Opi lukemaan rumpunuotteja 2: Rumpunuotit

Jatketaan rumpunuottien opiskelua. Mikäli et ole lukenut osaa 1, löydät sen täältä.

Rumpunuotit

Tämänkertaisessa kirjoituksessa opetellaan ensimmäisiä rumpunuotteja ja niiden merkitsemistapoja. Tässä vaiheessa muistutus, että rumpunuottien merkinnöissä on hivenen eroja etenkin symbaalien osalta, joten ota se huomioon eri kirjoittajien nuotteja lukiessa.

Rumpunuotteja merkitään kahdella tyylillä, Molemmilla tyyleillä on omat standardinsa ja vaatimuksensa.

Aina rumpali ei saa minkäänlaisia nuotteja, vaan esimerkiksi laulajan tai pianon nuotit, joihin hän sovittaa parhaan taitonsa mukaan kappaleeseen sopivat rumpuosiot. Siksi nuottien ymmärtäminen on tärkeää, koska pystyt tässäkin tilanteessa tekemään parempia valintoja, kuin jos sinulla ei olisi minkäänlaista tietämystä musiikin tai rumpunuottien teoriasta.

1. Tarkat, täsmälliset nuotinnokset (Precise)

Kuten nimestä voi päätellä, Precise nuotinnokset merkitään tarkasti ja niitä kuuluu seurata myös yhtä tarkasti. Katso alla olevasta videosta esimerkki.

2. Improvisaatiota tukevat nuotinnokset (Improvisational)

Improvisational nuotinnokset ovat enemmänkin kehys tai "cheat sheet", joihin saatetaan kirjoittaa kappaleen kulun kannalta olennaiset osat, mutta jättää yksityiskohdat kirjoittamatta antaen rumpalin itse päättää parhaaksi katsomansa toteutus.

Nuotinnoksessa saattaisi esimerkiksi lukea "hi-hat auki, 4 tahtia. Nosta tunnelmaa", tai siihen on saatettu kirjoittaa auki osa lyriikoista ja niiden kohdalle tietty komppi, jotta rumpali voi tarkistaa, mitä komppia esim. säkeistön aikana soitetaan.

Rumpunuottien symbolit

Tärkein asia, joka rumpunuoteista tulee alussa ymmärtää on se, että jokaisella viivalla tai välissä on tietty rumpu. Vaikka nuotit saattavat kirjoittajasta riippuen olla hieman eri tavalla merkitty, pääsäännöt ovat aina vakiot.

Virvelin paikka on nuottiviivaston toiseksi ylimmässä välissä ja bassorummun paikka nuottiviivaston alimmassa välissä.
Symbaalit merkitään yleisesti ottaen x- merkillä, ja muut perkussioinstrumentit, kuten lehmänkello, erilaisilla kolmioilla. Virveli, tomit ja bassorumpu sen sijaan merkitään pallolla.

Huomioita: 

Bassorumpu
. Mikäli tuplapedaalit, toinen pedaali merkitään yleensä nuottiviivaston alimmalle viivalle.

Tomit: 
Pikku-tom tai tom-tom. (high tom ja mid tom). Suomeksi ei eroa nimessä. Tomien merkintä riippuu tomien lukumäärästä, mutta tämä merkintä yleensä vakio.

Hi-hat open: Avonainen hi-hat merkittäisiin ympyröimällä x tai lisäämällä pieni ympyrä sen yläpuolelle.

Ride- symbaali: Tässä kuvassa ride on kirjoitettu samaan hi-hatin kanssa, mutta toinen, yleisesti käytetty tapa merkitä ride on nostaa nuotti ylöspäin apuviivalle, kuten crash.

Katso video rumpunuoteista

Opetellaan ensimmäiset rumpukompit

Katso esimerkistä, miten neljäosakomppi soitetaan. (Quarter-note beat)

Käytössä olevat rummut ovat hi-hat, virveli ja bassorumpu. Komppia soittaessa voit laskea 1 2 3 4, kuten edellisessä tekstissä opittiin.

Väkänen osassa nuoteista tarkoittaa aksentti-iskua, eli voimakkaampaa iskua. Tämän voi jättää tässä vaiheessa huomiotta.

Paina alla olevasta harmaasta nuolesta ja kuuntele esimerkki!

