Rumpusetin äänitys 2: Äänitysprosessi ja miksaus

Rumpusetin äänityksen osassa 1 käytiin läpi, miten rumpusetin äänitys toimii ja mitä tarvitset, jotta voit äänittää rumpusettiä perustuen Rumpalit- facebookryhmältä saatuihin tavarasuosituksiin.

Tässä tekstissä katsotaan hieman äänitystilanne hieman konkreettisemmin askel askeleelta.

Miten rumpuja äänitetään?

Tässä vaiheessa oletetaan, että olet jo ostanut itsellesi tarvittavat välineet, mutta jos et, voit palata äänitystekstien osaan 1. Tähän tekstiin on kuitenkin lisätty myös linkkejä saksalaiseen Thomann-musiikkiverkkokauppaan, josta voit katsoa esimerkkejä tavaroista. Vastaavia tuotteita on kuitenkin välillä myynnissä myös suomalaisissa kivijalkakaupoissa sekä verkkokaupoissa, muista katsoa myös heidän tarjontansa.

1. Mikrofonit, mikrofonitelineet ja piuhat

Kuten osassa 1 mainittiin, mikrofonimäärä riippuu tarpeestasi ja budjetistasi. Alkuun pääset ostamalla yhden tai kaksi overhead-mikrofonia, jotka äänittävät koko settiä yhtenä kokonaisuutena, sekä mikrofonin bassorummulle.

Kun budjetissa on jälleen tilaa, voit seuraavaksi voit ostaa mikrofonin virvelille ja bassorummulle. Tämän jälkeen voit ostaa mikrofonit tomeille, erikseen esim. hi-hatille, sekä huonemikrofoneja.

Mikrofonien ääni saadaan mikseriin XLR-kaapleiden kautta (kuvassa).

rumpumikrofonit

Lisäksi tarvitset mikrofonitelineitä tai rummun vanteeseen kiinnitettäviä klämppejä.

2. Mikseri

Mikrofonien asettelun jälkeen haluat yhdistää mikrofonisi mikseriin, joka puolestaan yhdistetään tietokoneeseen esimerkiksi USB-portin kautta äänitystä ja miksausta varten.

Mikserin valinnassa tärkein seikka on sisääntulojen määrä. Et halua ostaa kuutta mikrofonia, sekä mikseriä, jossa on sisääntulot vain kahdelle mikrofonille. Oletetaan, että vaikka aloittaisit vain kahdella mikrofonilla, tulet myöhemmin ostamaan lisää.

Katso rumpujen äänityksen osasta yksi Rumpalit- facebookryhmän suosituimmat mikserit. Oma suosikkini on Behringer X AIR XR18, 18-sisääntulokanavalla varustettu digitaalimikseri, jonka hinnalla saa monesta mikseristä vain puolet samoista ominaisuuksista.

Miksereitä on yksinkertaisuudessaan kahdenlaisia: Analogiset mikserit, jossa ääntä miksataan pääasiassa fyysisistä nupeista.

analogiset mikserit


Sekä toinen vaihtoehto, digitaalimikserit, joissa nupit ovat tietokoneella ja ääntä muokataan digitaalisesti äänitysohjelmasta. Näitä ei tarvitse laittaa paremmuusjärjestykseen, voit itse päättää, kummasta pidät enemmän.

digitaalimikserit


*TIP: Järkevintä rumpusetin äänityksessä on ostaa ainakin 8:lla sisääntulolla varustettu mikseri, jotta pärjäät sillä pitkään.

3. Tietokone ja DAW

Nyt olemme saaneet kaiken valmiiksi, jotta äänitys on mahdollista. Mikrofonien ja miksereiden asentaminen saattaa tuntua työläältä ja vaikealta, katso Youtubesta ohjeita juuri kyseisen mikserin asentamiseen. Miksereitä on paljon ja ne ovat sen verran erilaisia, että yleisiä mikserin asennusohjeita on mahdoton saada tähän tekstiin kirjoitettua.

