Rumpujensoiton harjoittelu 2:  Suunnitelma

Edellisessä tekstissä kartoitettiin omaa osaamista ja tavoitteita. Seuraava vaihe onnistuneeseen harjoitteluun on hyvän harjoittelusuunnitelman tekeminen.

Kertaus: Osaaminen ja tavoitteet

Kerrataan aluksi, mitä sinulla pitäisi olla valmiina ennen kuin alat tekemään harjoittelusuunnitelmaa.

1. Omat tavoitteesi mietittynä, sekä listattuna oma osaamisesi vahvimmasta heikompaan.

2. Valittuna kolme teemaa tavoitteidesi kannalta tärkeimmistä ja osaamisesi perusteella haastavimmista asioista.

https://hive.com/blog/eisenhower-matrix/

The Eisenhower Matrix: Harjoitteluteemat jaettuna, mitkä asiat ovat sekä suurimpia kehityskohtiasi, sekä asioita jotka vievät sinua tehokkaimmin kohti tavoitteitasi

https://www.perdoo.com/okr-examples-guide/

Objectives and key results: Tärkeimmästä laatikosta (vasen yläkulma) valittu kolme teemaa, jotka on jaettu kolmeen tavoitteeseen sekä keinoiksi näiden tavoitteiden saavuttamiseen

Mikä on hyvä harjoittelusuunitelma

Nyt kun tiedät mitä sinun tulisi seuraavien kuukausien aikana harjoitella, seuraavaksi tulisi rakentaa rutiinit, joiden ansiosta voit päästä tavoitteisiisi. Eli miten sinun tulisi harjoitella.

Hyvä harjoitussuunnitelma on selkeä ja tavoitteidesi mukainen, realistinen, sekä omaan elämääsi ja aikatauluihisi sopiva. Siinä on tilaa paitsi elämän tuomille yllätyksille, myös lisämahdollisuuksia niille päiville ja viikoille, kun sinulla on todella hyvä vauhti ja kehitystä tapahtuu, sekä pystyt tehdä suunniteltua enemmän.

1. Tavoitteisiin tähtäävä

Sisältää pääasiassa asioita, jotka ovat sinulle tärkeimpiä ja vievät sinua eniten eteenpäin
Jaettu selkeästi eri teemoihin ja harjoituksiin, jotta sinun on helppo tarttua toimeen päästessäsi treenaamaan
Tarpeeksi monipuolinen, että se pitää mielesi virkeänä, mutta riittävän suppea, ettei se aiheuta analysis paralysis- ilmiötä, jossa jäät jumiin yrittäessäsi hahmottaa mitä tehdä harjoituksissa.

2. Realistinen

Sisältää sellaisen määrän harjoituskertoja / tunteja, että ohjelma on toteutettavissa useimpina päivinä / viikkoina
Mahdollistaa jouston ja elämän tuovat yllätykset, sekä tilanteet jossa tekeminen meinaa loppua kesken

1. Treenimäärät & aika

Tärkeintä harjoittelussa on jatkuvuus. 15 minuuttia joka päivä on parempi kuin 6 tuntia kahden viikon välein. Mieti ensimmäiseksi, montako kertaa viikossa realistisesti ehdit harjoittelemaan, sekä kuinka kauan.

Päätavoitteena on harjoitella 3 kertaa viikossa tunnin ajan. Tällä hetkellä parhaat päivät ovat maanantai, keskiviikko ja lauantai, mutta treenipäiviä ei välttämättä tarvitse lyödä lukkoon, mikäli pystyt pysymään rytmissä myös vaihtelevissa päivissä.
Tämän lisäksi 15 minuutin padiharjoittelu arkipäivisin.
Bändillä on myös harjoitukset lauantai-iltaisin, joten se laitetaan mukaan kalenteriin.

Tämän esimerkin mukaan harjoittelurutiinisi näyttäisi jotakuinkin tältä. Kirjoita X:n sijaan ruutuun asia, jota aiot pääasiassa tehdä.

2. Jaa suunnitelmasi harjoitukset käytettävissä olevaan aikaan

15 minuutin padiharjoittelu

Tämä voisi olla esimerkiksi 1 kuukausi / rudimentti (edellisen tekstin tavoitteiden mukaan). Kirjoita ohjelmaan rudimentti ja tempo / viikko, pyri suorittamaan rudimentti siististi ja nostamaan samalla tempoa esimerkiksi 5 BPM / viikko.

Kolme kertaa viikossa

Kolme kertaa viikossa harjoitteluun voit jakaa tasaisesti muita edellisen tekstin mukaan tekemiäsi aiheita ja harjoituksia. Maanantaina push-pull, keskiviikkona triolifillit ja lauantaina äänityksen harjoittelu. Tässä esimerkissä en avaa yksittäistä harjoituskertaa tai sen sisältöä sen tarkemmin, se tuskin on juuri sinulle relevanttia, mutta ymmärrät tämän avulla mitä itse kirjoittaa suunnitelmaasi

Bänditreenit

Lauantain bänditreenien sisältö määrittyy sen mukaan, mikä milloinkin on tarve. Rumpuosioiden kirjoitus, sovitukset, äänitys, yhteissoitto jne.

3. Jaa treenikertasi osioihin

Nyt kun tiedät mitä ja milloin harjoittelet, on jäljellä vielä treenisuunnitelman viimeinen vaihe. Miten harjoittelet.

