siitä, minkä muutaman teeman valitset seuraavaksi valituksi aikaikkunaksi ja mitä haluat saavuttaa. Mitä konkreettisempi listasi on, sitä helpompi sen onnistuminen on mitata.

Viimeisessä vaiheessa etsit tai kirjaat ylös harjoitukset, videot ja kappaleet, joiden kanssa alat taklaamaan tavoitteitasi. Osa aiheista saattaa mennä yhden A4:sen perusteellisella kyntämisellä, mutta jotkin aiheet saattavat tarvita muutamankin erilaisen lähestymistavan, ennen kuin voi olettaa näkevänsä merkittävää kehitystä.

Yksi iso tärkeä teema toteutuksessa on sinulle sopivan harjoittelurutiinin tekeminen. Tästä puhutaan seuraavassa tekstissä, joten tämän tekstin viimeiseksi kohdaksi jää resurssien ja harjoitusten hankkiminen.

Äänitys -> Selvitä ja hanki tarpeeseen ja budjettiin sopivat mikrofonit, lataa DAW, etsi pari hyvää Youtube-kanavaa jotka neuvovat sinut äänittämisen alkuun.
Kapulatekniikka -> Etsi resursseja push-pullin harjoitteluun ja valitse kolme rudimenttia.
Fillit -> Etsi harjoituksia 1/16-trioleille, sekä etsi oppimateriaalia lineaarisista filleistä. Kun edellisen vaiheen kolme rudimenttia on hyvin hallussa padilla, siirrä rudimentit setille.

4. Nappaa ilmainen PDF taulukoista

Jotta tämä teksti ei jäisi vain sanahelinäksi, ota tästä itsellesi esimerkkitaulukko näistä kahdesta Frameworkista oman suunnittelusi tueksi.

frameworkit pDF

Lue seuraavaksi

Kun tiedät mitä sinun tulisi seuraavien kuukausien aikana harjoitella, seuraavaksi pitäisi tehdä rutiinit, joiden ansiosta voit päästä tavoitteisiisi. Eli miten sinun tulisi harjoitella.

harjoittelu 2