Symbaalit 101:  Rumpusetin perussymbaalit

Kun setti ja kalvot ovat kunnossa, on hyvä hetki puhua symbaaleista. Mitkä ovat rumpusetin perussymbaalit ja mitä symbaaleista kannattaa maksaa?

Mitä on hyvä tietää symbaaleista

Symbaalit ovat rumpusetin varmasti luovin osuus. Symbaaleja on monia erilaisia, ne ovat eri paksuisia, eri kokoisia halkaisijoiltaan ja eri symbaaleja on eri tarkoituksiin. Jokaisessa symbaalissa on oma uniikki saundinsa. Jotkut haluavat soittaa vain parilla symbaalilla, mutta toiset haluavat 10+ erilaista symbaalia omaan settiinsä.

Jotta päästään liikkeelle symbaalien hankkimisessa ja päivittämisessä, käydään tässä tekstissä läpi tietyt perusymbaalit, jotka yleisesti löytyvät jokaisesta rumpusetistä, sekä muutama vinkki oikean symbaalin valintaan.

Valmistajat ja hinnat

Tunnetuimmat symbaalivalmistajat ovat Meinl, Zildjian, Paiste, Istanbul sekä Sabian. Suomesta voidaan mainita myös valmistaja nimeltä Sihi. Valmistajalla ei ole varsinaisesti väliä, mutta kuten rummuissakin, symbaalivalmistajilla on hieman omat tapansa tehdä symbaaleja, sekä erilaiset sarjat ja mallit eri saundeihin, tarkoituksiin ja hintaluokkiin.

Hintojen puolesta symbaalit ovat varmasti rumpujensoiton hankalin osa. Symbaalit maksavat uutena suhteessa todella paljon, sekä niiden arvo ei oikeastaan laske käytettynäkään jos ne vain ovat ehjät. Oikeasti hyvänkuuloisista symbaaleista saa usein pulittaa pitkän pennin, sekä vähänkään rikkinäinen / haljennut symbaali on käytännössä arvoton.

Hinnan vuoksi symbaalien testaaminen ja jatkuva vaihtaminen on monelle epätodennäköistä. Musiikkiliikkeissä on usein jonkin verran symbaaleita esillä, jotta niitä voi käydä testaamassa, tämän lisäksi Youtubesta löytyy demovideoita.

Tip: osta symbaalit käytettynä

Vaikka symbaalien arvo ei juurikaan laske käytön myötä, se laskee kuitenkin yleensä hieman. Tässä tekstissä on linkkejä saksalaisen Thomannin verkkokauppaan, jotta voit helposti nähdä mitä on tarjolla ja vertailla hintoja. On hyvä idea katsoa symbaaleita myös käytettynä, parhaat paikat ovat Facebookin Rumpukirppis - ryhmä, sekä muusikoiden.net tori - palsta.

Perinteisen rumpusetin symbaalit

Tässä kuvassa on perinteisen rumpusetin symbaalit

Vasemmalta oikealle:
Hi-hat, Crash ja Ride


Käydään seuraavaksi läpi näiden symbaalien ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Hi-hat

Ensimmäinen symbaali, joka löytyy käytännössä jokaisesta rumpusetistä, on nimeltään hi-hat. Suomessa saatetaan sanoa myös haitsu tai haikka.

Perustiedot

Hi-hat sijaitsee rumpalin vasemman käden puolella, ellei rumpali ole vasenkätinen ja setti käännetty peilikuvaksi, jolloin hi-hat on oikealla.

Hi-hatissa on kaksi erillistä symbaalia toistensa päällä (top ja bottom). Yleisin hi-hatin halkaisija on 14 tuumaa (14").

Toisin kuin muille symbaaleille, hi-hatille on oma erilainen ständi, jossa on pedaali.

Käyttötarkoitus

Hi-hat on yleisin "komppipelti", jota käytetään suurin osa ajasta.

Kun hi-hatin pedaali on painettu pohjaan jalalla, hi-hat on suljettu, ja siitä kuuluu lyhyt ääni. Kun jalka nostetaan pedaalilta, hi-hat on auki, jolloin ylä- ja alahatun väliin jää vähän tilaa ja hi-hatista saadaan isompi, leveämpi ja "rosoisempi" saundi.

Hi-hatia voidaan soittaa myös pelkästään jalalla, koska pedaalia polkemalla saadaan aikaiseksi ääni, kun hatut osuvat toisiinsa.

Hi-hat sähkörummuissa

Sähkörummuissa hi-hatissa on yleensä vain yksi symbaali, mutta hi-hatia voidaan silti soittaa auki tai kiinni pedaalilla. Halvemmissa seteissä pedaali ei ole kiinni ständissä vaan erikseen pelkkänä pedaalina.