Tässä kohdassa jaat käytettävissä olevan ajan alkulämmittelyyn, varsinaiseen opiskeltavaan aiheeseen sekä mahdollisesti myös loppujammailulle, vapaalle soitolle, tms. ylimääräiselle.

Näin varmistat, että olet hyvin valmistautunut ja lämmitellyt, varmistat riittävän ajan keskittyneelle harjoittelulle, sekä jätät loppuun tilaa rentoutumiselle.

Ota alkulämmittelyyn pieni aika, keskity eniten varsinaiseen asiaan, ja jätä loppuun tilaa harjoituksen luovalle harjoittelulle / musiikin soitolle tms.

Kuvassa olevat prosenttiarvot ovat suuntaa antavia, jaa harjoittelu intensiivisyyden sekä käytettävissä olevan ajan mukaan.

Alkulämmittely

Alkulämmittelyn tulisi kestää esimerkiksi tunnin harjoittelusessiossa 10-15 minuuttia. Tämän osion tarkoituksena on rauhoittaa mielesi treenaamaan ja jättää muu maailma ulkopuolelle, sekä lämmitellä kätesi ja jalkasi, jotta olet valmis harjoittelemaan.

Älä harjoittele alkulämmittelyssä mitään uutta, vaan tee jotain hyvin mekaanista ja yksinkertaista, jotain jonka jo osaat, mutta jonka haluaisit osata paremmin. Urheilussa tämä voisi olla vaikka alkulenkki tai hyppynaru.

Varsinainen oppiaihe

Tämä osio on treenikertasi pääasia. Tunnin harjoituksessa tähän voisi käyttää n. 25-40 minuuttia.

Huomioi, että ihmisen aivot jaksavat keskittyä asiaan tosissaan vain tietyn määrän aikaa. Hyvä taktiikka on The pomodoro Method, jossa opiskellaan 25 minuutin intervalleissa, joiden välissä on 5 minuutin tauko. Tämä on tutkitusti hyvä tapa oppia tehokkaasti ja antaa aivoille samalla aikaa levätä.

"The reason this method works is also simple: Evolutionary biology. The human brain can’t focus on a single task for long periods. Our brains are meant to ensure our survival."

Tässä kohdassa harjoittelet tavoitteellisesti jotain harjoitussuunnitelmasi asiaa, olet tarkkana, merkitset ylös tempot ja huomiot tarvittaessa.

Loppujammailu

Tässä kohdassa vihannekset ja pääruoka on syöty, vuorossa on jälkiruoka.

Olet saanut aikaiseksi sen mitä tulit treenikerralta hakemaan ja voit nyt keskittyä rentoutumiseen. Vie äsken oppimasi asia drumless-kappaleen kanssa kohti musikaalista toteutusta, soita mukavia kappaleita tai vapaasti haluamiasi asioita. Tämän osion tarkoitus on varmistaa, että treenikerrasta jää tehokkaan treenaamisen lisäksi hyvä mieli ja pääset lopettamaan harjoitukset hyvään fiilikseen. Tässä osiossa ei ole aikarajaa, soita niin kauan kun aikaa ja energiaa riittää.

Extra: Varmista onnistuminen ympäristöllä

Tämä teksti ei olisi kokonainen, mikäli tähän ei lisättäisi oikeanlaisen treeniympäristön merkitystä. Kuten kaikissa productivity / elämäntapojenmuutos vinkeissä, mikäli haluat onnistua, tee toivottu tekeminen itsellesi mahdollisimman helpoksi.

Tila ja tavarat

Siivoa treenitilasi ylimääräisestä tavarasta, roskista ja pölystä. Siistissä tilassa voit keskittyä paremmin.
Laita settisi ja padisi mahdollisimman valmiiksi ja helposti saataville, jotta aloittaminen on helppoa.
Järjestä kaikki soittamiseen tarvittavat tavarat, kuulokkeet, kapulat, rumpuavaimet, piuhat jne. tiettyyn paikkaan, ettei treeniaikaasi mene tavaroiden etsimiseen.
Jos tarvitset tietokonetta, tee tälle paikka valmiiksi settisi viereen.

Materiaalit

Google Drive / Notion tai vastaava treenimateriaaleille, hyödyllisille linkeille jne. Kätevä, koska saa avattua puhelimella sekä koneella, kaikki tiedostot ovat tallessa laitteesta riippumatta.
Spotify-soittolista rumpubiiseille, YouTube-soittolista treeniasioille.
Treenipäiväkirja vihossa, puhelimessa, tai koneella. Kirjoita ylös päivämäärät, treeniajat ja mitä on tehty, sekä mahdolliset huomiot. Tässäkin paras tapa on joku mukana kulkeva, mikäli digitaalinen, joka laitteella aukeava.

Nappaa PDF treenisuunnitelmasta

Lataa edellisestä tekstistä tutut frameworkit ja tämän tekstin viikkosuunnitelmapohja oman harjoitussuunnitelmasi teon tueksi.
lataa treeniohjelma

Lue seuraavaksi

Opi aloittelijalle parhaat tekniikkaharjoitukset, jotka voit soittaa rumpupadilla, jotta saat rumpusetistäkin enemmän irti.

aloittelijan paditreenit