Metronomi- ja timeharjoitukset

Rumpalin tärkein taito on muulle bändille ajan näyttäminen ja ajassa pysyminen. Mutta miten taimaamista eli timea voi harjoitella?

Mistä tietää oikean ajan?

Ennen kuin on mahdollista puhua siitä, millä tavoin rumpali voi harjoitella timea ja minkälaisia työkaluja tähän on apuna, on ensin selvitettävä, mistä edes tietää mitä aikaa tulee etsiä.

Musiikin syke / pulssi

Musiikissa on yleensä havaittavissa syke eli pulssi. Eri tyyleissä se ilmenee eri tavoin. Tanssittavassa musiikissa syke on yleensä selkeä, taidemusiikissa usein hienovaraisempi. Syke määrittää kappaleen tempon eli kuinka hitaasti tai nopeasti soitetaan.

Voit verrata kappaleen pulssia eli sykettä sydämen sykkeeseen, jota mitataan myös samalla termillä: BPM = Beats Per Minute = Iskua minuutissa.

Kun kappaleen tempo on tiedossa, rumpalin ja myös muiden soittajien on mahdollista alkaa ajoittamaan nuottejaan kappaleen tempoon, ja tästä ajoittamisesta on timeharjoittelussa kyse. Mitä paremmin rumpali saa nuottinsa yhteen kappaleen sykkeen kanssa, sitä miellyttävämpää hänen soittonsa on kuunnella ja sitä helpompaa hänen seuraamisensa muille soittajille on.

Miten kappaleen sykkeen voi tunnistaa?

Musiikin syke merkitään neljäsosanuotteina. Yleisin tahtilaji länsimaisessa musiikissa on 4 / 4, jossa on neljä neljäsosanuottia per tahti (bar / measure). Mikäli tämä kuulostaa vieraalta, suosittelen lukemaan tekstin "Opi lukemaan rumpunuotteja 1: Käsitteet", jossa tämä asia avataan tarkemmin.

Tanssittavassa musiikissa syke on yleensä suhteellisen helppo löytää, ihmisellä on luontainen kyky pulssin tunnistamiseen.

Mikäli olet joskus huomannut naputtavasi jalalla maahan tai sormella pöydänkulmaan kuunnellessasi musiikkia, tasainen rytmi jota taputat on useimmiten neljäsosanuotti. Tämä on lähtökohta timeharjoituksiin, kappaleen pulssi.

Otetaan esimerkiksi Måneskinin kappale I wanna be your slave. Songbpm -sivusto kertoo kappaleen tempoksi 133 BPM. Tämä sivusto on hyvä resurssi rumpaleille, sillä sieltä voi tarkistaa kappaleiden tempon.

Sivupointtina, BPM ja tietyn tempoiset kappaleet ovat hyödyllisiä myös urheilussa, sillä esimerkiksi pitkän matkan juoksuharjoituksissa juoksija saattaa luoda treenilleen soittolistan tietyssä tempossa olevaa musiikkia, jotta hän pystyy harjoittelemaan juuri tietyntahtista juoksua. Juoksija ajoittaa siis harjoitellessaan myös oman rytminsä kappaleen pulssiin, samalla tavalla kuin musiikinsoittaja nuottinsa.

Kuuntele esimerkki kappaleesta, pulssi lisätty musiikin päälle. (Klikkiraita / clicktrack)

Voiko kappaleen pulssi muuttua kesken kappaleen?

Kappaleen pulssi voi muuttua vaikka jokaisen tahdin välein. Tämä ei ole perinteistä, mutta on bändejä, joiden ominaispiirteenä on tahtilajin jatkuva muuttaminen, jolla saadaan monet kuuntelijat helposti hämilleen. Yksi tällaisista bändeistä on Dream Theater. Alla olevalla videolla näet jo 10 sekunnin aikana tulossa olevat tahtilajin vaihdokset.

Katso esimerkki Dream Theaterin kappaleesta.

Koska tämä teksti on kuitenkin suunnattu aloittelijoille, keskitytään tällä kertaa perinteiseen "common" aikaan, eli edellä mainittuun 4/4 tahtilajiin. Eli lasketaan neljään, neljäsosanuottien nopeudella.

Metronomi on rumpalin paras kaveri

Metronomi eli tahtimittari on soitettaessa käytetty sähköinen tai mekaaninen apuväline, joka tikittää, naksahtaa tai tuottaa jonkin muun ääni- tai valomerkin määrättyyn tahtiin. Sen tarkoitus on helpottaa soittajan pysymistä oikeassa.