Hi-hat & ständi - vaihtoehtoja

Klikkaa kuvasta Thomannin sivuille

Zildjian 14" S Series Mastersound HiHat

14-tuumainen, hieman edullisemmasta päästä oleva hi-hat.

demovideo youtubessa

Meinl 14" Byzance Hi-Hat Medium

14-tuumainen, suhteellisen yleinen ja pidetty hi-hat, tässä tietysti jo korkeampi hintalappu.

demovideo youtubessa

Tama Iron Cobra HH605 Hi-Hat Stand

Ota huomioon, että mikäli sinulla on setissäsi tuplapedaalit, kannattaa ostaa tällaisen kolmijalkaisen sijasta kaksijalkainen hi-hat ständi. Tämä mahdollistaa pedaalien paremman asettelun.

Crash

Toinen yleinen symbaali, joka rumpusetistä yleensä löytyy, on nimeltään Crash.

Perustiedot

Crash on yleensä 16-20" halkaisijaltaan, kuitenkin usein vähintään 18" etenkin rock-musiikkia soitettaessa. Monesti setissä on useampikin hieman eri saundinen crash. Crashia soitetaan kapulan "olkapäällä" eli sivulla, symbaalin reunaan.

Crashit vaihtelevat halkaisijan lisäksi myös esimerkiksi painon suhteen, joka vaikuttaa siihen, kuinka herkästi Crashin ääni syntyy tai kauanko ääni kestää lyönnin jälkeen. Yleisin vaikuttava tekijä crashin valintaan on juurikin haluttu saundi.

Crash sijaitsee yleensä hi-hatin yläpuolella tai lattiatomin oikealla puolella, symbaalien määrästä riippuen.

Käyttötarkoitus

Crash kuuluu ns. aksenttipelteihin, ja sitä soitetaan yleensä komppien välissä sekä fillien jälkeen tuomaan tekstuuria ja efektiä. Crashilla voi tietysti soittaa siitä huolimatta myös komppia, ja esimerkiksi metallimusiikissa usein soitetaankin.

Crash - vaihtoehtoja

Klikkaa kuvasta Thomannin sivuille

Zildjian 20" A-Series Thin Crash

20-tuumainen ohut, suosittu A-sarjan crash.

demovideo youtubessa

Istanbul Agop Traditional Crash Medium 20"

20-tuumainen, moneen musiikkityyliin soveltuva Istanbulin crash.

demovideo youtubessa

Ride

Kolmas yleinen symbaali on nimeltään Ride.

Perustiedot

Ride on useimmiten halkaisijaltaan 20-22", mutta on myös 24-tuumaisia rideja, eli se on usein setin suurin symbaali halkaisijaltaan. Rideen soitetaan yleensä kapulan tipillä symbaalin päälle, mutta sitä voidaan soittaa myös crashin tapaan kapulan olkapäällä symbaalin reunaan, eli "cräshäämällä".

Ride sijaitsee yleensä rumpalista katsottuna oikealla etuviistossa, toisen pikkutomin päällä, tai lattiatomin vieressä oikealla.

Käyttötarkoitus

Ride on hi-hatin tavoin komppipelti, eli sitä käytetään usein kompeissa, eikä niinkään yksittäisinä iskuina, kuten crashia. Perus oppikirjakappaleessa voidaan esimerkiksi soittaa säkeistöt hi-hatiin ja kertosäkeet rideen.

Ride - vaihtoehtoja

Klikkaa kuvasta Thomannin sivuille

Sabian 21" HHX Groove Ride Tradition

21-tuumainen ride Sabianilta.

demovideo youtubessa

Paiste 21" Masters Medium Ride

21-tuumainen monipuolinen ride.

demovideo youtubessa

Kertaus

Tässä olivat rumpusetin yleisimmät symbaalit; hi-hat, crash sekä ride. Katso Youtubesta videoita eri symbaaleista ja valmistajista ja etsi omaan tarkoitukseesi ja budjettiisi sopivat vaihtoehdot.

Symbaaleja voi ostaa myös settinä, mutta mikäli setti on kovin edullinen, on muistettava että yksittäisen symbaalin laatu ei välttämättä ole kummoinen.

Vaikka symbaalit ovatkin todella arvokkaita, ei kannata hätääntyä. Halvemmalla setillä pääsee hyvin alkuun, eikä korva välttämättä erota edullista symbaalia kalliimmasta. Siinä vaiheessa kun tietty saundi alkaa häiritä, voi hyvin päivittää symbaaleita seuraavaan hintaluokkaan.

Ja edelleen, hyvä idea on ostaa symbaaleita käytettynä.

Katso allaolevasta videosta, miten symbaaleja tehdään.

Lue seuraavaksi

Tässä tekstissä käydään läpi, mitä telinevaihtoehtoja on ja mitä kannattaa ottaa huomioon telineitä valitessa.

Telineet 101