Ennen kuin voit saada ääntä tallennettua jälkikäsittelyä varten, sinulla on oltava tietokone ja DAW. Tietokone sinulla todennäköisesti jo on, mikä tahansa kone käy, vanhakin kone jaksaa pyörittää äänitysohjelmia.

DAWiksi otan tähän tekstiin esimerkiksi Reaperin, koska se on ilmainen ensimmäiset 90 päivää, jonka jälkeen kertalisenssin ostaminen on suositeltavaa. Lisenssi ei ole kallis, kirjoitushetkellä 60 euroa.

Katso Reaperin asennusohjeita ja muita tutorialeja Youtubesta. Valmistaudu pähkäilemään ja testaamaan, alamme pikkuhiljaa päästä siihen vaiheeseen, joka on opittava opiskelemalla ja tekemällä.


*TIP: Katso koko sarja molemmista videoista! Vahva suositus, erittäin hyvin tehtyjä ja selkeitä.

3.1 Kuulokkeet (in-ear-monitorit) sekä kaiuttimet

Jotta voit kuulla mitä olet soittanut, tarvitset tietysti jotain josta kuunnella. Tietokoneen oma kaiutin on huono idea, äänenlaatu ei ole kovin hyvä kalliimmissakaan koneissa. Osta erikseen kunnon kaiuttimet, jos aiot kuunnella ilman kuulokkeita.

Joka tapauksessa haluat ostaa itsellesi in-ear-monitorit, eli hyvälaatuiset ja ääntä hyvin toistavat kuulokkeet, josta saat rumpujen äänen suoraan korviisi sekä vaimennettua samalla rumpusetin ääntä niin, ettet tarvitse muita kuulosuojaimia.

Suosittelen näitä Shuren in-ear-monitoreita, hinta ei ole todellakaan paha, nämä kestävät aktiivista käyttöä vuosia.

*TIP: Hyvä idea miksauksen kannalta on kuunnella oma valmis rumpuraita monilla eri kaiuttimilla, eli tietokoneeseen liitetyillä hyvillä kaiuttimilla, in-ear-monitoreilla, auton radiolla jne, jotta saat hyvän kuvan, miltä miksauksesi kuulostaa.

4. Miksaus

Nyt olet toivottavasti päässyt siihen vaiheeseen, että olet saanut mikrofonit paikalleen, onnistunut yhdistämään ne mikseriin ja mikserin tietokoneeseen, ja olet onnistunut asentamaan Reaperin tai muun DAWin tietokoneellesi. Olet toivottavasti onnistunut myös tallentamaan rumpusettisi ääntä DAWiisi.

Lopputuloksessa kaikki käytettävissä olevat rummut muodostavat DAWiisi erilliset ääniraidat, joita voit jälkikäsitellä erikseen.

Sitten päästään hauskaan osuuteen. Miksaukseen! Pelkkä rumpujen äänten tallentaminen ei suinkaan ole valmis rumpuraita. Tämän jälkeen aloitetaan äänen editointi = miksaus, joka vie perusteellisuudesta riippuen 2-20 kertaa kauemmin, kuin varsinainen rumpuraidan äänittäminen.

Kuten aiemminkin mainittu, rumpusetin äänitys on varmasti kaikista instrumenteista vaikein. Jokainen rumpusetin instrumentti soi eri tavalla, osa todella korkealta, osa todella matalalta. Sinun tehtäväsi on säätää jokainen näistä soimaan miellyttävästi "yksinään" sekä keskenään, niin, että lopputulos korostaa tiettyjä instrumentteja halutunlaisesti ja että lopputulos on tasapainoinen.

Älä ota miksausta kotiläksynä, ota se harrastuksena. Miksauksen opettelu on alussa haastavaa ja tuntuu, että on vaikea ymmärtää, mitä pitäisi olla tekemässä. Mutta opiskelemalla ja harjoittelulla onnistut varmasti.

Miksauksen perusteita

Käydään seuraavaksi läpi muutama termi, jotka sinun on hyvä tietää rumpujen miksausta aloitellessasi. Koko äänitekniikka on aihe aivan erikseen, jonka vuoksi tämä teksti on vain pieni pintaraapaisu, joka toivottavasti auttaa sinut alkuun. Suosittelen ohjevideoiden katsomista, näkemällä ja kuulemalla oppii parhaiten.

Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, miten äänentaajuudet toimivat. Ääntä mitataan Hertseissä (Hz) seuraavalla tavalla:
Bassot (alaäänet): <– 250 Hz
Alakeskiäänet (alamiddlet): 250 Hz – 2 kHz ( kHz = 2000 Hertsiä, kilohertsi)
Yläkeskiäänet (ylämiddlet): 2 kHz – 6 kHz
Diskantit (ylä-äänet): 6 kHz ->

Alla olevassa mikserin interfacessa näet alaäänet ruudun vasemmalla puolella, ja oikealle päin ruutua liikkuessa liikutaan kohti diskantteja. Digitaalimiksereiden etu on äänentaajuuksien näkeminen visuaalisesti, joka voi auttaa miksauksen opettelussa huomattavasti.

Kyseinen mikseri on Behringerin digitaalimikseri, josta mainitsin aiemmin.

Termistöä

Kun aloitat miksauksen opettelua, tulet törmäävään usein tiettyihin termeihin. Nämä eivät ole spesifejä rumpusetin miksaukseen, vaan ylipäätään äänitekniikkaan:

Compression = kompressointi: "Äänisignaalin dynaamisen vaihtelun pienentämistä kompressorin avulla. Dynamiikan tasoittuessa aaltona kulkevan signaalin suurimmat "piikit" eivät enää ole suhteessa yhtä suuria kuin aiemmin. Tällöin voidaa kasvattaa tiettyjä äänentaajuuksia ilman, että suurin äänenvoimakkuus kasvaa." Kompressorin avulla voit rajoittaa rumpuraitasi soimaan vain tiettyyn desibeliin asti, jonka ohittuessa kompressori leikkaa ylimenevät äänet pois.

EQ = Ekvalisointi: "Taajuuskorjaimella eli ekvalisaattorilla (engl. equaliser, lyhennettynä EQ) korostetaan tai heikennetään äänen eri taajuuksia". EQ:n avulla voi esimerkiksi pienentää matalalla soivan bassorummun kuminaa, korjata virvelin häiritsevää soimista tai laskea symbaaleista tulevia ylä-ääniä, jotta ne eivät leikkaa liikaa läpi.

Reverb = Reverb tai reverberation. Kaikuefekti, jolla ääni saadaan kuulostamaan siltä kuin se soisi esimerkiksi suuressa salissa tai kivisessä luolassa. Reverbia käytetään usein, kun halutaan esimerkiksi "iso" tai "punchy" virveli- tai tomisoundi.

Rendering = Renderöinti: Kun miksauksesi on valmis, haluat saada rumpuraitasi toistettavaan muotoon. Tällöin sinun on valittava DAWistasi kohta "render", ja joka muuttaa tiedostosi tietokoneen ymmärtämään muotoon tallentamista ja kuuntelua varten.

Haluat saada rumpuraitasi renderöityä esimerkiksi muotoon:
WAV, erittäin laadukas, ei-kompressoitu soundi. Plussana, saat kaikki äänentaajuudet talteen, miinuksena, ei voida toista välttämässä kaikissa laitteissa, todella iso tiedostokoko.
Mp3, perushyvä, laadukas, hieman kompressointu soundi. Plussana hyvä yhteensopivuus kaikkiin laitteisiin, ja paljon pienempi tiedostokoko.

5. Harjoittele, opiskele, ole kärsivällinen

Nyt sinulla pitäisi olla kasassa tiedot, joilla pääset aloittamaan äänityksen ja miksauksen opettelun.

Rumpujen äänitys on hauskaa ja haastavaa, mutta vaatii alussa paljon perehtymistä. Ole valmis Googlettelemaan ja Youtubettamaan sinua askarruttavia kysymyksiä ja tiedä, että jokainen meistä on tehnyt saman jossain vaiheessa.

Lue seuraavaksi

Jatketaan rumpusetin äänityksen opiskelua, tämänkertaisena aiheena on esimerkkiprosessi rumpuvideon kuvaamisesta.

äänitys 3