Metronomi on keksitty vuonna 1812, nykyään soittajalla on varsinaisen fyysisen metronomin lisäksi mahdollisuus hankkia metronomi suoraan puhelimeen lukuisien ilmaisten metronomisovellusten avulla.

Ennen harjoitusten aloittamista, ota itsellesi metronomi käyttöön Googlesta, tai sovelluskaupasta. Androidille suosittelen 7metronomea, sekä Applelle esimerkiksi Pro metronome.

Harjoitus 1: Rytmipyramidi

Nyt sinulla on toivottavasti metronomi asennettuna. Ensimmäisen harjoituksen tavoitteena on saada perusnuottien taimisi mahdollisimman tarkaksi soittamalla eri nuotteja samaan pulssiin ja vaihtamalla nuottia ilman taukoja.

Nappaa kapulasi ja treenipadisi tai mene settisi ääreen, ja soita seuraava harjoitus:

2 tahtia 4-osanuotteja
2 tahtia 8-osanuotteja
2 tahtia 16-osanuotteja

Soita nuottien mukana painamalla harmaasta nuolesta. Harjoituksen tempo on 70 BPM, voit muuttaa tempoa painamalla kahdesta nuolesta ja valitsemalla uuden tempon.

Harjoitus 2: Gap click

Metronome gap click on muuten tavallinen klikkiraita, mutta siinä metronomi soittaa pulssia jonkin aikaa, ja on sen jälkeen tietyn ajan hiljaa. Sinun tehtäväsi on pitää aikasi ja päästä samaan aikaan metronomin kanssa seuraavan tahdin alkuun (tai kunnes metronomi alkaa taas soittaa pulssia).

Katso alta kaksi gap clickia, toisessa yhden tahdin tauko ja toisessa neljän tahdin tauko.

Voit käyttää tässä harjoituksessa äsken harjoiteltua nuottikuviota, tai mitä vain valitsemaasi patternia. Myös esimerkiksi peruskomppi käy. Voit harjoitella gap clickin kanssa mitä vain rudimenttia, komppia tai filliä, Youtubesta löytyyy klikkiraitoja moneen eri gappiin ja tempoon, käytä esimerkiksi hakua "metronome gap click 100 bpm 4 bars".

Harjoitus 3: Live BPM

Live BPM on valitettavasti maksullinen sovellus, mutta suosittelen sitä erityisesti oman timekäsityksesi parantamiseen. Live BPM nimensä mukaisesti kuuntelee soittoasi ja kertoo sinulle, mitä tempoa soitat. Mikäli haluat aloittaa kappaleen 120 BPM tempolla, et todennäköisesti halua, että tempo on kappaleen lopussa tippunut sataan tai noussut 130:een tietämättäsi.

Live BPM:n avulla voisit esimerkiksi livetilanteessa olla soittamatta klikin kanssa (metronomin kanssa), jotta soitto saa "soljua" hieman vapaammin, mutta voisit sovelluksen avulla varmistaa, että tempo ei karkaa edellä mainittuihin svääreihin, vaan pysytte silti jotakuinkin sovitussa tempossa.

Lataa live BPM Androidille tai Applelle.

Katso (vanhahkolta) videolta esimerkki.

Ekstraharjoitus: Äänitä ja kuvaa soittoasi

Lopuksi on mainittava, että paras tapa analysoida taimiasi on äänittää itseäsi soittamassa ja kuunnella jälkikäteen onnistuneita ja hiomista vaativia yksityiskohtia. Monesti timeä, varsinkaan pieniä yksittäisiä nuotteja ei välttämättä tunnista kovin helposti samalla soittaessa, jolloin jälkeenpäin kuuntelu voi olla ainoa tapa saada kiinni kohdat, jossa time ei pysy kohdallaan.

Videointi auttaa myös paljon, koska pystyt kuulon lisäksi usein näkemään itsestäsi ne kohdat, jolloin time karkaa, ja voit keskittyä esimerkiksi hiomaan tekniikkaasi tietyssä kompissa, jotta saat soittoosi rentoutta ja näin myös parempaa timea.

Siinä oli muutama tapa rumpalin timen ja timekäsityksen parantamiseen. Toivottavasti näistä on apua!

Lue seuraavaksi

Riippumattomuutta voi harjoitella monella tapaa, mutta miten olisi kokonaan uusi musiikkityyli?

Latinalaiset rytmit