Opi lukemaan rumpunuotteja 3:
Tauot ja lisää nuotteja

Jatketaan rumpunuottien opiskelua. Mikäli et ole lukenut osaa 1 ja 2, löydät ne täältä ja täältä

Kertaus

Ennen kuin mennään rumpunuottien opiskelussa eteenpäin, lisään tähän vielä kertauksen vuoksi muutaman asian viime teksteistä, jotta sinun ei tarvitse välttämättä palata lukemaan niitä ensin. Jos kuitenkin opiskelet rumpunuotteja tai nuotteja ylipäätään ensimmäistä kertaa, aloita ensin näistä:

Nuotit 1: Käsitteet
Nuotit 2: Rumpunuotit

Kertaus yleisimmistä rumpunuoteista ja niiden merkitsemistavasta.

Tauot

Tähän mennessä olemme oppineet peruskäsitteitä nuottien teoriasta, sekä miltä eri nuotit näyttävät ja miten ne asettuvat tiettyyn tempoon. Olemme oppineet miten rumpunuotteja merkitään ja luetaan, sekä saaneet muutamia harjoituksia nuoteista soittamiseen.

On tärkeä muistaa, että jokaiselle nuotille on olemassa vastaavan pituinen tauko. Tauoissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, kun paperissa on tauko rumpunuoteissa, rumpali ei soita.

Usein taukoja merkitään myös vain tietyn rummun kohdalle selkeästi erottamaan mihin kohtaan varsinainen nuotti tulee. Siksi on tärkeää oppia lukemaan ja tulkitsemaan myös taukoja.

Seuraavassa kuvassa esimerkki, jossa taukoja on merkitty selkeyttämään bassorumpukuvion lukemista.

Open hi-hat, cross-stick, haamulyönti, aksentit

Nyt tiedät miltä perusnuotit näyttävät, lisätään seuraavaksi esimerkkejä nuottimerkinnöistä, joita tulet todennäköisesti näkemään usein.

Seuraavassa kuvassa kaksi tahtia perus 8-osakomppia.
Käytetään tätä komppia ja lähdetään lisäämään siihen uusia nuotteja yksi kerrallaan.

Paina alla olevasta harmaasta nuolesta ja kuuntele esimerkki!

Hi-hat pedaali & hi-hat auki

Aloitetaan tahti soittamalla hi-hatin pedaalia 8-osille. Jos olet aivan aloittelija, pedaalilla soittaminen tarkoittaa sitä, että et soita hi-hatia kapulalla, vaan avaat ja suljet hi-hatin polkaisemalla pedaaliin, jolloin saat äänen ulos.

Lisätään hi-hat auki (open hi-hat) tahtien loppuun. Open hi-hat merkitään joko kyseisellä ympyrällä, tai ympyröimällä nuotin x.

Cross-stick ja haamulyönti

Ensimmäisessä tahdissa virveli-iskut ovat cross-stickejä.
Cross-stick on isku, jossa lyönti tehdään siten, että kapula laitetaan poikittain virvelin päälle, kämmen keskellä kalvoa. Lyönti tapahtuu nostamalla kapulan päätä ja lyömällä se virvelin vanteeseen. Youtubesta löytyy tähän tutoriaaleja.

Toisessa tahdissa lisätty kaksi haamulyöntiä normaalin virvelilyönnin perään. Ghost-note eli haamulyönti on isku, joka soitetaan vaimeammin, kuin muut iskut. Haamulyöntejä soitetaan usein, joten siihen kannattaa käyttää aikaa.

Aksentit

Aksentit ovat erittäin tärkeitä! Päinvastoin haamulyöntien kanssa, ne ovat yksittäisiä iskuja, jotka ovat kovempia kuin ympärillä olevat iskut. Siirtämällä aksenttia saat kompin kuin kompin kuulostamaan elävämmältä. Kuten monotoninen, yksipuolinen puheääni on tylsää kuunnella, myös rumpujensoitto vain yhdellä volyymilla on tylsää kuunnella. Käytä aksentteja, normaaleita iskuja sekä haamulyöntejä tuodaksesi tekstuuria soittoosi. Lue lisää aiheesta tästä tekstistä.

Komppiharjoituksia

Harjoittele äsken oppimaasi muutaman esimerkkikompin avulla.

Vaihdetaan hi-hatin tilalle ride ja lisätään tahdin alkuun crash-iskut.

Lisätään mukaan haamulyöntejä.

Lopuksi vielä muutama tahti, jossa yhdistetään kaikkea tässä tekstissä mainittua.

Haluatko opetella nuottien opiskelua itse?

Paras tapa oppia nuotinlukua on harjoitella. Groovescribe on ilmainen selainsovellus, jolla voit harjoitella helposti nuottien lukemista.

Nuotit on mahdollista tulostaa, tallentaa äänenä sekä mahdollisuus upottaa Embed-koodilla, kuten tässä tekstissä on tehty.

Groovescribe >>

Lue seuraavaksi

Tässä tekstissä käydään läpi muutamat yleisimmät tahtilajit, sekä esimerkkikappaleita, joissa voit kuulla ja harjoitella niitä.

Nuotit 4: Tahtilajit