Siirrytään seuraavaksi 8-osakomppiin (eighth-note beat)

Kuten näet, bassorumpu ja virveli soittavat edelleen täysin samassa paikassa. Bassorumpu iskuilla 1 ja 3 sekä virveli iskuilla 2 ja 4.
Erona edelliseen komppiin on hi-hat, joka soittaa puolet enemmän nuotteja, jotka ovat puolet lyhyempiä.

Laske tämä komppi: Yk-si kak-si kol-me nel-jä tai One and two and three and four and

Viimeisin yleisin rumpukomppi on 16-osakomppi. (sixteenth-note beat). Bassorumpu ja virveli ovat edelleen kuten aiemminkin, mutta hi-hat soittaa jälleen pienempiä nuotteja.

Laske tämä harjoitus: One e and a Two e and a Three e and a Four e and a

Välikysymys: Kuinka nopeasti kuuluu soittaa?

Mistä tiedät, kuinka nopeasti mikäkin komppi kuuluu soittaa? Nämä kompit kuulostavat hyvin erilaisilta, jos soitat ne hitaasti tai nopeasti. Nuottien kestoa ei voi tietää, ellei tempoa ole kerrottu.

Kertauksena viime tekstistä: Tempo merkitään BPM, joka tarkoittaa Beats Per Minute, eli iskua minuutissa.

Yksinkertaisesti 60 BPM on 60 iskua minuutissa, eli jokainen isku kestää sekunnin verran. Tässä esimerkkinä sama komppi kahdella eri temmolla.

Ensimmäinen esimerkki on 60 BPM ja toinen 100 BPM. 

Nuottien järjestys tai laskutapa ei muutu, ainoastaan nopeus, jolla soitetaan muuttuu. Paina soittoesimerkin nuolien kohdalta ja voit vaihtaa tempoa mielesi mukaan!

Paina alla olevasta harmaasta nuolesta ja kuuntele esimerkki!

Tarkista siis soittaessasi:

1. Mikä on tempo, johon soitetaan
2. Mitä nuotteja tulisi soittaa (aika-arvot, 4-, 8-, 16- jne.)
3. Mitä rumpua on tarkoitus lyödä

Suositeltavaa on, että lataat itsellesi puhelimen sovelluskaupasta ilmaisen metronomisovelluksen, jotta pääset harjoittelemaan eri temmoilla soittamista. Temmon tuntemus on edelleen rumpalin tärkein taito, joten ilman metronomiakin sinun kuuluisi pitää soittosi tasaisena tietyssä temmossa, eikä kiihdytellä ja hidastella jatkuvasti. Metronomiharjoitukset ovat avain rumpalina menestymiseen.

Ota metronomi mukaan harjoituksiin ja harjoittele usein.

Sovelluksia on erilaisia, voit latailla useita ja etsiä itsellesi parhaiten sopiva.


Opetellaan ensimmäiset rumpufillit

Komppien väleissä soitettavat rytmisarjat ovat nimeltään fillejä (fill-in). Fillejä käytetään maustamaan kappaletta, kertomaan bändille ja yleisölle siirtymistä sekä tuomaan lisää tekstuuria soittoon.


Ensimmäisessä esimerkissä on 4-osakomppi, jonka jälkeen tahdin pituinen filli, myös 4-osina.

Seuraavissa esimerkeissä soitetaan 8-osakomppia, jonka jälkeen filli 8-osanuotteina.

Lopuksi vielä pari filliä, joissa käytetään neljäs-, kahdeksas, sekä kuudestoistaosanuotteja.

Toivottavasti tämä teksti auttoi sinua rumpunuottien opiskelun alkuun. Teoriassa on vielä paljon asioita, joita näissä kahdessa kirjoituksessa ei käsitelty, mutta kun opit perusteet, pystyt jatkamaan opiskelua myös itsenäisesti, online rumputunneilla tai yksityisillä rumputunneilla.

Katso Spotifystä "Beginner drumtracks" soittolista, josta löydät aloittelijalle sopivia kappaleita.

Spotify soittolista >>

Lue seuraavaksi

Opi uusia nuottimerkintöjä, kuten aksentit, open hi-hat, haamulyönnit..

rumpunuotit 3