Opi lukemaan rumpunuotteja 3:
Tauot ja lisää nuotteja

Jatketaan rumpunuottien opiskelua. Mikäli et ole lukenut osaa 1 ja 2, löydät ne täältä ja täältä

Kertaus

Ennen kuin mennään rumpunuottien opiskelussa eteenpäin, lisään tähän vielä kertauksen vuoksi muutaman asian viime teksteistä, jotta sinun ei tarvitse välttämättä palata lukemaan niitä ensin. Jos kuitenkin opiskelet rumpunuotteja tai nuotteja ylipäätään ensimmäistä kertaa, aloita ensin näistä:

Nuotit 1: Käsitteet
Nuotit 2: Rumpunuotit

Kertaus vielä yleisimmistä rumpunuoteista, sekä hyvä video nuottien perusteista. Jos nämä asiat ovat uusia ja vaikeita, lue aiemmat tekstit ensin.

Katso video rumpunuoteista


Tauot

Tähän mennessä olemme oppineet peruskäsitteitä nuottien teoriasta, sekä miltä eri nuotit näyttävät ja miten ne asettuvat tiettyyn tempoon. Olemme oppineet miltä rumpunuotteja merkitään ja luetaan sekä saaneet muutamia harjoituksia nuoteista soittamiseen.

Seuraavaksi tärkeää on muistaa, että jokaiselle nuotille on olemassa vastaavan pituinen tauko. Tauoissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, kun paperissa on tauko rumpunuoteissa, rumpali ei soita.

Usein taukoja merkitään myös vain tietyn rummun kohdalle selkeästi erottamaan mihin kohtaan varsinainen nuotti tulee. Siksi on tärkeää oppia lukemaan ja tulkitsemaan myös taukoja.


Seuraavassa kuvassa esimerkki, jossa taukoja on merkitty selkeyttämään bassorumpukuvion lukemista.


Open hi-hat, cross-stick, ghost-note...?

Sitten to the fun part! Nyt tiedät miltä perusnuotit näyttävät, seuraavassa kuvassa kaksi tahtia perus 8-osakomppia.
Käytetään tätä komppia esimerkkinä ja lähdetään lisäämään siihen uusia nuotteja yksi kerrallaan.


Paina alla olevasta harmaasta nuolesta ja kuuntele esimerkki!

Open hi-hat (hi-hat auki) ja hi-hat pedaali

Lisätään open hi-hat tahtien alkuun. Open hi-hat merkitään joko kyseisellä ympyrällä, tai ympyröimällä nuotin x.
Lisätään myös hi-hatin pedaali molempien tahtien loppuun, eli et soita hi-hatia kapulalla, vaan avaat ja suljet hi-hatin symbaalin jalalla.

Cross-stick ja haamulyönti

Ensimmäisessä tahdissa virveli-iskut ovat cross-stickejä.
Cross-stick on isku, jossa lyönti tehdään siten, että kapula laitetaan poikittain virvelin päälle, kämmen keskellä kalvoa. Lyönti tapahtuu nostamalla kapulan päätä ja lyömällä se virvelin vanteeseen. Youtubesta löytyy tähän tutoriaaleja.
Toisessa tahdissa lisätty kaksi haamulyöntiä normaalin virvelilyönnin perään
Ghost-note eli haamulyönti on isku, joka soitetaan vaimeammin, kuin muut iskut. Haamulyönneistä puhutaan pääasiassa virvelin soitossa. Haamulyönti on erittäin hyödyllinen opetella, joten siihen kannattaa käyttää aikaa.

Aksentit

Aksentit ovat erittäin tärkeitä! Ne ovat yksittäisiä iskuja, jotka ovat kovempia kuin ympärillä olevat iskut. Siirtämällä aksenttia saat kompin kuin kompin kuulostamaan elävämmältä. Kuten monotoninen, yksipuolinen puheääni on tylsää kuunnella, myös rumpujensoitto vain yhdellä volyymilla on tylsää kuunnella. Käytä aksentteja, normaaleita iskuja sekä haamulyöntejä tuodaksesi tekstuuria soittoosi. Lue lisää aiheesta tästä tekstistä.

Ensimmäisessä versiossa aksentit ovat hi-hatin kohdalla ja toisessa versiossa virveliin soitettavassa kuviossa. Kuuntele eroa!

Komppiharjoituksia

Harjoittele äsken oppimaasi muutaman esimerkkikompin avulla.

Vaihdetaan hi-hatin tilalle ride ja lisätään tahdin alkuun crash-iskut.

Lisätään mukaan äsken opittuja asioita.

Haluatko opetella nuottien opiskelua itse?

Tutustu Groovescribeen, jolla nämä nuotit on kirjoitettu

Paras tapa oppia nuotinlukua on harjoitella. Groovescribe on ilmainen selainsovellus, jolla voit harjoitella helposti nuottien lukemista.

Nuotit on mahdollista tulostaa, tallentaa äänenä sekä mahdollisuus upottaa Embed-koodilla, kuten tässä tekstissä on tehty. Suosittelen!

Groovescribe >>